- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Er zijn 2 Waalse patisserie influencers die ik met veel plezier en vol bewondering volg: Stéphanie van Spatules et Fouets en Morgane van Morgane qui fait des Gâteaux. Bij Stéphanie – Phanie voor de vrienden – volgde ik al een workshop en bij Morgane wil ik dat zeker dit jaar nog doen. Doordat ik zo’n trouwe fan ben van beide dames krijg ik altijd alles te zien wat ze publiceren (zo werkt dat Instagram algoritme nu eenmaal) en de kans is groot dat ik dan ook hun post opsla met de bedoeling om het recept ooit te maken (zo heb ik ondertussen 3.143 opgeslagen posts in mijn food mapje 😅). Zo ook met deze laskiaispulla.

Ik kende deze brioches totaal niet. Blijkbaar worden ze in Finland traditioneel gemaakt voor Vette Dinsdag. Nu ja, pannenkoeken eet je toch ook niet alleen met Lichtmis? Dit laskiaispulla recept is absoluut heerlijk, met zachte boterachtige broodjes gevuld met een opgeklopte witte chocolade ganache en bosbessenjam. Het zou dus zonde zijn om te wachten tot volgend jaar om die te maken.

Deze laskiaispulla is al het 3de recept waartoe Stéphanie me inspireerde. In het verleden maakte ik al een crinkle cake en bakte gevulde wafels nadat ik die heerlijkheden bij haar zag passeren..

Ik serveerde de laskiaispulla op een handgemaakt bordje van Christiaen Ceramics.

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Rusttijd: 12 uur
Gang Nagerecht
Keuken Fins
Porties 10 stuks

Equipment

  • 1 staande mixer (type KitchenAid Artisan)

Ingrediënten
  

Voor de bosbessenganache:

  • 150 g volle room
  • 75 g witte chocolade
  • 75 g volle room
  • 3 el bossenbessensap (van de compote hieronder)

Voor het briochedeeg:

  • 220 g bloem
  • 4 g droge gist
  • 10 cl volle melk
  • 20 g boter
  • 3 snufjes zout
  • 20 g rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl kardemompoeder
  • Eigeel
  • Amandelschilfers, grofgehakt
  • Parelsuiker

Voor de amandelcrème:

  • 15 g eiwit
  • 100 g amandelpoeder
  • 85 g suiker
  • 1/2 tl kardemompoeder

Voor de bosbessencompote:

  • 150 g bosbessen
  • 120 g suiker

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor de bosbessenganache:

  • Verwarm 150 g room en giet die over 75 g witte chocolade.
  • Meng en voeg 75 g koude room en 3 el bosbessensap uit de compote toe.
  • Dek de ganache af met plasticfolie (waarbij de folie de ganache raakt) en zet minstens 5 uur (bij voorkeur 1 nacht) in de koelkast.

Voor het briochedeeg:

  • Los de verkruimelde gist op in de lauwe melk in een staande mixer.
  • Voeg de boter, het ei, de suiker, de bloem, de kardemom en het zout toe.
  • Kneed het deeg gedurende minstens 10 min en dek het af met een vochtige doek.
  • Laat het 2 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 40 g. Vorm er balletjes van (opbollen).
  • Laat 30 min rijzen op een bakplaat.
  • Strijk in met eigeel, bestrooi met parelsuiker en grofgehakte amandelschilfers en bak gedurende 15 min op 180° C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Voor de amandelcrème:

  • Meng alle ingrediënten.

Voor de bosbessencompote:

  • Verwarm 150 g bosbessen met 120 g suiker en een scheutje water op een zacht vuurtje.

Afwerking:

  • Snijd een hoedje af en haal een beetje kruim uit de brioches om ruimte te maken.
  • Vul met een beetje amandelcrème, voeg bosbessencompote toe en strijk glad.
  • Klop de ganache op, schep in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit een toef op de laskiaispulla. Lepel er nog een lepeltje bosbessencompote op en zet het hoedje er weer op. Bestrooi met poedersuiker.
Trefwoord bosbessen, bosbessenganache, chocoladeganache, ganache montée, kardemom, kardemompoeder, laskiaispulla, witte chocolade

Bron: recept vertaald van de Franse patisserie influencer Spatules et Fouets.

Related Post