- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kleine paëlla op saffraanbouillon

Kleine paëlla op saffraanbouillon

Met dit zomerse weer begin ik echt af te tellen tot de vakantie. Afgelopen weekend kon ik al even de vakantiesfeer opsnuiven tijdens mijn kort, maar krachtig fietsweekend rond en op de Mont Ventoux: tot ’s avonds laat genieten van spijs en drank op het terras van Le Blueberry in Malaucène. Glaasje bubbels om de sportprestaties te vieren, gambas flambés au pastis,… Urenlang tafelen en bijkletsen. Zalig. Leven als God in Frankrijk.

Onze bestemming wordt dit jaar terug de B&B van Philip & Hilde, La Puerta del Sueno, in Spanje. Ik kijk al uit naar de specialiteit van het huis, de scampi’s! Maar ook een lekkere paëlla, da’s helemaal mijn ding.

Ik kon niet wachten tot augustus en maakte deze alvast klaar om in de stemming te komen.

Nodig voor 8 personen

80 g wortelen
80 g courgette
80 g tuinbonen
Kervelpluksels
40 mosselen
8 x 40 g zeebaarsfilet met vel
16 scampi’s
8 x 40 g lottefilet
Inktvisringen
60 g brunoise van groene paprika
60 g brunoise van rode paprika
50 g gesnipperde ui
300 g paëllarijst
500 g kippenbouillon
Mespuntje saffraanpoeder, piment d’Espelette en Xantana
500 g bouillabaise
Lepel sojasaus light

Bereiding

Kook de wortelen, courgette en tuinbonen op z’n Engels. Verfris onmiddellijk en laat uitlekken.
Open de goed gewassen mosselen in de steamer gedurende 2 minuten of in de microgolfoven gedurende 30 seconden. Laat ze in de schelp.
Stoom de vissoorten correct en houd ze warm. De zeebaars bak je (bij voorkeur in Mycrio) op het vel.
Sueer de gesnipperde ui en de paprika’s in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en laat glazig worden. Blus met de warme kippenbouillon en voeg het mespuntje saffraan en peper en zout toe. Kook afgedekt gedurende 15 minuten. Voeg 3/4 van de wortelen, courgette en tuinbonen mengeling toe en vermeng voorzichtig met een vork.
Passeer de bouillabaise door een heel fijne puntzeef en warm die op een zacht vuurtje op, bind met wat Xantana en breng op smaak met een mespunt saffraan en Espelette.
Schik de gare rijst in een platte ring midden op een warm, diep bord. Leg de vissoorten elegant erlangs met de resterende groentjes en schep wat bouillabaise rondom. Versier met kervelpluksels.

Bron: recept van Dhr. Jan Theys, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post