Laab kai (salade van kippengehakt met koriander) en kruidenmayonaise

Het gaat goed met Hap & Tap en dat is ook de PR-bureaus van de grote merken niet ontgaan. Alsmaar vaker vallen er leuke uitnodigingen in mijn mailbox. Alsmaar vaker moet ik een half dagje verlof opnemen… Als dit zo doorgaat, dan heb ik binnenkort een probleem: meer goestingskes dan verlof…

Maar zover is het dus gelukkig nog niet. Ik heb nog wat vakantie achter de hand gehouden en daarvan ‘offerde’ ik maar wat graag een beetje op voor de interactieve kookworkshop van Lesieur bij Mmmmh! in Antwerpen: ten eerste, ik was nog nooit in de kookateliers van Mmmmh! geweest, ten tweede Els van de Yummyblogsisters, Alexia van Must Be Yummie en Vanessa van Vanevalentine Food zouden er ook zijn en last but not least, ik was uiteraard reuzebenieuwd naar de Isio4 olie van Lesieur, die zowel geschikt is voor koude als voor warme bereidingen. Joehoe!

Het werd een geslaagde namiddag waarin mijn smaak- en kookgrenzen letterlijk verlegd werden met dit pikant Thais slaatje. Lekker en nog gezond ook! Want de Isio 4-olie biedt niet alleen Omega 3 en 6 (2 essentiële vetzuren) en vitamine D (die bijdraagt tot de natuurlijke weerstand), maar ook vitamine E, een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert.

Naast het gezondheidsaspect is het grote voordeel van de Isio 4-olie dat je ze voor ALLE bereidingen kan gebruiken: koud voor het maken van vinaigrettes, maar ook in marinades en voor de bereiding van emulsiesauzen, zoals mayonaise en al haar varianten… Warm kan ze dan weer gebruikt worden voor het stoven, smoren of sauteren van groenten, vlees, gevogelte en vis of voor het braden of roosteren in de oven. En zelfs voor de bereiding van gebak is ze geschikt!

Ingrediënten voor 4 personen

5 cl Isio 4-olie
2 kl pilipili
1 bosje koriander
1 bosje koriander uit Laos
1 bosje lente-uien
600 g kippengehakt
200 g Thaise kleefrijst
4 limoenen
1 kl witte peperkorrels
2 stengels citroengras
5 kaffir limoenblaadjes
2 el vissaus (nam plaa)
1 bosje munt
100 g sjalotten
1 radicchio (rode sla)

Voor de mayonaise:
20 cl Isio 4-olie
2 eieren
1 kl mosterd
Peper en zout
1 kl rodewijnazijn

Bereiding

Snijd eerst de groenten en kruiden fijn: de lente-uien in fijne rondjes, zonder het groen te gebruiken. De sjalotten in fijne rondjes. Voor de munt, de koriander en de koriander uit Laos: de blaadjes fijnsnijden met een mes. Zet alle ingrediënten apart opzij.
Snijd de kaffir limoenblaadjes fijn en snijd het citroengras in fijne reepjes.
Rooster in een wok of in een pan de rijst samen met de kaffir limoenblaadjes en het citroengras, zonder vetstof. De rijst moet lichtjes bruin kleuren. Laat de rijst afkoelen en vermaal hem in een blender tot een poeder met de textuur van paneermeel.
Pers de limoenen uit en zet opzij.
Bak het kippengehakt op een hoog vuur in een pan in hete Isio 4-olie. Doe de kip in een kom en kruid door er beetje bij beetje de vissaus en het limoensap aan toe te voegen.
Voeg vervolgens de kruiden en groenten toe. (Houd enkele blaadjes koriander en wat lente-ui opzij om te versieren en voor de mayonaise).
Meng alles goed en pas de kruiding eventueel nog aan met wat extra limoensap of vissaus.
Voeg vervolgens geleidelijk aan de vermalen geroosterde rijst en de pilipili toe. Doseer deze specerij naargelang uw smaak.

Voor de mayonaise:

Doe de eidooiers in een grote kom. Voeg 1 snuifje zout en 1 kl mosterd toe. Meng goed met de klopper. Giet er dan de olie in een fijn straaltje bij, terwijl u blijft kloppen. Ga door tot u de gewenste hoeveelheid mayonaise verkrijgt.
Werk af met 1 of 2 el citroensap. Proef en kruid eventueel bij. Voeg wat gehakte kruiden toe en zet in de koelkast.

Dresseer op een bedje van rode sla en serveer met de kruidenmayonaise.

Bron: Lesieur.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Laab kai (salade van kippengehakt met koriander) en kruidenmayonaise

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: