Hap en Tap logo zonder streep
Top 10 2024

Mijn terugblik op 2024, een vooruitblik op 2025 en jullie top 10

3 jan 2025 | Reviews, Varia

2024 was een rustig jaar op alle vlakken en dat is prima. Geen grote ups, maar gelukkig ook geen grote downs. Al was het plotse heengaan van onze 5-jarige poes Pixel dat wel. Hij laat een gigantische leegte achter. Na Carlos in 2023, nu ook van Pixel moeten afscheid nemen, is lastig. En mijn man wil geen nieuw huisdier. Maak jullie geen zorgen, ik blijf aandringen (lees: zagen). De aanhouder wint.

Mijn ventje en ik gingen op reis naar de Tour de France, naar Bulgarije met de kleinkindjes en naar de Bourgogne. Ik maakte, zoals gepland, mijn zesdaagse wandeling van 106 km, samen met mijn vriendin Carine: de Venntrilogie, dwars door de Venen. Kortom, alle dromen en/plannen kwamen uit. En zelfs onze 19de kampioenstitel werd gevierd, tegen alle verwachtingen in: na de reguliere competitie stonden we 19 punten achter op leider Union. 😳

2024

Mijn eigen sportieve exploten waren ook best OK. Na het zwarte loopgat eind 2023, liep ik de 10 Miles van Antwerpen als opwarmertje voor de Marathon van de Médoc, de enige marathon die ik voor de 2de keer liep. Van wijnkasteel naar wijnkasteel, het moet maar zo leuk niet zijn. En neen, ik heb geen wijn gedronken. Wel een fris pintje aan kilometer 30, bij een Vlaamse wijnboer. Eens Vlaming, altijd Vlaming. Ook al baat de man dan het gerenommeerde wijnkasteel, Château La Haye in Saint Estephe, uit, tijdens de marathon van de Médoc serveert hij pintjes en frietjes met mayonaise.

Over pintjes gesproken, in maart mocht ik naar Poperinge om er de heerlijke hopscheuten te gaan proeven. In juni was ik uitgenodigd op het 75e verjaardagsfeestje van Roodeberg wijn. en in oktober volgde ook nog de lancering van Filliers whisky. Bier, wijn, whisky,… Heb ik een imagoprobleem? Denken merken/bureaus nu dat ik een drankorgel ben? 😅 Gelukkig volgden daarna ook nog het diner voor de Lady Chef of the Year, een lunch bij Fine Fleur voor de boeklancering van Finesse en het gala van Gault&Millau op uitnodiging van Royal Belgian Caviar. Oef! Het evenwicht was hersteld. En dan moest de kers op de taart nog komen: mijn 3-daagse bezoek aan Milaan, Parma en Piacenza om er de Italiaanse fijne vleeswaren te ontdekken. Imago in orde: check!

Voor de blog was het een boerenjaar. De term is doelbewust gekozen. Geen mooier woord voor een “Brugse boerin”. 💙🖤 Over heel het jaar lokte Hap & Tap 674.600 (!) unieke bezoekers, goed voor meer dan 2.000.000 (!) weergaven, wat neerkomt op een mooie groei van 7%. Mijn Instagram account ontplofte tijdens de zomer en groeide tot bijna 66.000. Mijn rijstpapier kussentje alleen al was goed voor 4.489 nieuwe volgers. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Ondertussen zit alles terug op z’n gat. 🤷🏻‍♀️

Jullie top 10 van het afgelopen jaar

Op 10 strandde de crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem (5.724 views).

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

Op de 9de plaats eindigde deze rundstartaar met bavarois van pickles en sesam cracker (5.975 views). Toch wel een uitzonderlijk resultaat als je weet dat ik dit recept pas eind november deelde.

Rundstartaar, bavarois van pickles, sesam cracker

Op 8 in de top 10 een originele amuse, de zalm-komkommerrol (6.339 views).

Zalm-komkommerrol

Een tomaat-garnaal 2.0 (6.466 views) gaat met de 7de plek lopen, een recept in samenwerking met Looye Kwekers.

Tomaat-garnaal 2.0

Op 6 met evenveel views een garnalencocktail 2.0 (6.466 views).

Garnalencocktail 2.0

Op 5 (eindelijk) een dessert, een crazy bosbessen- en bramenmousse met witte chocoladesaus en muntolie (6.706 views). Eigenlijk verdient deze nog veel meer views, want het is gemaakt van alleen bosbessen, braambessen, water, suiker en gelatine. Geen eieren. Geen room. Je moet het zien om het te geloven!

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Op 4 nog een dessert, de flanmisu (7.713 views).

Flanmisu

Op 3 de fameuze rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel (12.400 views). Heel wat mensen probeerden deze kussentjes al, met wisselend succes. Ik kreeg gisteren de tip dat het wel lukt met de vierkante vellen rijstpapier en niet met de ronde.

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

Op een mooie 2de plaats de krokante visgraat amuse met zalm (14.300 views), een onwaarschijnlijk succes want de amuse verscheen pas op 29 november.

Krokante visgraat amuse met zalm

En met grote voorsprong op 1 van jullie top 10, de Parmaham cups met tomatensalade en burrata (27.600 views).

Parmaham cups met tomatensalade & burrata

Wat heeft 2025 in petto?

In maart word ik 60. 😒 Maar wie denkt dat ik het kalmer aan ga doen, heeft het verkeerd voor. Dit zot wijf heeft zich in een zotte bui ingeschreven voor de marathon van… Sydney! Na Tokyo, de laatste van mijn Six Star parcours, beweerde ik nochtans bij hoog en bij laag dat dit mijn laatste marathon was. Maar kijk, het kan verkeren. Ik liep vorig jaar dus al de Médoc en dan in 2025, als alles goed gaat, Sydney. Deze marathon down under is er immers bijgekomen als the Magnificent 7th in het circuit van de World Marathon Majors. Reden genoeg om mij in te schrijven… Tjah, no comment!

