- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Krab tartelettes met wasabi

Krab tartelettes met wasabi

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik een enorme Piet Precies ben. 2 cl witte sojasaus nodig? Dan schuim ik de helft van Vlaanderen af tot ik witte sojasaus gevonden heb (heel stom van me, besef ik, want ik was vorige maand in Japan waar die sojasaus op elke hoek van de straat te vinden was). Die sojasaus is trouwens niet voor deze krab tartelettes, maar voor een gerookte rundstartaar, die later volgt. Neen, voor deze krab tartelettes had ik een langwerpige eclairvorm nodig. Ik had natuurlijk die krab tartelettes ook in een ronde vorm kunnen maken, maar ja, zo’n lange vorm is veel mooier toch?Een bezoekje aan A La Tarte later kon ik deze tartelettes maken. Ter info: ik beloof om deze lange vorm binnenkort ook nog eens te gebruiken voor een dessertje.

Dankzij de kruidenmixen met eetbare bloemen als toppings stralen deze krab tartelettes spring vibes uit. (Ik gebruikte de Rob Special Salad Mix, de Sunny Springtime Mix en de Flower Party Mix.) Maar anderzijds is dit dankzij de zwarte kleur toch ook chique genoeg voor Kerst, niet? Sjjt, niemand vertellen, maar dit is ondertussen al kerstrecept nummer 6, na de Uien Martini, de wortel ‘steak tartare’, de 3 bereidingen van krab met coquille, het voorgerecht met 3 x rode biet en 1 x foie gras en de hertenhaas met structuren van rode biet. Nog geen dessert? Myriammeke toch, ben je ziek? 😅

Krab tartelettes met wasabi

Krab tartelettes met wasabi

Krab tartelettes met wasabi

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Porties 4 tartelettes

Ingrediënten
  

Voor de deegbodem:

  • 165 g bloem
  • 25 g boekweitmeel
  • 25 g amandelmeel
  • 18 g inktvisinkt
  • 75 g ongezouten boter
  • 10 g poedersuiker
  • 1 g bakpoeder
  • 3 g keukenzout
  • 18 g ei

Voor de wasabi crème:

  • 3 eieren
  • 10 g Dijon mosterd
  • 1 zakje wasabipasta
  • 7 g sherry azijn
  • 120 g koolzaadolie
  • Zout, naar smaak

Voor de afwerking:

  • 250 g krabsalade van uitstekende kwaliteit
  • Gekonfijte citroen, in blokjes gesneden
  • Kruidenmixen met eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de deegbodem:

  • Doe de boter en de poedersuiker in de kom van een staande mixer en klop tot het mengsel licht en luchtig is. Klop het ei erdoor samen met de inktvisinkt en blijf mixen tot alles volledig gecombineerd is. Voeg dan de bloem, het boekweit- en het amandelmeel, het zout en het bakpoeder toe.
  • Meng tot het deeg samenkomt en er geen bloem meer zichtbaar is – pas op dat je niet te veel mengt. (Bij mij bleef het deeg in eerste instantie brokkelig en kwam niet samen en dus voegde ik nog wat extra ei toe. Toen vormde het deeg wel een bal). Wikkel het deeg in huishoudfolie en zet het een nacht of minstens 2 uur in de koelkast.
  • Verwarm een oven voor op 170º C.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het een beetje zacht worden. Rol het uit tussen 2 vellen bakpapier en snijd het in de vormpjes die nodig zijn voor 4 taartvormpjes. Leg ze voorzichtig in de gekozen taartvormpjes en bak ze gedurende 12 min. Restjes deeg kunnen worden ingepakt en in de vriezer worden bewaard voor andere gerechten.

Voor de wasabi crème:

  • Kook de eieren gedurende 6 min in kokend water. Koel snel af in koud water, pel de eieren en doe ze in een blender met de mosterd, wasabi en azijn. Mix tot een pasta en druppel dan, met de mixer op lage snelheid, langzaam de olie erbij om een emulsie te vormen. Als het mengsel begint te splitsen, voeg dan een scheut koud water toe om het weer bij elkaar te brengen. Proef, breng op smaak met zout en doe over in een spuitzak.

Afwerking

  • Om de tartelettes samen te stellen, spuit je er een laag wasabi crème in, gevolgd door de krabsalade. Schik er vervolgens de blokjes gekonfijte citroen op en werk af met de microkruiden.
Trefwoord kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, krab, Rob, tarteletje, tartelette, wasabi

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Emily Roux and Diego Ferrari voor Great British Chefs.

Related Post