Onlangs kreeg ik een mailtje van Hanneke, de blogster achter Culinea, een Nederlandse website met meer dan 3300 recepten en elke week een nieuw recept. Ze wilde graag eens samenwerken. Wel, dat vind ik leuk. In een heel ver verleden deed ik meermaals mee aan een “Foodblogswap” waarbij je een blog toegewezen kreeg waarvan je dan een recept moest maken met een eigen twist. Dat initiatief is ondertussen een stille dood gestorven, maar kijk, Hanneke heeft die bij manier van spreken nieuw leven in geblazen. Ik surfte superlang rond op haar rijkgevulde site en kwam uiteindelijk op een koffie panna cotta met vijgen terecht.
Dàt zou het worden, maar dan met een Hap & Tap twist. In een mal dus. 😅 Ik koos voor de Givré 90, een mal die ik me speciaal voor mijn boek aanschafte. Hanneke serveerde verse vijgen in parten en verkruimelde Amaretti koekjes bij haar koffie panna cotta. Ik koos voor verse vijgen in plakjes, een zelfgemaakte vijgensiroop en een koffie tuile gebakken in de vorm van een bestek (met een mal ah jaaaa). Hoe origineel is dat? Zie je die investering niet zitten, dan kan je die tuile ook gewoon dun uitstrijken, afbakken en in stukken breken. Of er een krul van maken. Zoals in dit oude recept van me waar ik mijn inspiratie voor de koffie tuile haalde.
Min of meer hetzelfde en toch helemaal anders. Dat is net zo leuk aan een receptenswap. Hanneke maakte al de coquilles met gebrande lardo van mijn blog. Ga het zeker eens bekijken!
Ik serveer mijn koffie panna cotta met vijgen in een handgemaakt bord van mijn moateke Annie uit Olen. Zij maakt zelf haar borden die ze dan gebruikt in haar restaurant. Een must visit! 13/20 in de Gault Millau.


Koffie panna cotta met vijgen
Ingrediënten
Voor de koffie panna cotta:
- 500 ml volle room, 35 à 40% vet
- 3 staafjes oploskoffie
- 100 g lichtbruine suiker
- 1 vanillestok
- 3 gelatineblaadjes, van 2 g/blaadje
Voor de koffie tuile:
- 25 g poedersuiker
- 25 g bloem
- 2 g oploskoffie
- 18 g eiwit
- 35 g suikersiroop 1:1 (zelfde hoeveelheid water en suiker)
Voor de vijgensiroop:
- 250 g rijpe vijgen, in stukken gesneden
- 1 grote (bio) citroen, sap en rasp
- 200 g suiker
Voor de afwerking:
- 6 verse vijgen
Instructies
Voor de koffie panna cotta:
- Week de gelatineblaadjes 5 min in een schaaltje met koud water.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zwarte zaadjes eruit.
- Breng in een pan de room met het koffiepoeder, de lichtbruine suiker en vanillezaadjes aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Houd het geheel nog een paar minuten net tegen de kook aan. Zet het vuur dan uit.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng ze, van het vuur, door de warme room. Giet het mengsel dan door een zeef in een schenkkan.
- Schenk het mengsel dan in 6 mallen (of ingevette vormpjes of glazen) en laat afkoelen. Dek af met huishoudfolie en laat ze dan minimaal 5 uur in de diepvries opstijven.
- Ontvorm en laat ontdooien in de koelkast. Dit duurt ca. 3 uur.
Voor de koffie tuile:
- Verwarm de oven voor op 170° C.
- Vermeng alle ingrediënten – bloemsuiker, bloem, oploskoffie, eiwit en (afgekoelde!) suikersiroop – zeer goed en laat het beslag opstijven in een spuitzak in de koelkast.
- Spuit in mallen. Alternatief: spuit lange, smalle repen op een bakmatje of een vel bakpapier op een bakplaat. Deze vloeien een beetje uit.
- Bak af op 170° C. Dit duurt ca. 10 à 12 min.
- Indien je kiest voor tuiles zonder mal: krul ze dan op, zodra ze uit de oven komen en nog makkelijk manipuleerbaar zijn. De krullen worden snel hard. Laat afkoelen.
Voor de vijgensiroop:
- Doe de vijgen met het citroensap en -rasp in een pan en schenk er 150 ml water bij.
- Breng aan de kook en laat ± 30 min zachtjes koken tot de vijgen bijna uit elkaar vallen.
- Bekleed een zeef met een goed uitgespoelde theedoek of kaasdoek. Schenk het vijgenmengsel erin en laat uitlekken.
- De inhoud van de theedoek kun je ± 3 dagen bewaren in de koelkast en bvb. gebruiken als confituur.
- Meet de vloeistof af en doe in een pan.
- Voeg evenveel suiker toe als vloeistof en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost.
- Laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. De siroop blijft in de koelkast 3-4 weken goed.
Afwerking:
- Snijd de vijgen in dunne plakjes en schik ze dakpansgewijs rond de ontdooide panna cotta.
- Leg er een koffie tuile bestek bij.
- Druppel tot slot wat vijgensiroop in de koffie panna cotta.
Bron: recept geïnspireerd door de koffie panna cotta met vijgen van Culinea.nl.
0 reacties