En dan ga ik nog iets doen, waarvan ik altijd gezegd had: “nooit!”. Ik ga een boek uitbrengen, maar dat ga ik niet alleen doen. Liesbeth van Lizzylizzblog heeft me zo zot gekregen. Het wordt een duoproject. Al heel lang stelde ze met de regelmaat van de klok de vraag en ik hield altijd de boot af: “wanneer ik met pensioen ben.” Da’s pas over een jaar of drie, dus ik was op mijn gemak.

Maar toen stelde ze voor om eens een mailtje te sturen naar een drukkerij om te polsen of er interesse was. 1 mailtje naar uitgeverij Lannoo en 1 meeting later, werd er een datum geplakt op de verschijning: oktober 2025, net op tijd voor de boekenbeurs. Heidi en Johan van Lannoo waren zo enthousiast dat ik hen niet durfde vragen om alles uit te stellen tot mijn pensioen… En dus staat de fotoshoot eind februari al ingepland! 😳

Boek

Dat betekent héél veel werk: non-stop recepten bedenken en testen. Slapeloze nachten heb ik er nu al van. En dus gaat de blog in januari en februari even op een lager pitje draaien: 1 recept per week i.p.v. 3 recepten. Maar het is voor het goede doel: ik hoop jullie in oktober een prachtboek te kunnen voorleggen. En het goede nieuws is: er staan ondertussen om en bij de 2.200 recepten op deze blog. Aan keuze geen gebrek dus.

En jullie hoeven me niet te missen, ik blijf jullie een inkijk geven in mijn leven via de stories op mijn Instagram account. Daar zullen jullie dus een sneak peek krijgen van het boek, een behind the scenes,… Wish us luck!

Mijn goed voornemen voor 2025 en alle jaren daarna: zeg nooit nooit.

Rest me alleen nog jullie een fantastisch 2025 te wensen met veel Hapjes & Tapjes!

Liefs,

Myriam

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

14 Reacties

  1. Ginny

    Super , ik zie alvast uit naar het boek 👍

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Ginny! Het wordt een huzarenstukje, maar ik ga ervoor. 🙂

      Antwoord
  2. Marc Aerts-Vandewege

    Ik ben alleszins razendenthousiast!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat vind ik heel fijn om te lezen, Marc.
      Mijn allerbeste wensen voor 2025 voor jou en je familie.

      Antwoord
  3. Annick Boeynaems

    We kunnen niet wachten op het boek 🤩

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nog heel even geduld, Annick. Ik ben nog bezig met het bedenken van de recepten. Hahaha!
      Maar heel leuk dat je zo enthousiast reageert, hoor.
      Bedankt!
      Liefs,
      Myriam

      Antwoord
  4. Sonja Eerdekens

    Beste Myriam,
    Even een kort bedankje met een dikke merci voor de eindeloze stroom aan inspiratie en het verleggen van mijn grenzen om iets moois op een bordje te toveren.
    Dankjewel hiervoor en veel succes met alle projecten!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci Sonja! Een reactie op de blog, of via mail of social media doet altijd plezier.
      Mijn allerbeste wensen voor 2025 voor jou en al wie je lief is.
      Myriam

      Antwoord
  5. Lia

    Myriam, hartelijk dank voor al je noeste werk! Het heeft ons al zeer vaak heel lekkere en oogstrelende gerechten gebracht! Wat een mooi cadeau.

    Antwoord
    • Angela Dubois

      Myriam de beste wensen en heel erg bedankt voor alle mooie dingen die je met ons deelt. Iedere keer weer spannend om je bericht te openen.
      Zelf als ik bij de Hanos of Sligro een produkt zoek kan ik het niet nalaten om over je te vertellen en een foto te laten zien. En bedankt voor de tip van de vierkante vellen voor de kussentjes die bij mij niet lukte. Heel veel moois toegewenst voor 2025

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Ik hoop dat het met de vierkante vellen nu wel lukt, Angela. Laat zeker iets weten.
        Veel kook- en bakplezier in 2025!
        Liefs,
        Myriam

        Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lia,
      Andere mensen inspireren maakt mij gelukkig. Dan is werk geen werk. 😉
      Het allerbeste voor 2025!
      Liefs,
      Myriam

      Antwoord
  6. Loes Konings-van Seggelen

    Beste wensen voor 2025 zou in Sydney tijd eraan plakken want als ik MasterChef kijk denk ik daar zou ik graag gaan kijken of eten, dus ik denk dat jij dat ook hebt……….

    Heel veel plezier en gezondheid dit jaar en je maakt er zeker een mooi en top boek van, gezien hoe goed alle recepten die online staan er al uitzien.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Loes! Ik heb net een boek gekocht van een Australische chef: https://www.bol.com/be/nl/p/quay/1001004010418248/
      En laat die nu net zijn restaurant in Sydney hebben! Ik kan het boek laten signeren. 😉
      Helaas wil mijn man niet (meer) mee naar Sydney. We waren er in 2000 voor de Olympische Spelen en het is heeeeeeeeeeeeeel ver vliegen. Mijn man wordt 78 in mei en ziet die verre reis niet meer zitten. Ik snap hem wel. Maar dat betekent dus dat ik maar heel kort naar down under ga reizen. Alleen meereizen met clubgenoten terwijl mijn man alleen thuis zit, zie ik niet zitten.
      Lieve groeten,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Mijn terugblik op 2024, een vooruitblik op 2025 en jullie top 10

by Myriam Minne time to read: 4 min
14