- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Lolly van mortadella, aioli van zwarte look en kruidenolie

Lolly van mortadella, aioli van zwarte look en kruidenolie

Natuurlijk is deze lolly van mortadella geen echte lolly. Wanneer je het stokje vastpakt, valt alles in duigen. Maar geef toe: leuk ziet deze lolly er wel uit! Wie mij volgt op Instagram, zag het zeker en vast al passeren: ik zit momenteel in Bologna, de culi-hoofdstad van Italië en onder meer bekend voor de mortadella, salamini en zampone, Italiaanse topcharcuterie.

En dus wilde ik graag vandaag een recept met mortadella delen. Ik zag een reel op Instagram passeren van een lolly met rillette van zalm en dacht: die rillette kan ik perfect vervangen door een mousse van mortadella. En inderdaad, het werkte. (Al denk ik wel dat de lolly intact blijft met de rillette, wat dus niet het geval was met die van mij, maar dat zijn details). De smaken klopten en de presentatie klopte, wat wil je nog meer?

Voor de aioli van zwarte look gebruikte ik een kant-en-klaar potteke. Verder had ik gerookte room nodig. Ik heb (nog) geen rookoventje en gebruikte enkele druppels rookaroma die ik in een ver verleden kreeg van een fan.

Ik serveerde de lolly van mortadella op een wit bord uit de Celest collectie van Chic Tableware.

Neem trouwens zeker eens een kijkje hier als je mijn avonturen in Italië wil volgen. Een blog volgt later.

Lolly van mortadella, aioli van zwarte look en kruidenolie

Lolly van mortadella, aioli van zwarte look en kruidenolie

Lolly van mortadella, aioli van zwarte look en kruidenolie

Gang Voorgerecht
Porties 4 lolly’s

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Mandoline

Ingrediënten
  

Voor de lolly's van mortadella:

  • 160 g ricotta
  • 140 g mortadella, in stukjes gesneden
  • 3 el melk
  • Peper
  • 1 komkommer
  • 100 g water
  • 100 g suiker
  • 100 g azijn

Voor de kruidenolie:

  • 50 g bieslook, fijngehakt (of andere tuinkruiden)
  • 200 g zonnebloemolie

Voor de gerookte room:

  • 100 ml volle room
  • Enkele druppels rookaroma
  • 1 el citroensap

Voor de afwerking:

  • Aioli van zwarte look
  • Dille
  • (Das)lookbloemen

Instructies
 

Voor de lolly's van mortadella:

  • Mix de mortadella met de ricotta in de blender en voeg ca. 3 el melk toe. Breng op smaak met peper en verdeel de mousse over ijslollyvormen.
  • Zet minstens 4 uur (bij voorkeur 1 nacht) in de diepvries.
  • Snijd met een mandoline lange dunne plakken van de komkommer.
  • Snijd de slierten in de lengte middendoor. Verwijder in de mate van het mogelijke de zaadlijsten.
  • Maak een pekel door de suiker, de azijn en het water even op te koken tot de suiker gesmolten is.
  • Giet de warme pekel op de komkommerslierten en laat kort inwerken.
  • Haal de slierten uit de pekel en dep ze droog.
  • Haal de mortadellamousse uit de lollyvormen en wikkel de komkommerslierten errond. (Check de reel die ik in mijn intro deelde om te zien hoe je dat doet).
  • Wikkel de lolly's strak in plasticfolie en laat ze ontdooien in de koelkast.

Voor de kruidenolie:

  • Begin met het maken van de kruidenolie, idealiter de dag ervoor, zodat de olie de nodige tijd krijgt om uit te lekken.
  • Giet de olie in een pan en verwarm ze zachtjes tot 50° C. Voeg de gehakte bieslook toe en mix vervolgens ofwel in een blender of met een staafmixer tot ze donkergroen kleurt (dit duurt een paar minuten).
  • Bekleed een fijne zeef met een neteldoek en plaats deze boven een kom. Giet er dan de olie in. Laat de olie een nacht in de koelkast uitlekken.

Voor de gerookte room:

  • Voeg alle ingrediënten samen en klop ze op.
  • Schep in een spuitzakje.

Afwerking:

  • Schik alles op het bord zoals op de foto en serveer meteen.
Trefwoord aïoli, dille, gerookte room, kruidenolie, lolly, mortadella, zwarte look

Bron: recept geïnspireerd door Piers Dawson.

Related Post