Hap en Tap logo zonder streep
Kerstmenu 2024

Kerstmenu 2024

15 dec 2024 | Menu's

It’s beginning to look a lot like Christmas… en dus is het de hoogste tijd voor mijn kerstmenu 2024. Bloed, zweet en tranen heeft het niet gekost, maar wel uren, dagen en weken werk om 57 (!) recepten voor jullie te maken, fotograferen, bloggen. Ik heb mezelf daarmee niet overtroffen (vorig jaar waren het er 58), maar ik kom toch heel aardig in de buurt. Er staan nog 3 recepten op de planning voor volgende week. Die heb ik al even in mijn lijst vermeld. Zo zijn jullie helemaal mee!

Voor de rest is dit kerstmenu 2024 net zoals alle voorgaande kerstmenu’s: het is een giga verzameling van feestelijke recepten, waaruit je kan mixen en matchen. Leg jezelf niet teveel druk op, beter een gerechtje minder en een ontspannen gastvrouw of gastheer aan tafel dan een stresskip of -haan! 😉 Nog een tip: kies voor iets waarvan je weet dat het haalbaar is voor jou of – als dat niet zo is – probeer het dan eerst even uit. 0% stress, 100% genieten!

Kerstmenu 2024

Hapjes (13)

Krokante nori met rode garnalen en garnalenmayonaise
Mousse van bloemkool met witte chocolade & kaviaar
Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel
Pomme dauphine, pittige tomatensaus en pulpo
Fish & chips 3.0
Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem
Zeeuwse oester met salade van meloen & komkommer en Thaise mayonaise
Kwartelei taartje met spruitjes, truffel en kaviaar
Tarteletje met gerookte forelmousse, komkommer en foreleitjes
Maistuile met maismousse
Parmaham cups met tomatensalade en burrata
Krokante visgraat amuse met zalm
Krokante ster met gerookte forelmousse

Valt het op dat ik dol ben op hapjes? Ze zetten meteen de toon voor je gasten. Ik pak er dan ook graag mee uit. Het makkelijkste hapje? Dat zijn de Parmaham cups. Het spectaculairste? Het rijstpapier kussentje. Al is die krokante visgraat amuse met zalm ook wel een showstopper (en die visgraat mal is terug voorradig, vernam ik uit goede bron). De meest verrassende smaak? De mousse van bloemkool met witte chocolade en kaviaar. Ik besef net dat geen enkel hapje vegetarisch is. De maistuile met maismousse was dat bijna, maar er zit gelatine in… Sorryyyyyy! Gelukkig stonden er 4 in mijn kerstmenu van 2023.

Kerstmenu 2024

Voorgerechten (18)

Met vis:
Mousse van sint-jakobsschelpen
Gamba’s in aardappeljasje met Thaise jus
Coquille met kataifi en citrus beurre blanc
Reuze gamba’s met currysaus op Thaise wijze en brunoise van groenten
Kreeft à la nage, crémeux van wortel met citroengras
Tongfilets met groentespaghetti, mosselspiesje en mosselijs
Zeebarbeel met krokante aardappel ‘schubben’ met sinaasappel-botersaus
Gebrande coquille met chorizo en geitenkaas
Pulpo alla Gallega next level
Coquille, hazelnoot, truffel, witlof
Tartaar van kingfish, groene kruiden en limoen
Salade van krab, bavarois van bisque
Vismousse met grannysmithappel en lavasmayonaise
Coquille met gesmolten lardo en kaviaar

Met vlees:
Mousserende wijn en vijgenaspic, paranotencrème en prosciutto
Rundstartaar, bavarois van pickles, sesam cracker
Rundertartaar met kaviaar

Vegetarisch:
Ravioli van biet

Vijf recepten met coquilles? Ik denk dat ik graag wil dat jullie kiezen voor coquilles voor jullie voorgerecht. Tip: misschien moeten jullie wachten tot vrijdag om te beslissen, want dat laatste recept van coquilles met gesmolten lardo en kaviaar is supersimpel, maar een “shell-ebration” of flavor!

Kerstmenu 2024

Bijgerechten (1)

Tomatenboter

Het is de eerste keer dat er een categorie bijgerechten is. Ik maakte er zelfs speciaal een nieuwe categorie voor aan, want ik kon deze tomatenboter nergens in onderbrengen. En ze is té lekker om ze weg te laten. Ik maakte ze in het kader van een partnership met Looye tomaten, maar ik kan jullie verzekeren: deze from scratch (!) gemaakte boter is da bomb! Geen zin om helemaal van nul te starten? Met zachte roomboter uit de winkel lukt dit ook. Met andere woorden: jullie hebben geen excuus om deze niet te maken!

Kerstmenu 2024

Soep (3)

Venkelsoep met langoustines en vanille
Tomatensoep met mozzarella (warm-koud)
Romige soep van gerookte pastinaak met truffel

Drie lekkere soepen, dus kiezen is verliezen. Toch een tip? Als je voor de venkelsoep met langoustines kiest, kan je een voorgerecht weglaten. Dit is soep en voorgerecht in één!

