- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Merveilleux

Merveilleux

Een merveilleux, da’s het lievelingsgebakje van mijn moeder. Liefst zo’n hele grote. Zo, nu weten jullie van wie ik mijn liefde voor zoet meekreeg. Alhoewel, dat klopt niet helemaal. Ook mijn vader weet wel weg met een dessertje. Zijn favoriet is chocolademousse. Kortom, de doopvont heeft van beide kanten “gesmet”. Het kan dus niet anders dan dat ik een zoetebekje ben.

Nu ben ik, net als mijn moeder dol op merveilleux, maar in tegenstelling tot haar, houd ik meer van een klein exemplaar. Dat vind ik schattiger en bijkomend voordeel: dan kan ik er twee op! 😉

Maakten jullie al eens zelf merveilleux? Het is helemaal niet moeilijk of veel werk en ze zijn “duusd” keer lekkerder dan de industriële versies die je in de supermarkt vindt. Kom, we beginnen eraan!

 

Merveilleux

 

Nodig voor 30 merveilleux

1,5 L slagroom
5 el bloemsuiker

Voor de meringue:
200 g eiwit
20 g eiwitpoeder (kan weggelaten worden)
400 g suiker

Voor de afwerking:
Chocoladeschilfers
Ananas of kersen

 

Werkwijze

Klop de slagroom met de bloemsuiker mooi vast en bewaar koel.

Voor de meringue:

Warm de suiker een 5-tal minuutjes op in de oven bij 110° C.

Klop de eiwitten op met het eiwitpoeder en de verwarmde suiker.

Spuit de meringue op bakpapier: maak cirkels van 3,5 cm diameter.

Bak de meringues af in de oven bij 130° C gedurende 25 à 30 minuten. 130° C is het maximum. Het is beter langer en op lagere temperatuur om mooie witte meringues te bekomen: 1 à 1 1/2 uur bij 90° C of een hele nacht bij 65° C.

 

Afwerking

Je hebt 2 meringues nodig per merveilleux.

Spuit op de 1ste meringue slagroom en plaats de 2de meringue erop. Smeer de meringues (met een palet) rondom mooi toe met slagroom en rol de merveilleux in de chocoladeschilfers.

Spuit bovenop nog een toef slagroom en werk af met een stukje ananas of een kers.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar een hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post