Hap en Tap logo zonder streep
Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

11 apr 2025 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Het idee voor deze langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche met venkelzaad? Dat komt van mij. Yes, sir! En de uitwerking? Die komt van mijn vriend Chat GPT. In een oogwenk typte hij dit recept uit… en in een oogwenk at den Eddy alles op. Ik kon gelukkig nog op het laatste nippertje mijn wijsvinger in de bisque van Straffe Hendrik Tripel steken om zelf toch ook eens te proeven. Ik kan – op mijn plechtig communiezieltje – bevestigen: Chat en Eddy hebben smaak!

Wie nu denkt: die Myriam wordt door Straffe Hendrik betaald om dit recept te verzinnen. Nope. Dat zweer ik op datzelfde plechtig communiezieltje. Mijn ex-collega Thibault is al vele jaren marketing manager van brouwerij De Halve Maan in Brugge waar o.a. deze Straffe Hendrik Tripel gebrouwen wordt en ik draag de kerel nog steeds een warm hart toe. Ik antwoordde hem dus dat ik geen centen wilde.

Instagram en alcohol is sowieso geen goeie match. De tag Paid Partnership toevoegen aan een Instagram post is al genoeg voor Instagram om de post meedogenloos te verwijderen. En dat bezorgt me stress. Deze blog moet me plezier bezorgen en geen stress. En dus werk ik “voor niets”. Ik zal wel eens gaan lunchen in de brasserie van de brouwerij… met een man of tien. 😉 Misschien moet ik nogmaals een winactie doen waarbij ik ga eten met 10 nobele onbekenden, zoals ik deed in 2022 om de 10e verjaardag van de blog te vieren. Daar heb ik toen een heel mooie vriendschap aan overgehouden!

Ik serveerde de langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche op een handgemaakt bord van Kleiproeverij.be.

Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de langoustines:

  • 8 grote langoustines
  • 1 el olijfolie
  • Fleur de sel

Voor de bisque van Straffe Hendrik Tripel:

  • De koppen en pantsers van de langoustines
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 stengel bleekselder, in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml Straffe Hendrik Tripel
  • 500 ml visfumet
  • 100 ml room
  • 50 g boter
  • 1 tl cayennepeper
  • Peper en zout

Voor de citrusgel:

  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 50 ml vers limoensap
  • 2 g agar-agar
  • 1 tl suiker

Voor de krokant van brioche met venkelzaad:

  • 4 sneetjes briochebrood
  • 1 tl venkelzaad, licht geroosterd
  • 30 g boter, gesmolten

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Vene cress, Purple shiso, Nasturtium

Instructies
 

Voor de bisque van Straffe Hendrik Tripel:

  • Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Bewaar de langoustines in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de langoustinekoppen en -pantsers aan tot ze rood kleuren.
  • Voeg de sjalot, wortel en bleekselderij toe en laat 5 minuten zachtjes stoven.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en blus af met de Straffe Hendrik Tripel. Laat even inkoken.
  • Voeg de visfumet toe en laat 30 min zachtjes pruttelen.
  • Zeef de bisque en reduceer tot de gewenste intensiteit.
  • Voeg room toe en monteer de bisque met boter. Kruid met cayennepeper, peper en zout.

Voor de citrusgel:

  • Meng het sinaasappelsap, limoensap, suiker en agar-agar in een steelpan.
  • Breng aan de kook en laat 1 min doorkoken.
  • Giet in een platte schaal en laat afkoelen tot een stevige gel.
  • Mix glad met een staafmixer en doe in een spuitflesje.

Voor de krokant van brioche met venkelzaad:

  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Snijd balkjes van het briochebrood die iets groter zijn dan een langoustine. Let op: de krokantjes krimpen een beetje tijdens het bakken.
  • Bestrijk de brioche met gesmolten boter en bestrooi met het geroosterde venkelzaad.
  • Bak 10 min tot krokant en goudbruin.

Voor de langoustines:

  • Steek een prikker door de langoustines zodat ze niet opkrullen tijdens het bakken.
  • Bak ze kort aan in olijfolie, slechts enkele seconden per kant, en kruid met fleur de sel.

Afwerking:

  • Schik 2 balkjes krokante brioche op het bord.
  • Leg op elk brioche een gebakken langoustine.
  • Spuit dotjes citrusgel op en rond de langoustines.
  • Lepel er een beetje bisque rond.
  • Werk af met de eetbare bloemen en cress soorten.
Trefwoord bisque, brioche, citrusgel, langoustine, langoustines, Straffe Hendrik, Straffe Hendrik Tripel, venkelzaad

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Hennie van Heerden

    Ziet er prachtig uit!!

    Antwoord
  2. Peter Janssens

    5 sterren
    Dag Myriam. Dit ziet er weer een pareltje uit. Ik moet/mag binnenkort “chic” koken voor een groep foodies en dit zou wel eens mijn eerste voorgerecht kunnen zijn. 1 vraagje: wordt het brood niet week als je de saus er rond giet? Ik veronderstel dat het brood de saus snel opzuigt en dus wat week wordt. Misschien een paar asperges onder het brood leggen zodat het brood wat zweeft boven het bord?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dit bord moet je dresseren en meteen serveren inderdaad. Zou zonde zijn om het brood zompig te laten worden.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Langoustines met bisque van Straffe Hendrik Tripel, citrusgel en krokante brioche

by Myriam Minne time to read: 3 min
6