- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mfino-beignets met warm gerookte zalm en soja-citroenmayonaise

Mfino-beignets met warm gerookte zalm en soja-citroenmayonaise

“Of ik mij kon vrijmaken voor een kookworkshop in het kookatelier Yves Mattagne in Tour & Taxis in Brussel? Thema: Ontdek de Zuid-Afrikaanse keuken met Siba.” Die vraag kreeg ik vorige week van Tessa van Koken op Hakken. Zelf had ze reeds andere plannen en ze bood mij de uitnodiging graag aan.

Ja, zo’n vraag moet je me geen 2 keer stellen, natuurlijk. Kookworkshop en Zuid-Afrika in 1 en dezelfde zin?! Laat ik sinds mijn deelname aan de Between 2 Oceans marathon in Kaapstad vorig jaar helemaal wèg zijn van Zuid-Afrika. Hoewel ik al heel de wereld (bij manier van spreken) afreisde, staat Kaapstad met stip op mijn persoonlijke ranglijst van favoriete plekjes.

Bedoeling van de namiddag was om kennis te maken met Siba Mtongana die vanaf 23 september haar eigen kookprogramma krijgt op Food Network, de digitale zender die je op kanaal 553 vindt op Telenet als je extra betaalt voor het kanaal tenminste.

Nu zijn er natuurlijk al massa’s kookprogramma’s met internationale sterren, dus waarom zou een mens wakker liggen van Siba en haar tafel? Wat heeft Siba dat een Bill Granger en een Nigella niet hebben? Wel, ik verzeker jullie, deze jongedame spreekt, lacht en kookt met zoveel enthousiasme en passie dat je wel voor de bijl MOET gaan!

“Koken met wat je in je kast hebt”, dat is haar leuze: niet moeilijk, wel gezond. En als de vrolijk gebrachte kookinstructies dan nog afgewisseld worden met beelden uit het wondermooie Kaapstad, tjah, dan heeft Siba alvast één grote fan: ikke!

Als voorgerecht serveerde ze beignets met warm gerookte zalm. Hoewel er in de beignets koriander verwerkt was en ik een grondige hekel heb aan de “zeepsopsmaak” ervan, vielen deze beignets enorm in de smaak. Ik had er eerst maar één opgeschept, maar deed daar al snel nog een 2de en een 3de bij. En ware het niet dat ik wist dat er nog een copieus hoofdgerecht en dessert volgden, of ik had in mijn eentje de volledige schaal tot de laatste kruimel opgesmoefeld.

Tip: je zou perfect één zo’n beignet kunnen serveren als hapje bij het aperitief. En waarom ook hier niet kiezen voor Zuid-Afrikaanse bubbels? Wij proefden de Groot Geluk Brut, Méthode Cap Classique (verkrijgbaar bij Delhaize) en konden ons geluk niet op.

Nodig voor 15 beignets

2 el olijfolie
1/2 rode ui, gesnipperd
2 lente-uitjes, gesneden
2 teentjes knoflook, fijn geperst
200 g spinazie, gewassen, ontdaan van de steeltjes, fijngesneden
3 el koriander, gesneden
2 el tijm, gesneden
110 g maïsmeel (d.i. heel fijne polenta), kan vervangen worden door 1/2 polenta en 1/2 couscous
60 ml water
Peper en zout

Voor de topping:
60 ml mayonaise
20 ml sojasaus
Citroensap
1 kl geraspte citroenzeste

1 warm gerookte zalmfilet met peper en dille
OF
1 avocado in plakjes gesneden en besprenkeld met versgeperst citroensap tegen het verkleuren
8 peppadews uit een bokaal (d.i. een soort Zuid-Afrikaanse zachte rode peper/paprika), in reepjes gesneden
Eetbare bloemen (optioneel)

Bereiding

Voor de beignets:
Verwarm de olie en fruit de ui, lente-uitjes en knoflook. Voeg de spinazie en kruiden toe en bak nog een minuut.

Voeg het maïsmeel (of de mengeling van couscous en polenta) al roerend toe en meng. Schenk het water erbij, breng op smaak met peper en zout en roer goed door elkaar. Het mengsel moet eruit zien als grof broodkruim en de spinazie moet niet helemaal gekookt zijn.

Haal van het vuur en laat afkoelen. Maak van het mengsel met je handen kleine balletjes zo groot als een golfballetje. Druk ze iets platter, maar niet te plat, want anders breken ze als je ze omdraait.

Doe een beetje boter in een pan met antiaanbaklaag. Bak de balletjes 1 minuut aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een serveerschaal.

Voor de topping:
Meng de mayonaise, de sojasaus en het citroensap door elkaar. Leg een klein beetje op elke beignet. Werk af met een stukje warm gerookte zalm of avocado en een paar stukjes peppadew voor een vegetarische variant.

Leg de zalm- en avocadobeignets op verschillende schalen en garneer met eetbare bloemen en/of koriander.

Bron: Siba’s Table.

Related Post