- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstmenu 2013 voor gedreven hobbykoks

Kerst 2014

No stress! De heerlijkste kerstrecepten vind je hier. Laat mij toe om je aan de hand van eerder verschenen recepten op deze blog een menuvoorstel te doen. Het zijn losse ideetjes. Aan jou om de ideale combinatie te vinden.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een 7-gangen menu maakt. Mag altijd, dat wel! Je kan ook gewoon kiezen voor 1 hapje, een voorgerecht of soep, hoofdgerecht en dessert. Vergeet zeker het dessert niet, want ’t dessert maakt van elke maaltijd ’n feestje! 😉

Allemaal teveel werk? Te moeilijk? Morgen breng ik ook nog een menu voor de minder fervente keukenprins(ess)en… Alles minder (werk, tijd, moeilijk, ingrediënten),… maar wel even lekker!

Trio van hapjes:
Aperitiefhapje tomaat, mozzarella, king krab, basilicum, parmezaan (klik hier)
Risottokroketje met Oud Brugge (klik hier)
Romige cappuccino van boschampignons (klik hier)

Dit triootje vind ik wel leuk om te starten: alle drie met een andere soort kaas, eentje koud en de andere 2 warm.

Koud voorgerecht:
Terroir van ganzenlever, peperkoek crunch (klik hier)
of
Cannelloni van tonijn met kingkrab, bloemkoolcrème en pesto (klik hier)

Twee totaal verschillende dishes, maar wel allebei overheerlijk en een lust voor het oog!

Soep:
Aardpeersoep met Noordzee krab (klik hier)
of
Knolseldersoep met Sint-Jakobsvruchten en crumble van zwarte pens (klik hier)
of
Peterseliesoepje met quenelle van wijting en king krab, kwartelei, verse kruiden en citrusolie (klik hier)

Gewoon drie keilekkere soepen! Welke gekozen? Hangt een beetje ervan af. Als je als warm voorgerecht de st. jakobsvruchten kiest, dan zou ik hier niet gaan voor de knolseldersoep, want daar zitten ook coquilles in. Maar voor de rest, pick your choice!

Warm voorgerecht:
Dorade royale, avocado, tomatensalsa (klik hier)
of
St. Jakobsvruchten met hazelnootboter en bieslook, Granny Smith (klik hier)

Niet simpel om te kiezen tussen de dorade en de coquilles. Kies je voor de knolseldersoep met sint-jakobsvruchten hierboven, dan is de keuze snel gemaakt. Dan ga je hier zonder twijfel voor de dorade.

Zakkertje:
Espuma van Mojito (klik hier)

Een beetje uit de mode, de sorbet ofte het zakkertje. Maar kijk, ik rakel die oude traditie gewoon terug op. Wèl in een modern kleedje.

Hoofdgerecht:
Fazantenfilet met zachte roze pepersaus en gebakken appelbolletjes met esdoornsiroop (klik hier)
of
Stoofpotje van everzwijn met witloofsla (klik hier)
of
Gelakt varkenskroontje, pastinaakcrème, wortelzalfje, witloof, aardpeer (klik hier)
of
Jonge tarbot met mimosa van boschampignons (klik hier)

Ik heb hier 4 keuzemogelijkheden gelaten: 2 x wild, 1 x vlees en 1 x vis. De fazantenfilet is superlekker, maar misschien moeilijker to handle als je een heel groot gezelschap hebt. Om alles warm en sappig op de borden te krijgen, not easy.
Dan is het stoofpotje een veel betere keuze. Gewoon de dag voordien alles klaarmaken zodat de smaken goed kunnen trekken en de avond zelf kort opwarmen, terwijl je gezellig bij je gasten blijft.
Geen wildfan en toch vlees? Dan is het varkenskroontje een uitstekende keuze! Een sappig en mals stukske vlees, lekker en betaalbaar. Wat wil je nog meer?
Liever geen vlees? Dan is de jonge tarbot een aanrader. Helemaal winters en feestelijk in combinatie met de boschampignons!

Nagerecht:
Parfait glacé van gebrande amandelen, crème anglaise geparfumeerd met Cream Sherry (klik hier)
of
Limoncellomousse (klik hier)

Hier moet je eigenlijk niet twijfelen: de parfait is helemaal TOP! Trust me! Geen silicone kerstboomvormen? No panic! Je kan de parfait ook gewoon in een rechthoekige cakevorm  invriezen (hang er dan wel eerst een velleke plasticfolie in, zo krijg je de parfait er makkelijk uit) en in plakjes snijden om te serveren. Lukt altijd!
Geen plaats in je diepvriezer voor de parfait? Zonde! Maar OK, dan stel ik als waardig alternatief de limoncellomousse voor. Een friszurig dessertglaasje dat je copieuze maaltijd in schoonheid zal afsluiten.

Voor bij de koffie:
Amandel-friand koekjes (klik hier)

Ik wens je veel kookplezier, een overheerlijke maaltijd (met veel oprechte complimentjes van je gasten) en veel gezellige momenten om te koesteren: 0% stress, 100% genieten!

Smakelijk!

Myriam

PS Vragen? Suggesties? Aarzel niet om mij te contacteren!
PS2 Uiteraard is er ook nog altijd het menu van vorig jaar dat als inspiratiebron kan dienen. De gerechten zijn heus nog niet gedemodeerd (alleen de foto’s zijn van mijn prefotocursusperiode)… 😉

Related Post