- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

OK. OK. Mijn foto kon beter, dat geef ik grif toe. Maar het probleem was dat de langoustines en Griekse pasta eigenlijk volledig verstopt zaten onder de espuma van gerookt spek. En dus zag je op de foto alleen een witte massa met 2 blaadjes postelein… Om hieraan te verhelpen, heb ik dan maar een deel van de espuma (die van ‘lek-me-liptje’ is!) opgelepeld, zodat de langoustines zichtbaar werden. Ideaal is het niet, maar lekkerrrrrr! Echt he! En helemaal niet veel werk of moeilijk en zo.

Dit voorgerecht vormt dan ook een serieuze concurrent voor mijn kerstmenu met dat ander langoustinerecept dat ik onlangs blogde. Al kan het al dan niet hebben van een espumafles een doorslaggevende factor zijn, natuurlijk. Nu heb ik geen aandelen bij Isi, het merk van de sifons, maar toch wil ik hier graag even kort een pleidooi afsteken voor de espumafles. Dit is zo’n handig hebbeding in de keuken dat écht vaak van pas komt én helemaal niet zo duur is, dat, als je er nog geen hebt, je die nu op de Xmas wishlist moet zetten. Zo kan je dit receptje maken. Al moet je dan wel je kerstcadeautje al openmaken voor je begint te koken én eten natuurlijk… 😉

 

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

 

Nodig voor 4 personen

8 kraakverse langoustines
400 g Griekse pasta (Orzo)
Enkele klontjes boter
1 zoete ui de Cévennes, fijngesnipperd
300 g gerookt spek, in blokjes
500 ml room
Een mestpuntje Xantana
Peper en zout
Olijfolie

Voor de afwerking:
Een handje geroosterde pompoenpitten
Een 8-tal posteleinblaadjes

 

Werkwijze

Voor de espuma van gerookt spek:
Laat de fijngesnipperde zoete ui sueren in een scheutje olijfolie. Voeg de blokjes gerookt spek toe en laat verder sueren.

Voeg na een kwartiertje de room toe en kruid met peper. Geen zout, het spek is al zout genoeg.

Laat even sudderen. Mix alles in de blender en passeer de massa door een fijne puntzeef. Voeg een mespuntje Xantana toe en mix nogmaals om klonters te vermijden.

Giet de massa in een espumafles en steek er 2 gascartouches op. Houd warm au bain-marie.

 

Voor de Griekse pasta:
Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kruid met peper en zout.

Warm de pasta op het laatste moment terug op samen met enkele klontjes boter.

 

Voor de langoustines:
Pel de langoustines zoals een scampi en verwijder het darmkanaal door op de rug een kleine insnijding te maken. Verwijder nu met het puntje van je mes het darmkanaal.

Bak de langoustines kort aan in de olijfolie. Kruid met peper en zout.

 

Afwerking

Lepel een beetje pasta in een diep bord of kommetje en schik er 2 langoustines op. Strooi er een beetje geroosterde pompoenpitten over. Spuit er de espuma van gerookt spek op en werk af met 2 blaadjes postelein.

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem (nog tot eind december).

Related Post