- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Lolly met mousse van foie gras

Ik ga even een versnelling hoger moeten schakelen als ik alle recepten wil bloggen die nog in de pipeline zitten. Normaal had ik vandaag een review voorzien van het bakboek Pastry Crush van Jaline Vandromme, de winnares van Bake-Off Vlaanderen van vorig seizoen (wat een aanrader is dit trouwens! Echt vernieuwend, een must-have voor elke hobbybakker. Ik kreeg het op vrijdag en maakte er op zaterdag al een recept uit. Een mooier compliment is er niet voor een boek. Maar die review volgt dus later nog). Eerst deze lolly met mousse van foie gras.

Na mijn lolly met zalm wilde ik nog een lolly. Want was is er beter dan 1 lolly? Just, 2 lolly’s! Ene met vis en ene met vlees. Ik had ‘ergens’ een foto gezien (vraag me niet meer waar) en wilde dit dus maken. Ik viel terug op een oud recept van mousse van foie gras met porto en dat was een heel goeie keuze, zo bleek. De mousse was stevig genoeg om op de lolly te blijven zitten. Hallelujah! Dat zijn momenten waarop ik blij word van kleine dingen.

Voor deze lolly met mousse van foie gras gebruikte ik de Torchon Foie Gras d’Oie Entier #gekregen van Edouard Artzner.

 

Lolly met mousse van foie gras

 

Lolly met mousse van foie gras

Met een hapje op een stokje scoor je altijd. Ziet er feestelijk uit, maar is makkelijk!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 10 lolly's

Equipment

  • Cilindervormen
  • Lollystokjes
  • Keukenrobot of blender

Ingrediënten
  

Voor de mousse van foie gras:

  • 175 g room
  • 25 g rode porto
  • 10 g suiker
  • 115 g ganzenleverrol
  • 5 g gelatine
  • Peper en zeezout

Voor de afwerking

  • Balsamicocrème
  • Fleur de sel
  • (Zuurdesem)brood
  • Olijfolie
  • Vene cress

Instructies
 

  • Voor de mousse van foie gras:
  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de room, suiker, peper en zout aan de kook en neem van het vuur.
  • Mix en los de ganzenlever op in de warme room in de keukenrobot.
  • Los de gelatine op in de warme massa.
  • Laat de massa afkoelen tot kamertemperatuur en doe in cilindervormen.
  • Laat opstijven in de diepvries.

Voor de afwerking:

  • Smeer dunne sneetjes brood in met olijfolie en rooster die in een warme oven of broodrooster.
  • Haal de opgesteven mousse uit de diepvries en verwijder de cilindervormen. Laat ontdooien in de koelkast. Steek er stokjes in, spuit er een druppel balsamicocrème op, waarop je het blaadje cress bevestigt.
  • Steek het stukje toast vast met een prikker en rol de mousse onderaan nog even door fleur de sel.
  • Serveer meteen.
Trefwoord balsamicocrème, fleur de sel, foie gras, lolly, mousse

Bron: recept voor de mousse is afkomstig van chef Jo Nelissen.

Related Post