- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mijn kerstmenu op de plancha van Cuisinart

Mijn kerstmenu op de plancha van Cuisinart

Voor makkelijke recepten ben je normaal niet aan het juiste adres op deze blog. Op Hap & Tap mag het al eens iets hoogstaander, bewerkelijker, gastronomischer,… En zeker wanneer het op een kerstmenu aankomt. Dan haal ik echt alle toeters en bellen uit de kast om uit te pakken bij mijn gasten. Welnu, verschiet niet, vandaag blog ik een volledig kerstmenu (van aperitiefhapje tot en met dessert) dat
1. supersnel klaar is
2. supermakkelijk is (echt waar, je hoeft helemaal geen keukenprinses te zijn)
3. superlekker is (pure smaken zonder poespas)
4. gezond is (er komt geen druppeltje room aan te pas!)
5. én ook nog eens voor een showcooking element zorgt. WOW!-factor verzekerd!
Easy good food, dus!

Hoezo? Ik mocht de nieuwe Plancha Barbecue Power van Cuisinart uittesten. Nu kon ik me er makkelijk van afmaken door zomaar iets op het toestel te gooien, maar neen, ik stelde een heus menu op voor een pre-tête-à-tête-X-mas-diner met mijn kookvriendin.

Starten deden we met mosseltjes op de plancha. Poepsimpel. Vergeef me de term. En keilekker.

Nodig voor 2 personen

1 kg mosselen
3 teentjes look
2 blaadjes salie
3 takjes koriander
5 takjes peterselie
2 takjes citroenmelisse
2 takjes verse tijm
4 el olijfolie

Werkwijze

Was de mosselen en houd ze apart.
Pel de teentjes knoflook en duw ze door de lookpers. Haal de blaadjes van de kruiden en hak ze fijn. Meng met de olijfolie. Houd apart.
Verwarm de plancha voor tot 260° C en schik er de mosselen op. Roer regelmatig.
Verdeel de kruidenmengeling over de mosselen wanneer die open zijn. Meng goed.
Serveer de mosselen meteen zodra ze gaar zijn.

Onze mening:
Op deze manier zijn de mosselen écht supersnel klaar. Veel sneller dan de traditionele kookwijze in een pot. Minder werk ook. Want je hoeft veel minder groenten te snijden. En de smaak is prima. De mosselen blijven ongelooflijk sappig door de supersnelle bereiding.

Vervolgen deden we met een stukje tonijn waarvoor we de andere helft van het toestel gebruikten, de grillplaat. Ook hier geen ingewikkelde handelingen maar puur product!

 

Nodig voor 2 personen

1 dik stuk tonijn van 300 g
1 rode ui
1/2 mango
Een scheutje sherry azijn
1 kl suiker
Maldon zout
Olijfolie

Werkwijze

Haal de tonijn alvast uit de koelkast terwijl je de salsa bereidt. Snijd de rode ui en mango in fijne brunoise en meng. Voeg de azijn, suiker en een mespuntje zout toe en meng goed.

Strijk de tonijn in met olijfolie en schroei hem dicht op de voorverwarmde plancha bij 220° C. Wacht een paar minuutjes en keer de tonijn om. Kruid met peper en zout.

Snijd de tonijn in plakjes en schik deze op borden. Schep er een lepeltje mangosalsa op. Drizzle er tot slot nog een straaltje olijfolie over. Werk af met een takje peterselie.

Onze mening:

Heel lekker en gezond gerechtje. Je zou ook nog granaatappelpitten onder de salsa kunnen mengen, bedachten we. Nog gezonder en nog kleurrijker! Ik heb trouwens een fantastische manier ontdekt om makkelijk de pitten uit de granaatappels te halen, zonder die vervelende spatten! Christine Van Imschoot is my hero! Deze collega blogster van Food & the City geeft ook kooklessen waarin ze haar kennis maar wat graag deelt. En zo ontdekte ik tijdens de laatste les hoe zij het aanpakt om zonder kleerspatten de pitten uit de granaatappels te halen. Vergeet het kloppen. Zo deed ik het ook, met alle gevolgen vandien: van kop tot teen onder de rode vlekken. Neen, het volstaat om de granaatappel middendoor te snijden en die helften in een kom met water onder te dompelen. Je verwijdert de pitten in een handomdraai en die al even vervelende witte velletjes komen netjes bovendrijven. Toptip!

