Je hebt powerwomen, Powerwomen en dan heb je Karolien Olaerts, aka Karola’s Kitchen. Waanzinnig wat deze self-made vrouw al allemaal bereikt heeft en nog bereikt. Goesting is al haar 4de (!) kookboek (nadat ze ook 2 informatieve boeken uitbracht) en daarvan werden sinds de lancering in september maar liefst 10.000 (!) exemplaren verkocht. Er lijkt maar geen sleet te komen op haar succes én helemaal terecht is dat! Haar vorig boek, Kleur op tafel, kaapte de publieksprijs van het Gouden Kookboek weg. Wel, Goesting gaat ook een bijzonder mooie toekomst tegemoet, mijn gedacht.

Wanneer je het boek Goesting openslaat, merk je meteen dat Karolien opnieuw een stap verder gaat in haar missie: snelle, gezonde en superlekkere gerechten centraal zetten en dat met een enorme dosis goesting. Het resultaat is een boek dat je goesting geeft – letterlijk en figuurlijk – om te koken, te tafelen en samen te genieten.


Wat Karolien zelf schrijft over Goesting: “Eten kan zoveel dingen zijn. Het is beleven en ontdekken of het is troost en vertrouwdheid, het is delen en samenzijn of juist heerlijk genieten van me-time. ‘A party without cake is just a meeting’, zei Julia Child ooit, als we de legende mogen geloven. Dat vat behoorlijk perfect samen hoe magisch en krachtig koken en eten zijn. Ook al ben ik een wetenschapper en zou je misschien verwachten dat ik voeding vooral beschouw als ‘brandstof, voor mij is eten werkelijk oneindig veel meer. En bovenal is het goesting.


Of ik nu kook voor een feestje met 15 mensen of een maaltijd enkel en alleen voor mezelf maak, ik vind het even belangrijk. Echt lekker kunnen eten, met volle goesting, genietend van elke hap, is iets waar ik elke dag naar streef en naar uitkijk. Het maakt bet leven naar mijn mening zoveel fijner: de geuren en kleuren van onze maaltijden en de korte rustpunten die ze creëren in ons drukdrukdrukke bestaan.”


Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:
- Ontbijt
- Lunch
- Snacks
- Apero
- Diner
- Sharing
- Dessert


Waarom zou je nog kiezen voor saaie boterhammen bij het ontbijt als je kan kiezen voor verlorenbrood-kaneelwafeltjes met gebakken appel of voor bramenrolls met kardemom en sinaasappel? Waarom zou je een veel te duur broodje kopen voor de lunch als je ook wraps met berloumi kan maken? “Geen tijd” is geen excuus! De meeste recepten uit het boek zet je al binnen de 30 minuten op tafel.
Nog een paar van mijn favorieten: de kokos-limoennoedelsoep met gyoza’s, de courgettelasagne met broccoli, spinazie en ricotta en de millefeuille van appel. Ah jaaaaa, want goesting in een dessert heb ik altijd! 😉


De opmaak is stijlvol, de fotografie uitnodigend, en de recepten zijn haalbaar voor zowel weekdagen als gezellige momentjes met vrienden of familie. Meer nog dan in haar vorige boeken zet Karolien groenten én de seizoenen centraal. Seizoensgebonden koken is namelijk niet alleen beter voor het klimaat, het is simpelweg ook veel en veel lekkerder. En doorgaans ook een stuk goedkoper. Zoveel wins!
Titel: Goesting is te koop in de boekhandel en online (bij Fnac met € 3 korting!)
Auteur: Karolien Olaerts
Uitgeverij: Horizon (Overamstel Uitgevers)
Formaat: 197 mm x 258 mm
Aantal pagina’s: 230
Prijs: 29,99 euro
Productcode (EAN): 9789464102888




Dag Myriam, mag ik jou een totaal andere vraag stellen ? Vermits jij een uitgebreide kennis van koken en desserts maken hebt en ik mij als kleine hobbykok wil verdiepen in het bakken, zoek ik beetje raad van jou als expert. Ik zoek een degelijk basisboek met ondermeer informatie over technieken (dus niet alleen recepten) en ik zie alleen de bomen niet meer door het bos. Dus als jij me raad zou kunnen geven, zou ik je enorm dankbaar zijn. Een grote fan van jouw recepten.
Dag Luc,
Dat is inderdaad een lastige vraag, want er zijn ZOVEEEEEEEEEEL bakboeken! Als je echt met de basis wil starten, dan kan ik je de nieuwe versie van Ons Bakboek aanbevelen. Verwacht geen “fancy” recepten, maar wel recepten voor biscuit, bladerdeeg, brood, cake,… vaak uitgelegd met stap-voor-stap foto’s.
Dit boek dus: https://www.lannoo.be/nl/ons-bakboek-nieuwe-editie
Misschien moet je eens binnenwippen in een boekhandel om het in te kijken? Ik zou niet willen dat je het koopt en daarna teleurgesteld bent.
Verder ben ik zelf fan van àlle boeken van Stefan Elias: Belgisch Bakboek, Feestbakboek en Wereldbakboek.
Hopelijk heb je hier iets aan!
Succes met je keuze (pst, ’t is binnenkort Kerst, ik weet al wat er op je lijstje gaat staan)!
Myriam