- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstmenu 2017

Kerstmenu 2017

It’s the final countdown… to the most wonderful time of the year! Ik ben in augustus (!) gestart met het bloggen van mijn eerste kerstrecept en vandaag is het EIN-DE-LIJK zover: ik mag mijn kerstmenu 2017 met jullie delen!! Sorry dat ik hier zo enthousiast van word, maar ik weet uit ervaring dat dit écht veel gaat bekeken worden en dat stemt me nu al blij. Ik doe niets liever dan op de drukste dagen van het jaar op mijn blog – zo rond 17/18 december – in real time naar mijn Google Analytics te kijken om te zien hoe jullie massaal op mijn blog aan het rondneuzen en -surfen zijn. Maak je geen zorgen: ik zie NIET wie jullie zijn. Ik zie alleen hoeveel mensen van welke stad naar welk recept aan het kijken zijn vanaf welk toestel, mobiel, tablet of laptop. Big sister is watching you, maar slechts een klein beetje. ?

Genoeg gepalaverd, over naar het kerstmenu 2017! Er is, zoals gewoonlijk, voor elk wat wils: van vrij eenvoudig maar f*cking fine finger food tot en met een verbluffend dessert in de vorm van een kerstboom. Waanzinnig mooi, maar helemaal niet (zo) moeilijk om te maken!

Pick your choice en mix & mingle naar hartenlust. Onthoud 1 ding: beter 1 gerecht goed, dan 2 of 3 gerechten maar half. Stay calm and cook on! ?

Hebben jullie tijdens het boodschappen doen of tijdens het koken nog vragen over dit kerstmenu 2017, dan mogen jullie mij altijd contacteren: door hieronder een reactie te plaatsen, een mailtje te sturen of een privé bericht te posten op mijn Facebook pagina. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden! Tegenover zoveel goodwill staat dan wel een wederdienst: als jullie een Hapje & Tapje maken, dan wil ik graag bewijzen zien. Foto’s op social media met de #hapentap maken me diep gelukkig! ? Een privé mailtje in mijn mailbox doet dat ook trouwens voor mensen die niet actief zijn op de sociale kanalen. Of mond-aan-mond reclame bij je gasten. ?

Rest mij jullie alleen nog veel keuzeplezier (geen keuzestress!) te wensen en heel fijne en vooral smakelijke feesten! Merry Christmas! Let the champagne corks pop! ?

Oh ja, nog een ding: mijn kerstmenu van de voorbije jaren 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 is dan wel oud, maar nog niet versleten en kan jullie ook nog altijd inspireren. Nog iets, ik zal de komende dagen nog wat leuke en lekkere gerechten posten. Ik vul dit menu in de loop van de komende 2 weken dus nog verder aan.

 

Kerstmenu 2017

Een drietal hapjes naar keuze

Cannelés met gerookte zalm
Kaaschurros
Croquetas de jamón serrano y queso manchego
Boterwafel, manchego, Gandaham
Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur
Kalfstartaar met een panna cotta van Père Joseph
Zuiders groententimbaaltje met een krokantje van Passendale
Grijze garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse
Grijze garnalen met sorbet van Rodenbach

De eerste 3 hapjes, de cannelés, churros en kroketjes zijn geen topgastronomie, maar f*cking fine finger food, ideaal om je (grote bende) gasten ‘kalm’ te houden in afwachting van wat gaat komen. Hiermee kunnen ze al lustig aperitieven, terwijl jij in de keuken de laatste hand legt aan de gerechtjes met meer werk en verfijning, zoals de kalfstartaar of de grijze garnalen met schorsenerenmousse of met sorbet van Rodenbach. Uiteraard kan je je ook beperken tot het finger food en gewoon gezellig meegenieten van het aperitief. Alles mag, niets moet!

 

Koude voorgerechten

Tartaar van zeebaars op biscuit
Grijze garnalen met sorbet van Rodenbach
Paté van bosduif met mangochutney
Hazenmousse in laagjes met gember-granaatappelchutney
Geitenkaastaartje met gerookte zalm en polentabodem
Zuiders groententimbaaltje met een krokantje van Passendale

Voor de koude voorgerechten heb je de keuze tussen 2 voorgerechten met vis, 2 met vlees/wild en 2 met kaas, waarvan het laatste vegetarisch. De grijze garnalen met sorbet van Rodenbach duiken hier weer op, omdat je dit gerecht perfect als hapje of als voorgerecht kan serveren. Gewoon de grootte van de portie wat aanpassen.

 

Warme voorgerechten

Ravioli met langoustines en truffel, groene kool
Brochette van tijgergarnalen met citroengras en mangosalsa
Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen
Coquille met grapefruit en groenetheedressing

Nu ik dit kerstmenu 2017 aan het uittikken ben, besef ik ineens dat ik geen enkel warm voorgerecht heb met vlees… Nu ja, ik ben persoonlijk zo dol op coquilles met het eindejaar. Coquilles zijn àltijd verfijnd en zijn bovendien helemaal in het seizoen. In het laatste recept met grapefruit worden ze zelfs koud en warm bereid: in tartaar en gebakken. Twee keer coquille voor de prijs van een. Allez, figuurlijk he, niet letterlijk… 

 

Soep

Langoustineroomsoep met cognac en peterselie 
Groene aspergesoep met basilicum, fruitige cracker
Gerookt soepje van peterseliewortel met kokkels
Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

De keuze van je soep kan je laten afhangen van je budget en het aantal gasten waarvoor je kookt. En petit comité? Dan kan je gaan voor de langoustineroomsoep. Veel eters? Dan zijn de groene aspergesoep of butternutvelouté een budgetvriendelijker alternatief.

 

Hoofdgerecht

Varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek
Eend met vodka en kersensaus

Hert met peperkoek, demi-glace, appels en pompoen
Zeewolffilet in bladerdeegkorst met prei op 2 wijzen
Zeeduivel met stamppot van aardappel en savooikool, krab en hazelnoot
Gazpacho, kreeft, fregola sarda

Driemaal vlees en driemaal ‘vis’. Van relatief eenvoudig – het varkenshaasje of de zeewolffilet – over specialer  – de eend of de zeeduivel – naar gastronomisch – het hert of de kreeft. Of van voordelig tot duur. Dat ook. Alles hangt af van hoe diep in je buidel je wil tasten… en hoeveel je wil overhouden voor de cadeautjes! ?

 

Dessert

Crème van passievruchten en kokos
Kerstpavlova met frambozen
Kerststronk met 3 soorten chocolade
Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim
Gevulde sponscakejes met rood fruit
Peer in bladerdeeg met vanillesaus

Zes keuzemogelijkheden! Tjah, ik moest mijn naam van Best Belgian Baking & Sweet blogger of the Year toch alle eer aandoen, niet? ? De keuze is reuze en kiezen is verliezen… Maar moest ik in jullie plaats moeten kiezen, dan zou ik resoluut gaan voor de kerstboompjes: de kerstpavlova met frambozen. Die is helemaal niet zo moeilijk te maken als hij eruit ziet én die kan je ook enkel nu maken. Alle andere desserts kan je perfect op een ander moment van het jaar serveren. ? Tip: verwaarloos je dessert niet, het is wat het langste blijft hangen bij je gasten. In het koppeke en op de heupen, dat ook ja. ?

 

Bij de koffie

Irish Cream Liqueur fudge
Karamelsnoepjes met chocolade

Tot slot nog een tweetal ‘sneukelingskes’ voor mocht er nog een gaatje zijn… ergens…

Merry Christmas!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Related Post