Als hoofdgerecht kozen we voor een kreeftje met peterselie-lookboter, niks meer, niks minder. ’t was tenslotte Kerst. 😉 Normaal moet je het beestje levend doormidden klieven, maar dat zag ik niet zitten. En dus vroeg ik aan mijn visboer om het diertje 2 minuten in de stoomoven te stoppen. Op die manier is het bijlange nog niet gaar, maar is het toch al dood. RIP.

Nodig voor 2 personen

8 el zachte ongezouten boter
2 el fijngehakte peterselie
1 1⁄2 kl Chili Explosion van Santa Maria of chilivlokken of cayennepeper
4 fijngehakte teentjes look
Zeste van 1 citroen
Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
1 levende kreeft van ca. 800 g (of zoals in mijn geval, 2 min gestoomd)
Olijfolie

Werkwijze

Meng de zachte boter met de peterselie, chilipeper, look, citroenzeste, het zout en de peper in een mengkom. Zet apart. Snijd met een scherp mes de kreeft middendoor van kop tot staart. Verwijder de maag en het darmkanaal en breek de scharen af. Leg de kreeftenhelften op een bakplaat met de schelp naar onder. Hak met een mes een barst in de scharen en leg deze eveneens op de bakplaat. Drizzle olijfolie over de helften en kruid naar smaak met peper en zout.

Verhit de plancha tot 220° C. Plaats de kreeftenhelften en de scharen met de vleeskant naar onder op het midden van de plancha. Bak gedurende 2 à 3 minuten of tot het vlees dichtgeschroeid is. Draai de kreeft om en verdeel er met een lepel de peterselie-lookboter over. Gaar de kreeft nog gedurende 3 tot 5 minuten tot het vlees zacht is. Indien je kiest voor een rauwe kreeft pas je de tijd uiteraard aan.

Onze mening:
Wow, wooowww, wooooowwwww! Wat is dit lekker! Zo eenvoudig en zo lekker. En dat zonder stress. Een kanjer van een kreeftenrecept is dit!

En ook voor het dessert, een pavlova met ananas en karamel, gingen we aan de slag met de plancha. Uiteraard niet voor de pavlova zelf. Die bakten we gewoon vooraf in onze traditionele oven. Maar de ananas die bakten en karamelliseerden we op de plancha. Zo leuk om de suiker te zien veranderen in karamel. Een spektakel op zich!

Nodig voor 1 grote pavlova (je kan er uiteraard ook voor kiezen om kleine, individuele pavlova’s te maken)

4 eiwitten
220 g extra fijne suiker
3 el maïzena
1⁄2 kl witte azijn
6 flinke el mascarpone
Ananassap
1 verse ananas, in dikke plakken
50 g fijne suiker
Karamel (ofwel zelfgemaakt ofwel kant-en-klaar uit een potje)

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 150°C, onder- en bovenwarmte.
 
Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker toe en klop het eiwit tot het glanst en pieken vormt.
 
Zeef de maïzena boven de kom en voeg de azijn toe. Meng het geheel.
 
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep het opgeklopte eiwit er in een cirkel van 22 à 24 cm diameter op.
 
Zet de pavlova in de voorverwarmde oven en verminder de temperatuur naar 120°C. Bak 1 uur.
 
Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen.
 
Verwijder de schil, de ogen en de kern van de plakken ananas. Verwarm de plancha voor op 180° C. Strooi de helft van de suiker op de hete plancha. Wacht tot deze begint te karamelliseren. Leg er dan de plakken ananas op. Laat goudbruin bakken. Bestrooi met de rest van de suiker en keer om. Laat nu ook de andere kant goudbruin kleuren. Dit duurt zo’n 3 à 5 minuten.
 
Klop de mascarpone los met een kleine hoeveelheid ananassap. Let op: de mascarpone moet nog dik lobbig blijven en mag niet te vloeibaar worden.
 
Verdeel de mascarpone over de pavlova en schep hierop de nog warme gekaramelliseerde ananas. Werk af met dotjes karamel.
 
Onze mening:
Die plancha is een godsgeschenk voor mensen die wel willen imponeren, maar daarvoor geen uren in de keuken willen staan, noch vooraf en noch tijdens het diner. Je schuift gewoon gezellig mee aan met je gezelschap. 0% stress, 100% genieten!
Het is een heel degelijk en krachtig toestel dat temperaturen tot 260° C haalt. Dat is meer dan mijn oven, begot!
Wij testten het toestel uit met 2, maar ook een gezelschap van 4 personen kan de plancha zeker aan.

Bedankt Ann om mijn proefkonijn te willen zijn.
Bedankt Sparkies om mij deze nieuwe Plancha Barbecue Power van Cuisinart te laten uitproberen.

Related Post