- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Hollandse appeltaart

Appeltaart

Ik was aan het twijfelen hoe ik deze taart zou dopen: appeltaart à la Carola (want op de blog van Carola had ik ze voor het eerst gezien) of appeltaart à la Yvette (want uit het boek van deze dame komt het oorspronkelijke recept vandaan). Maar toen kwam Marieke (bloggenote van Au Bain Marieke die bij mij kwam koekskes bakken maar eerst een stukje van deze taart verorberde) met het antwoord: da’s een typisch Hollandse taart en zij kan het weten, want ze is gehuwd met een noorderbuur.  Hollandse appeltaart dus.

Aan deze taart gaat trouwens een hele zoektocht vooraf. Toen ik op Carola’s blog de taart zag, wist ik het meteen: deze kwam bovenaan mijn TO DO-lijst te staan. Alleen, een probleem: ik had geen sneeuwvlok- en/of stervormige uitstekers en nee hoor, een klassiek ruitpatroon, dat was me te banaal. Dus ging ik op zoek. Ik lanceerde een oproep op Facebook en schuimde alle webshops van heel het heelal af. Ik vond de dingen uiteindelijk in een Canadese e-commerce, maar toen bleken de verzendkosten hoger uit te draaien dan de prijs van het setje sterren. Uiteindelijk vond ik ze toch. In… Holland. Allez, het zijn niet exact dezelfde als die van Carola en het zijn er ook minder, maar ze klaarden de klus. Oordeel zelf maar. “Is het geen plaatje? Hartstikke gaaf, toch?” 😉

Ik volgde de tips van Carola nauwgezet op en de taart werd inderdaad een succes! En die uitstekers, die komen zeker en vast binnenkort nog wel eens van pas. De winter is nog lang… Trouwens, als je niet zoekt, dan kom je ze spontaan tegen. Gisteren vond ik een setje voor halve prijs bij Ava papierwaren. En je, ook dat heb ik gekocht. Zo’n batje! 😉

Benodigdheden

Voor het deeg:
500 gram bloem en extra om te bestrooien
6 el poedersuiker
Snuf zeezout
350 gram koude boter in kleine stukjes
2 eieren losgeklopt
Snufje kaneel als je dat lekker vindt
Scheut water of melk

Voor de vulling:
750 gram goede appeltaartappels, ik gebruikte boskoop in stukjes
750 gram friszure appels, daarvoor koos ik jonagold in stukjes
200 gram zomerfruit (uit de diepvries, ontdooit en uitgelekt) of 150 gram vers fruit bv. bramen
1 duim gember, geschild en fijn gesneden
175 gram suiker
Seetje sap van een citroen of limoen
1 kl vijfkruidenpoeder (of mix van kaneel, gemberpoeder en piment)
1 el vanille-extract
2 el bloem
Een paar handjes rozijnen, geweekt

Extra:
3 el boter
1 el melk
1 kl gemberpoeder
1 el suiker

Werkwijze

Voor het deeg:
Zeef de bloem, de poedersuiker en het zout boven een kom en kneed er snel de koude boter door. Voeg een klein beetje melk of water toe als het wat droog is. Dit moet snel gebeuren, want als je er te lang over doet, wordt het deeg taai en zal het niet lekker krokant worden.
Je kunt, zoals ik, ook de keukenmachine gebruiken.

Maak van het deeg een platte bal en laat het minimaal een uur rusten onder wat plasticfolie in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast en laat het zo’n 15 minuten weer op temperatuur komen.

Tijd voor de vulling nu. Schil de appels en snij ze in blokjes. Maak de blokjes niet te klein. Ik haalde 6 blokjes uit 1 appelkwartje. De taart gaat straks ongeveer 1,5 uur in de oven en dan worden de appels  flink gegaard. Ook stevige stukken zijn na 1,5 uur echt wel goed gaar.

Voeg alle overige ingrediënten voor de vulling bij de appels en laat alles 15 minuten uitlekken in een vergiet zodat het overtollig vocht weg kan.

Overigens is het sap dat overblijft heel erg lekker en zoet. Beetje Spa bruis erbij, mooi glas, rietje erin en je hebt een lekker fruitig drankje.

Beboter en bebloem een springvorm van 24 à 26 cm diameter. Rol nu het deeg dun uit en bedek er de bodem en de randen van de springvorm mee. Giet de uitgelekte vulling in de vorm en dek af met repen of sterren deeg. Let wel: zorg dat het teveel aan vocht de taart kan verlaten en de appels goed gaar kunnen worden.

Smeer wat melk op de bovenkant en bestrooi met een beetje suiker en gemberpoeder.

Zet de taart in de oven en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Na ongeveer 1,5 uur is de taart gaar en ruikt het hele huis heerlijk zoet en kruidig.

Je kunt de taart naar eigen smaak zowel warm als koud serveren. Lekker natuurlijk met een dot slagroom en een bolletje vanille-ijs erbij. Bestrooi de taart net voor het serveren met een wolkje poedersuiker.

Bron: blog van Carola Bakt Zoethoudertjes.

Related Post