- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kokos masalasoep met king crab

Kokos masalasoep met king crab

Deze kokos masalasoep had ik even goed de soep van Myra kunnen dopen of de soep van 2-sterrenchef Soenil Bahadoer. Myra is een Nederlandse blogster/influencer die ik al een hele tijd ken, eerst enkel virtueel, maar later ook irl. Het klikte meteen tussen ons beidjes. We hebben wel wat overeenkomsten: zo loopt Myra ook (niet omdat ze graag zweet, maar omdat ze graag eet, ook mijn motto) en is ze heel gedreven. Anderzijds zijn we ook best verschillend: Myra huppelt door het leven op de hoogste hakken om er maar eentje te noemen. Haha!

Ooit nodigde Myra mij uit in Brabant, haar provincie waar ze bijzonder trots op is. Daar proefde ik toen in een gevangenis (true story!) van de kookkunsten van Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof**. Soenil is van Surinaamse afkomst en die roots zijn volledig terug te vinden in zijn keuken. Ik noemde het gerecht dat ik toen van Soenil proefde “freaking fenomenaal”. Wel, dat is een krachtterm die ook opgaat voor deze kokos masalasoep met king crab. Sterrenniveau bij jou thuis. En helemaal niet moeilijk te maken.

Het enige dat een beetje moeite vergt, is het vinden van alle ingrediënten. Bakbanaan vind je niet in de supermarkt, maar in de toko of de goed geassorteerde groentewinkel (bij mij was dat dus Fruit 4 You in St. Amandsberg). En het tweede waarvoor je moeite moet doen, is het snijden van alle fruitsoorten voor de chutney. Maar de gouden tip: deel onderstaand recept voor de chutney door 8 en dan kom je nog ruimschoots toe. En ook het recept voor de soep mag je gerust door 2 delen. Soenil kookte blijkbaar voor een grote Hindoestaanse familie. Of hij was het gewoon om heel zijn dorp eten te geven, dat kan ook!

 

Kokos masalasoep met king crab

 

Recept voor kokos masalasoep met king crab

(Voor)bereiding: ± 2 uur (als je de hoeveelheid chutney maakt zoals beschreven, maar deel het recept gerust!)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de kokos masalasoep:
2 uien
5 cm verse gember
4 teentjes knoflook
1 rode chilipeper
1/2 tl kurkuma
1 1/2 el masala
Ca. 1 dl zonnebloemolie
2 stengels citroengras
500 ml kokosmelk
2 liter gevogeltebouillon
Gembersiroop
100 g koude boter (gekoeld houden tot het laatst)

Voor de chutney van mango, papaya en bakbanaan:
1 onrijpe papaya
2 onrijpe mango´s
2 bakbananen (verkrijgbaar bij de toko)
2 dl Saké
1 dl Mirin (zoete rijstwijn)
1 scheut azijn
Gembersiroop
1 teentje knoflook
2 sjalotten
1 cm verse gember
1 rode peper

Voor de afwerking:
2 king crab poten
Een handje zeekraal
Een paar takjes (bloeiende) daslook

 

Bereidingswijze

Voor de kokos masalasoep:
Maal de uien, geschilde gember, gepelde knoflook, ontlijste rode peper, kurkuma en masala samen met de zonnebloemolie fijn in een blender.

Zet dit mengsel aan in een pan tot het gaat schiften. Blus het vervolgens af met de kokosmelk en de bouillon. Voeg ook het citroengras toe. Maak er eerst een paar inkepingen in zodat de smaak goed kan loskomen. Laat alles even goed trekken.

Haal het citroengras er vervolgens weer uit en mix alles in de blender. Hoe hoger het toerental van je blender hoe intenser de smaak. Ik gebruikte hiervoor mijn nieuwe KitchenAid K400. (#gekregen en een echte krachtpatser!)

Breng de soep daarna op smaak met peper en zout en een scheutje gembersiroop.

Voeg als laatste de koude boter in kleine blokjes toe om de soep een klein beetje te binden.

 

Voor de chutney van mango, papaya en bakbanaan:
Snijd de mango, de bakbanaan en papaya in fijne brunoise en snipper de sjalot en ontlijste rode peper fijn. Snijd vervolgens ook de geschilde gember, gepelde knoflook fijn.

Zet de sjalotjes, knoflook, rode peper en gember aan in een pan. Voeg dan bakbanaan toe en als laatste de papaya en mango.

Blus daarna af met Saké en Mirin en laat, op laag vuur, garen. Dek af met bakpapier zodat het vocht minder snel verdampt.

Breng de chutney op smaak met peper, zout, een scheutje gembersiroop en een scheutje azijn.

 

Voor de kingcrab:
Stoom de kingcrab poot in 5 min gaar. Ontdoe de poot van zijn schaal, leg het in een diep bord met een lepel chutney ernaast en schenk de kokos masalasoep erlangs. Ik werkte de kokos masalasoep af met wat zeekraal en bloeiende daslook.

 

Kokos masalasoep met king crab

 

Bron: recept afkomstig van de blog van Myra Madeleine die momenteel een actie doet #myramadeleineinquarantaine, waarbij ze recepten ontfutselt aan (sterren)chefs en die thuis namaakt. Het recept voor deze soep kreeg ze van niemand minder dan Soenil Bahadoer**.

Related Post