- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

In bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick

In bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick

Normaal was deze in bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick nog bedoeld als hapje voor mijn valentijnsmenu, maar ik kreeg het er niet meer tussen. Maar niets belet jullie om die bvb. dit weekend op het menu te zetten. De twee Franken (Deboosere en Duboccage) voorspellen lenteweer en dan is zo’n koude tomatensaus (al dan niet met een scheut wodka erin) welgekomen.

Tip: je mag het recept voor de tomatensaus meer dan halveren, want uiteindelijk wordt de sint-jakobsoester geserveerd in een bodempje saus. Met de hoeveelheid in het recept heb je een heel zwembad. Allez, ik overdrijf, maar je snapt wat ik bedoel.

Ik serveerde de sint-jakobsoester in een handgemaakt bordje van Aster Caemaert.

 

In bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick

 

In bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick

In bacon gewikkelde sint-jakobsoester met Bloody Mary-kick

Voorbereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 8 personen

Equipment

  • Staafmixer (of een blender of keukenrobot)

Ingrediënten
  

Voor de Bloody Mary saus:

  • 1 bosje basilicum
  • 2 kg Roma-tomaten of rijpe trostomaten
  • 5 tl bereide mierikswortel
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 stengel bleekselderij
  • 180 ml wodka (indien gewenst)
  • 3 el sherryazijn
  • 1 plakje rode biet, voor de kleur
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Voor de sint-jakobsoesters:

  • 8 plakjes spek
  • 8 grote sint-jakobsoesters
  • Olijfolie
  • 1 el ongezouten boter
  • 1 citroen

Instructies
 

Voor de Bloody Mary saus:

  • Pluk meerdere kleinere blaadjes van de basilicum en leg ze apart.
  • Plet de overgebleven basilicum, stelen en al, in een grote kom. Halveer of snijd de tomaten in vieren en voeg ze toe aan de basilicum, samen met de mierikswortel, de selderij, de knoflook, de azijn, de wodka, de rode biet, het zeezout en de gemalen zwarte peper. Laat minimaal zes uur of een nacht marineren.
  • Pureer de gemarineerde groenten bij voorkeur met een staafmixer (een gewone blender of keukenmachine is ook geschikt). Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.
  • Passeer dit mengsel door een grove zeef of kaasdoek tot een gladde massa. Houd opzij tot je gaat serveren: laat het de garnituur pas vlak voor het serveren raken, anders zal de garnituur verwelken.

Voor de sint-jakobsoesters:

  • Bereid het spek voor: leg het ongekookte spek op een bord met lagen keukenrol tussen elk sneetje spek. Zet het gedurende 1 min in de magnetron om het spek voor te koken en wat vet te verwijderen. Je spek zal lichtgaar zijn, maar niet knapperig. Je moet het nog makkelijk rond de sint-jakobsoester kunnen wikkelen.
  • Wikkel er de sint-jakobsschelpen in, zet vast met een tandenstoker en snijd het overtollige spek af.
  • Verhit een el olijfolie en een el boter in een grote koekenpan.
  • Leg de in spek gewikkelde sint-jakobsschelpen in de hete pan en schroei ze gedurende 2 à 3 min aan elke kant. Zorg ervoor dat de pan niet te vol ligt.

Afwerking

  • Leg in een ondiepe kom een ​​sint-jakobsoester op een paar frisée-blaadjes en giet de Bloody Mary-saus voorzichtig rondom de sint-jakobsschelp - bij voorkeur tot ca. 1/4 van de sint-jakobsoester. Voeg een paar blaadjes bleekselderij toe en pers er een scheutje versgeperste citroen over.
Trefwoord bacon, Bloody Mary, sint-jakobsnootjes, sint-jakobsoester, spek, vodka

Bron: recept vertaald van de website van Gayle Quan.

Related Post