- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Koffiesabayon met vanilleroomijs

Koffiesabayon met vanilleroomijs

Een zoete zonde. Een caloriebommetje ook. Maar dat trekken we ons niet aan, toch? De boog kan niet altijd gespannen staan. ’t is zondag. ’t is slecht weer. Dan mag zo’n glaasje zoete verwennerij toch wel, zekers? Geniet ervan!

Nodig voor 8 couverts

Voor het ijs:
1/2 l volle melk
1/2 vanillestok
150 g suiker
6 eierdooiers
1,5 dl room

Voor de sabayon:
8 eierdooiers
8 halve eierdopjes melk
8 halve eierdopjes koffie
4 el suiker

Bereiding

Voor het ijs:
Breng de melk aan de kook met het doormidden gesneden vanillestokje.
Klop de suiker en de dooiers tot een ruban. Deze hoeft niet wit te zijn. De mengeling moet als een lint van je klopper lopen.
Giet de kokende melk op de ruban. Plaats de massa terug op het vuur en breng al roerend tot 82° C.
Laat daarna onmiddellijk afkoelen op ijswater. Roer af en toe om velvorming te voorkomen.
Draai tot ijs in de ijsturbine. Voeg, wanneer de stolling begint, de room toe en laat draaien tot de gewenste dikte.
Schep het ijs in een bevroren recipiënt en zet in de diepvriezer.

Voor de sabayon:
Vermeng de dooiers met de koffie, melk en suiker.
Parfumeer eventueel met koffielikeur (Tia Maria).
Sla op een matig vuur met een garde tot een stevige binding ontstaat.

Afwerking

Schik de roomijs in een quenelle in een groot glas. Nappeer de koffiesabayon erover en bestuif lichtjes met cacaopoeder.

Bron: recept van Dhr. Ph. Gallin, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post