- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Hartige Dutch Baby

Daar heb je ‘m weer, de Dutch Baby! Ik blogde al 1 keer eerder (3 jaar geleden, wat vliegt de tijd!) een zoete variant van deze fluffy ontbijtpannenkoek, maar toen ik vorige week deze hartige Dutch Baby met champignons zag passeren, wist ik het zeker: dees moest ik maken, want dees is yummy for the tummy! En inderdaad, dat is hij ook. Ideaal als ontbijt of als lunch of als brunch. ’t is bijna Pasen en dan is brunchen in, toch? (Paasbrunchen is niet zo mijn ding, geef mij maar Christmas eve! ?)

Tips:
Het is van het allergrootste belang dat de pan superheet is. Sla het opwarmen in de oven dus niet over. Hoe heter, hoe beter.
Je zou het beslag kunnen loskloppen met een garde, maar in de blender of met de staafmixer is veel beter: door lucht in het beslag te mixen en door de gluten aan het werk te zetten, wordt de pannenkoek veel luchtiger.
Voor het wow-effect is het het best om de hartige Dutch Baby meteen te serveren, maar mocht je restjes hebben dan kan je die perfect in een afgesloten doos in de koelkast bewaren en op het fornuis terug opwarmen.

 

Hartige Dutch Baby

 

Recept voor hartige Dutch Baby

(Voor)bereiden: ± 20 min
Bakken: ± 15 à 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor de hartige Dutch Baby:
4 el boter
120 ml kokosmelk
65 g bloem
3 eieren
1 el suiker
1/4 tl fijn zeezout
Bloemsuiker om af te werken

Voor de gebakken ui en champignons:
1 grote gele ui, in plakken van 1/2 cm dik
1 klein bakje schoongemaakte champignons
4 à 5 el olijfolie
1/4 tl fijn zeezout
Verse tijmblaadjes van 6 à 7 takjes

 

Werkwijze

Voor de Dutch Baby:
Verwarm de oven voor op 220° C (boven- en onderwarmte) of 200° C (hetelucht). Plaats een gietijzeren of ovenvaste koekenpan erin en warm deze op gedurende 7 tot 10 min.

Smelt intussen de boter in een kleine steelpan op middelhoog tot laag vuur en houd warm.

Giet de kokosmelk in een blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix gedurende 1 min. Schraap met een lepel eventuele restjes droge bloem van de bodem los, sluit het deksel en mix nogmaals gedurende 20 tot 30 sec, tot er zich belletjes beginnen te vormen op het oppervlak van het beslag.

Haal de opgewarmde pan uit de oven. Giet er onmiddellijk de boter in en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verdeeld wordt. Giet er nu het pannenkoekbeslag langzaam maar zeker in. Je kan de pan in cirkelvormige bewegingen ronddraaien om het beslag zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Schik in het midden een deel van de uien en champignons (zie verder). Zet de pan terug in de oven. Bak gedurende 15 tot 20 min, tot de Dutch Baby luchtig en goudbruin is (aangezien je groenten in het midden toevoegt, zal de Dutch Baby niet zo hoog rijzen als bij een gewone Dutch Baby maar da’s helemaal goed). Haal de pan uit de oven en leg de overgebleven groenten in de pan. Bestuif met poedersuiker en besprenkel met de resterende olijfolie.

 

Voor de gebakken ui en champignons:
Verwarm de olie op middelhoog vuur in een middelgrote of grote koekenpan. Voeg de groenten toe en kruid met het zout. Schud regelmatig tot de uien er transparant uitzien en de champignons zacht zijn, gedurende ca. 3 à 4 min. Voeg de tijm toe en schud nogmaals. Als de groenten wat droog lijken, voeg dan nog wat extra olijfolie toe. Haal de pan van het vuur en verdeel over de Dutch Baby. Bestrooi met poedersuiker en eventueel wat versgeperst citroensap als je dat wilt.

 

Hartige Dutch Baby

 

Bron: recept vertaald van de blog Devamadeo.

Related Post