- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Lichte citroencake met frambozen – Knack Weekend #13

Cake

Afgelopen zaterdag zat ik heel de dag op de fiets om de Mont Ventoux te beklimmen. Neen. Geen 10 uur om 1 keer die kale puist op te fietsen. Dan zou het wel heel erg gesteld zijn met mijn conditie. Neen, neen. Mijn vriendin Carine en ik startten om 6u30 met als doel “La Cannibalette“: start in Bédouin naar de top, daarna terug tot aan Chalet Reynard, vandaar naar Sault, dan via een lange lus met 2 cols (Col de l’Homme Mort en Col d’Aulan) terug naar Sault en terug naar de top. Een rit van 130 km met 3500 hoogtemeters. Allez, dat was toch de bedoeling. Alleen kwam de mistral daar een stokje voor steken…

Nog beschut door de bomen van het bos waaide ik al bijna van mijn fiets. Verkrampt van de schrik fietste ik verder en bedacht al meteen dat de laatste 6 km naar de top door het kale maanlandschap niet voor deze keer zouden zijn. Aangekomen in Chalet Reynard werden mijn vermoedens bevestigd: vele fietsers waren van hun tweewieler gekatapulteerd en de bergtop werd dan ook wijselijk afgesloten.

Die “MonVentoux” van Sporta is een echte Vlaamse aangelegenheid en dat maakt het zo plezant. Iedereen spreekt iedereen aan (en ’s avonds wordt er een serieus feestje gebouwd met een Vlaamse band en DJ). Toen ik tegen een man verklapte dat ik niet naar de top wou/zou fietsen, zei die prompt: “Groot gelijk, ge weegt veel te licht he, madammeke! Ge moet meer eten!”

Ik heb dan maar meteen de daad bij het woord gevoegd: de zaterdagavond pintjes gepakt (dat zijn toch veel calorieën, niet), de zondag tijdens de terugtocht (1000 km alleen) mij tegoed gedaan aan een flinke portie frieten met balletjes in tomatensaus en maandag meteen al deze cake gebakken. Volgend jaar wil ik La Cannibalette uitfietsen, mistral of niet. Punt.

Voor 6 à 8 personen

200 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
180 g suiker
80 g boter
6 cl citroensap (ca. 1 citroen)
125 g frambozen

Voor het glazuur:
50 à 100 g poedersuiker
5 cl limoncello

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C.

Meng de bloem met het bakpoeder, de vanillesuiker en een snuifje zout. Klop de eieren en de suiker op tot een luchtig geheel. Smelt de boter in de microgolfoven op lage stand, maar zorg ervoor dat de boter niet te heet is. Spatel door de eieren.

Schep de bloem door het beslag en voeg het citroensap toe. Schep er, van zodra u een homogeen beslag heeft, voorzichtig de frambozen door.

Beboter en bebloem een bakvorm. Giet er het beslag in en zet in de oven. Verlaag de oventemperatuur tot 145° C en bak de cake 50 minuten à 1 uur. Prik met een mes in het midden van de cake: als er geen beslag meer aan het mes kleeft, is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen alvorens de cake uit de vorm te halen.

Maak het glazuur. Leng de poedersuiker beetje bij beetje en al roerend aan met de limoncello tot u een dikvloeibaar en smeuïg glazuur verkrijgt.

Smeer het glazuur over de afgekoelde cake met een paletmes. Laat het glazuur volledig opstijven voor u de cake serveert.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

 

Related Post