- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Koffie-amandelcake met steenfruit

Koffie-amandelcake met steenfruit

Meestal loop ik op de feiten voor, zoals zin in rabarber in januari, asperges in maart en wild in augustus, enz… Maar voor deze koffie-amandelcake met steenfruit was het net andersom. “Het seizoen van de nectarines is voorbij, mevrouw” verklapte de dame van mijn groentewinkel me. Ik onderdrukte een binnensmondse vloek. In abrikozen had ik geen zin, want ik had nog maar net een rustieke taart met frangipane en abrikozen geblogd. Toen zag ik de mooiste blozende rode pruimen ever liggen en besliste om het erop te wagen. Het draaide goed uit: de koffie-amandelcake smaakte super. (Drie spontane mailtjes van collega’s om me te laten weten hoe lekker deze cake wel was, waren het beste bewijs.) Alleen… in het midden was hij niet echt gaar, toen ik hem uithaalde. Vandaar dat ik bewust heb scherp gesteld op de zijkant en niet op het midden. Mijn ovens zijn aan vervanging toe… Sponsors mogen zich aanmelden! ?

 

Koffie-amandelcake met steenfruit

 

Recept voor koffie-amandelcake met steenfruit

Bereiden: ± 10 min
Oven: ± 1u 10 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Nodig voor 6 à 8 personen:

Voor het kruim:
70 g amandelen, fijngehakt tot grof kruim (geen amandelmeel)
80 g lichtbruine basterdsuiker
1 zakje (à ± 1,8 g) oplos-espressopoeder
2 tl korianderzaad, uit de vijzel

Voor de koffie-amandelcake:
200 g boter, op kamertemperatuur + extra
200 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
100 g zure room
Fijne rasp van 1 (bio)citroen
200 g patentbloem
100 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
Snuf zout
2 zakjes (à ± 1,8 g) oplos-espressopoeder
1 el cacaopoeder
4 nectarines of 8 abrikozen, in parten of de abrikozen in helften (of in mijn geval dus rode pruimen)

Ook nodig: springvorm 22 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier en weer ingevet. Je kan hier checken hoe je een springvorm het makkelijkst met bakpapier bekleedt.

 

Werkwijze

Meng alle ingrediënten voor het kruim door elkaar met een snuf zout. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter met de suiker tot een luchtig gladde crème. Klop dan een voor een de  eieren erdoor en dan de zure room en citroenrasp.

Meng de bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout goed en spatel door het eierbeslag.

Schep de helft van het beslag nu uit de kom en roer door de andere helft het espressopoeder en de cacao.

Schep om en om wat van de lichte en het donkere beslag in de vorm en strooi na elke schep wat van het kruim erdoor. Bewaar wat voor op de taart.

Snijd met een mes nu door het beslag zodat de twee kleuren beslag mengen en je een gemarmerd effect krijgt. Verdeel de parten of helften steenfruit over de bovenkant van de taart en bestrooi met het laatste kruim.

Bak de cake ± 1 uur en 10 min of tot een satéprikker erin gestoken er schoon uitkomt. Laat een paar min afkoelen en verwijder dan de rand, laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi met poedersuiker.

Bron: recept van Yvette Van Boven voor Delicious magazine.

Related Post