Ik word oud. Correctie: ik bén oud. Jullie krijgen dit recept voor een kwartelei taartje een dag later dan jullie van me gewoon zijn. Voor wie het nog niet zou gemerkt hebben, ik blog al 12 jaar op vaste dagen: woensdag, vrijdag en zondag. Soms ook op maandag een food gerelateerde blog, maar geen recept. Maar Myriammeke ging uit: ik was afgelopen maandag uitgenodigd op de bekendmaking van de Lady Chef 2024 en zat dus vééééél te laat in mijn bed. Dinsdagochtend met kleine oogjes naar het werk (hoe ik die vergadering van 3 uur in de namiddag overleefd heb, weet ik nog altijd niet) en dus was ik dinsdagavond vééééél te moe om dit recept nog uit te typen.
Maar kijk, eigenlijk komt het nog goed uit, want vrijdag en zondag krijgen jullie uitzonderlijk geen recept van me. Ik vertrek morgen naar de Bourgogne: 4 daagjes genieten van ’t goei leven. Klein beetje lopen (de 10 km van de Foulée des Vendanges) en vooral veel eten en drinken met een bevriend koppel. Wil je het allemaal volgen? Dat kan op mijn Instagram account waar ik regelmatig een storyke zal delen. Verwacht jullie maar aan veel “C’est l’heure de l’apéro encore et encore”. 😅
Eerst back to business met dit kwartelei taartje met truffel en kaviaar. Truffel en kaviaar in 1 hapje? Jaaaaa! Met Kerst mag dat en kan dit. En vergeet vooral dat traaggegaarde kwartelei niet: een feestje voor je smaakpapillen!
Kwartelei taartje met spruitjes, truffel en kaviaar
Equipment
- 1 sous-vide toestel type Anova
Ingrediënten
Voor het taartje:
- 1 pak filodeeg
- 30 g eiwit
Voor de geroosterde spruitjes:
- 100 g spruitjes
- 1 el neutrale olie
- 1 tl sherryazijn
Voor het gepocheerde kwartelei:
- 1 kwartelei p.p.
Om te serveren:
- Kaviaar*
- Verse truffel
- Preipuree
Instructies
Voor het taartje:
- Snijd cirkels uit het filodeeg die op je tartelettevormen passen. Leg 3 vellen deeg op elkaar en bestrijk ze met eiwit. Pers het filodeeg tussen 2 tartelettevormen.
- Verwarm de oven voor op 160° C en bak gedurende 15-20 min.
- Haal uit, verwijder de vormen en laat afkoelen op een rooster.
Voor de geroosterde spruitjes:
- Pel de afzonderlijke blaadjes van de spruitjes.
- Verwarm een gietijzeren pan voor en voeg olie toe.
- Schep de spruitjesblaadjes erdoor en roer kort. Breng op smaak met zout, peper en sherryazijn.
Voor het gepocheerde kwartelei:
- Verwarm het sous-vide bad voor op 63,5° C.
- Plaats het kwarteleitje in het waterbad en laat het 25 min garen.
- Serveer direct.
Om te serveren:
- Knijp een beetje preipuree op de bodem van de tartelettebodem.
- Schik spruitjesblaadjes aan de zijkanten van de schelp.
- Leg het gepocheerde ei in het midden en breng op smaak met zeezout.
- Garneer met kaviaar en geschaafde truffel.
- Geniet ervan!
Notities
Bron: recept gevonden op mijn favoriete kanaal Gronda, een recept van de Zwiterse chef Bartosz Bogacz. De man heeft ook een Instagram account en verdient veel meer volgers!
0 reacties