- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Marokkaanse M’Hancha

Marokkaanse M’Hancha

“Wanneer gaan we samen eens iets eten?” Die directe vraag kreeg ik van Valerie van de blog Wild Food Valerie, toen ik een paar weken geleden eens een open vraag stelde op mijn Instagram account. Nou, dat was directe communicatie en daar houd ik van, dus antwoordde ik: wanneer je wil, waar wil je naartoe? Long story short, Valerie en ik spraken af op de laatste donderdag voor op vrijdag de tweede sluiting van de horeca aangekondigd werd. Zo afspreken met een onbekende of dat meeviel? En of! Valerie en ik delen dezelfde passie voor koken en er viel op géén enkel moment een ongemakkelijke stilte. Een hele avond babbelen? Ik kan dat! En Valerie dus ook.

Ik had eigenlijk een totaal vertekend beeld van haar. Door de naam van haar blog dacht ik dat ze veganiste was, een groene madame die enkel kookte met wat voorhanden is in de natuur. Een totaal verkeerd beeld dus. De naam van haar blog komt gewoon van haar familienaam: Dewilde. Zo zie je maar hoe je veel te snel foute conclusies kan trekken. ?‍♀️

We babbelden over van alles en nog wat en dus ook over deze M’Hancha. Ik had nog noooooit van een M’Hancha gehoord en was reuzebenieuwd. En als ik benieuwd ben… tjah, dan duurt dat meestal niet lang. Dan zet ik dat bovenaan mijn TO DO-lijstje. Maarrrr… de eerste keer ging het dus fout: een mislukte M’hancha, mooie alliteratie, maar voor de rest, balen! Ja, dat overkomt me dus ook. De slang was geen slang, maar… ja wat eigenlijk?… De smaak was prima, maar de vorm was niet zoals die moest zijn. Oordeel zelf maar. Wat ik verkeerd deed? Ik treuzelde te lang, waardoor het filodeeg te droog werd, scheurde,… met alle gevolgen vandien.

 

Marokkaanse M’Hancha

 

Maar nu ben ik nogal een doorzetter. Een bijtertje. Op een sollicitatiebrief schreef ik ooit: ik ben een pitbull, maar dan een heel lieve. (Behalve als men ongevraagd mijn foto’s ‘steelt’ en deelt, dan word ik een échte pitbull, zoals afgelopen vrijdag. Dit terzijde.). En dus maakte ik de M’Hancha opnieuw. Een paar dingen deed ik anders. In plaats van 1 lange rol te maken, maakte ik meerdere kleintjes. Wanneer je die netjes laat aansluiten in de vorm, valt dat totaal niet op en dat werkt een pak makkelijker. In plaats van 1 vel filodeeg te gebruiken, gebruikte ik er twee. Ik vette elk vel filodeeg in met gesmolten boter, waardoor het filodeeg veel handelbaarder blijft. Terwijl ik bezig was, dekte ik het filodeeg ook af met een vochtige doek, wat ik ook deed met de rollen die al in de vorm lagen. Eind goed, al goed!

 

Marokkaanse M’Hancha

Marokkaanse M’Hancha

Marokkaanse M’Hancha

Een magische, Marokkaanse taart, heerlijk met een muntthee. Moeilijk is het niet wanneer je mijn tips toepast.
Gang Nagerecht
Keuken Marokkaans
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 springvorm van 26 cm diameter

Ingrediënten
  

  • 375 g boter
  • 375 g poedersuiker
  • 375 g amandelpoeder
  • 3 eieren
  • 4 el rozenwater
  • 1 el bloem
  • Zeste van appelsien en limoen
  • 50 g pistaches
  • 1 pakje filodeeg (met 10 vellen)
  • Gedroogde rozenblaadjes

Instructies
 

  • Meng de ingrediënten, stap voor stap door elkaar. De volgorde is niet van belang. Ik deed dit in mijn staande mixer met de vlinder op de laagste stand.
  • Leg het filodeeg per vel naast elkaar, deels op elkaar. Op een lange rij. Onderaan op dat deeg spreid je het beslag open.
  • Je strooit er nog een beetje suiker op en ook rozenblaadjes. En dan begin je te rollen. Dit is fun!
  • Wanneer de slang af is, rol je ze op zodat ze in een ingevette bakvorm past.
  • Dit zet je in een voorverwarmde oven van 180° C gedurende 40 min.
  • Laat afkoelen. Bestrooi de M'Hancha voor je hem serveert met poedersuiker, rozenblaadjes en extra pistaches.

Notities

Ik noteer mijn tips hier nogmaals, voor het geval je mijn (lange) intro niet gelezen hebt:
  • In plaats van 1 lange rol te maken, maakte ik meerdere kleintjes. Wanneer je die netjes laat aansluiten in de vorm, valt dat totaal niet op en dat werkt wel veel makkelijker.
  • In plaats van 1 vel filodeeg te gebruiken, gebruikte ik er twee.
  • Ik vette elk vel filodeeg in met gesmolten boter, waardoor het filodeeg veel handelbaarder blijft.
  • Terwijl ik bezig was, dekte ik het filodeeg ook af met een vochtige doek, wat ik ook deed met de rollen die al in de vorm lagen
Trefwoord amandelpoeder, filodeeg, gedroogde rozen, M'hancha, pistachenoten, pistaches, rozenblaadjes, rozenwater

Bron: recept gekregen van Valerie van Wild Food Blog.

Related Post