Wanneer een eerste boek een succes is, dan volgt er al snel een tweede. Wel, die eersteling van Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe was overduidelijk een bestseller, want dag op dag 2 jaar later is daar nummer 2 al: Kruiden in tuin & keuken. Dat mag ook niet verbazen, Lode (Claus) en Michiel zijn 2 toppers. Als je 2 toptalenten samenbrengt, dan krijg je vuurwerk, natuurlijk.
En moesten de 2 heren het niet maken als auteurs, dan zeker als komisch duo. Lode, geassisteerd door Michiel, kunnen zo het podium op als stand-up comedians: Peppi (Lode) en Kokki (Michiel). Maar voor ze auteurs werden, zijn de mannen vooral heel goed in hun job: Lode als kruidenkweker en Michiel als kok aan huis.
Maar genoeg over de heren, het gaat hier om het boek en dat is net als nummer 1 een voltreffer! Onder het motto “never change a winning team” gaan Lode en Michiel door op hun elan met enerzijds uitleg en tips & tricks over de gebruikte kruiden (bemesting, bewaren, wintervoorzorgen, bloeiperiode, oogstperiode,…) en anderzijds heel mooie recepten, bijzonder smaakvol en fris in beeld gebracht door fotograaf van dienst Kris Jacobs.
Het boek telt 36 recepten, niet ingedeeld volgens thema of gang, maar gerangschikt volgens alfabet. Gestart wordt er dus met artisjok, bergamot, bieslook,… om te eindigen met winterpostelein, zeelavas en zoete aardappel. Je krijgt recepten van àlles: voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, desserts, gebak,… met 1 constante: de recepten zijn haalbaar met ingrediënten die je in elke supermarkt vindt, met uitzondering van de kruiden. Maar die vind je dus bij Kruiden Claus en kan je eenvoudig thuis kweken in moestuinbakken. Check mijn Instagram stories. In 2020 legde Myriammeke zonder groene vingers een kruidentuintje aan met het deskundig advies van Lode. Dat werd een succes. Niets zo zalig als in je eigen tuin kruiden of eetbare bloemen gaan plukken.
Komen bovenaan mijn TO DO-lijstje, wanneer het er het seizoen voor is uiteraard:
- de aspergesoep met daslook, erwt en mimosa van ei
- de mi-cuit van zalm met blanke botersaus met appel en dille
- het gepocheerd scharrelei met rucola, geplette aardappel en mousselinesaus
- de kabeljauw met saffraansaus, mosselen en jonge prei.
- En uiteraard een zoet recept: de versgebakken madeleines met citroenverbena.
En mag ik dan nu een boude uitspraak doen? Ik voorspel dat er binnen hier en 2 jaar ook nog een nummer 3 op de boekenplanken ligt! Aan kruiden geen gebrek en aan inspiratie ook niet, denk ik zo. Succes, heren!
Titel: Kruiden in tuin & keuken is te koop in de boekhandel en online
Auteurs: Lode Claus & Michiel Van Colenberghe
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 252×205
Aantal pagina’s: 168
Prijs: 25,99 euro
EAN: 9789401406154
PS Ik kreeg het boek cadeau, maar mijn review is helemaal geschreven zoals ik het boek ervaar. Lees mijn disclaimer hier.
0 reacties