Kerstmenu 2024

Hoofdgerecht (8)

Met vis:
Heilbot met pata negra en morieljes
All tomato risotto met tomatensaus, -sorbet, -schuim én -poeder en scampi’s
Kreeft met gember, sinaasappel, saffraan en gebakken cantharellen

Met vlees:
Kipfilet in pancetta, aardappelcroissant, espuma van bloemkool
Rollade van varkenshaas, puree van bataat, chioggiabiet
Kiproulade met boschampignons, schorseneren en dragonsaus
Filet pur Aubrac, zoete aardappelpuree, gekleurde wortelen
Hindefilet, wilde paddenstoelentaart en pastinaakpuree

Een mooie keuze hebben jullie voor jullie hoofdgerecht. Kies je voor vis, dan kan je kiezen tussen heilbot, kreeft of scampi’s. Liever vlees? 2 x kip, 1 x varkenshaas, 1 x filet pur en 1 x wild. Uiteraard kunnen jullie ook een mix en match doen van alles: de varkenshaas met aardappelcroissant en gekleurde wortelen kan ook perfect. Zo wordt de keuze alleen maar groter… en moeilijker. 😅

Kerstmenu 2024

Dessert (13)

Mousse van mango, compote van ananas, sorbet van yoghurt
Kerststronk peer hazelnoot
Hazelnoot en passievrucht tartelette
Chocolade choulinder
Citroen & hazelnoot tartelettes
Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop
Framboos – roos – vlierbloesem dessert
Crémeux van chocolade met whisky gelei
Parfait van Gold chocolade met appel en sumak
Kerstdessert met vanillebavarois, koffie en chocolade
Witte chocolademousse met bergamot
Tiramisu met peer
Vanille bûche met tonka, karamel en speculoos

Voor wie zweert bij een kerststronk is er eentje met peer en hazelnoot en volgende zondag komt ook nog een winter pine met vanille, tonka en karamel online. De foto staat er alvast tussen. En voor het tonkaprobleem (tonka is een verboden ingrediënt in België), heb ik een oplossing gevonden: je kan tonka-aroma kopen bij The Flavourist. Ik heb het getest en goedgekeurd! Ik merk dat alle recepten (op eentje na) gemaakt zijn met behulp van een mal of taartring. Enige uitzondering is de tiramisu met peer. Maar daarvoor heb je dan wel een espumafles nodig. Sorry he, mannekes, dit is wel Hap & Tap natuurlijk en dus een leveltje hoger. 🤷🏻‍♀️

Kerstmenu 2024

Voor bij de koffie (1)

Speculaas met speculaas crémeux

Omdat er àltijd nog een gaatje is voor bij de koffie of thee, maakte ik deze speculaas met speculaas crémeux. Leuk om te maken, lekker om op te eten! En hiermee is dat eventuele laatste gaatje zeker gevuld.

Stay calm & cook on!

Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.

Liefs,

Myriam

PS 1 Uiteraard zijn er ook nog de kerstmenu’s van de voorbije jaren 2023, 2022202120202019201820172016201520142013 en 2012 om jullie te inspireren!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

16 Reacties

  1. Anne-Mie Houssin

    Dag Myriam,
    Bedankt voor al die inspiratie. Het is weer super zoals we gewend zijn van jou.
    Voor jou en de familie wens ik u fijne feestdagen toe en geniet vooral van de kleinkindjes.
    Liefs,
    Anne-Mie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci Anne-Mie, voor jou en je geliefden ook een heel fijn 2025 en graag tot in juni op “den diner”. 😉

      Antwoord
  2. Marinette

    Goede morgen ,
    Dit noemen wij een BB ( bezige bij) wat een werk.
    Ga alles eens goed lezen onder het genot van een cappuccino.
    Fijne feestdagen en neem een beetje rust.
    Gr. Marinette

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geniet van je cappuccino en van al dat lekkers, Marinette! <3

      Antwoord
  3. Ginette

    Dank je voor al deze lekkere recepten.
    Ik wens jou fijne feestdagen toe en geniet volop.

    Antwoord
  4. Marian

    Dank u wel Myriam voor alle recepten, tips en prachtige foto’s het hele jaar door.
    Fijne feestdagen en een inspirerend 2025

    Antwoord
  5. Erik van Zwam

    Myriam,
    Bedankt voor de geweldige inspiratie. We gaan er met een mooi glas wijn, heerlijk van genieten!
    Fijne feestdagen,

    Erik

    Antwoord
  6. Griet Bombeke

    Wow, wat een werk is dat geweest….. en nu bij mij : keuzestress !!! Hahaha
    Bedankt en fijne feestdagen voor jou en je familie !!!

    Antwoord
  7. Marijke

    Myriam,
    Het was moeilijk om uit al dat lekkers te moeten kiezen maar het is me uiteindelijk toch gelukt 😉 Mijn gasten (en ikzelf uiteraard) hebben genoten van ons (hap en tap) kerstdiner.
    Fijn eindejaar voor de ganse familie en nog heel veel inspiratie in 2025!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is heeeeeel lief van jou, Marijke! Dankjewel. Ook voor jullie een heel succesvol 2025 met veel liefde, geluk, een goede gezondheid en dromen die uitkomen! x

      Antwoord
  8. Lieve Van Rompaey

    Dag Myriam,
    Hartelijk dank voor alle mooie recepten die je het afgelopen jaar weer gepost hebt. Ik kijk altijd uit naar je suggesties voor het kerstmenu! Wat een werk sttek je er in!
    Een kleine opmerking: bij de desserten staan maar 12 ipv de beloofde 13 recepten vermeld ( de foto’s kloppen wel). Kan je de vanillebûche met tonka er nog even bijzetten. Dat is toch echt een zeer kerswaardig gebak.
    Nogmaal dank en mijn beste wensen voor 2025.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kerstmenu 2024

by Myriam Minne time to read: 4 min
16