- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Hapje van gerookte zalmroulade gevuld met opgeklopte dilleroom

Als blogger is het leuk om recepten te bloggen die in de smaak vallen bij je lezers. Aangezien Vlamingen maar zelden reageren (ja, ja, onderaan elke blogpost kan je commentaar geven) en je dus niet uit de feedback kan afleiden of iets in de smaak valt of niet, ga ik er dan maar vanuit dat de meest bekeken recepten ook die zijn die jullie het leukst vinden.

Wat blijkt? In de top 10 van meest bekeken recepten staan maar liefst 3 hapjes. Ik veronderstel dus dat jullie massaal op zoek zijn naar hapjes om jullie gasten mee te imponeren. Welnu, zoek niet langer. You just found what you are looking for! Dit hapje is de ideale starter van een maaltijd met vrienden. En het is niet moeilijk. En het is op voorhand te maken. Meer zelfs, je MOET het op voorhand maken. Zelfs 1 of 2 dagen vooraf!

Kom, we beginnen eraan.

Nodig voor 8 personen

100 g Long sliced smoked salmon (lange stroken gerookte zalm)
1 dl room
1/4 busseltje dille
Gemalen lemonpepper (of gewone peper en wat fijngeraspte limoenzeste)
Zout (heel weinig)

Casinobrood of tramazonebrood (korstloos brood)
0,05 l olijfolie
Zout
Cayennepeper

Een doosje zalmeitjes of lompviseitjes of kaviaar
Citroensap
Room
Dille

Een paar takjes dille voor de afwerking

Werkwijze

Schik de long sliced smoked salmon, mooi in plakjes, naast elkaar op aluminiumfolie met de glanzende kant naar boven.
Klop de room lichtjes op en voeg er de zeer fijn gesneden dille, gemalen lemon pepper en wat limoensap aan toe. Let op: door het zure limoensap zal deze room veel sneller gaan indikken en ook veel sneller te ver geklopt zijn!)
Besmeer de zalm mooi gelijk met een mengsel van deze stijfgeklopte dilleroom.
Rol zorgvuldig en strak op en vries de rolletjes meteen in. Dit kan 1 of 2 dagen vooraf!

Snijd rondjes, ringetjes, maantjes uit het toastbrood met behulp van uitsteekringen met verschillende diameter.
Besprenkel met olijfolie en bak goudbruin in de oven bij 180° C.
Bestrooi met wat zout en een weinig cayenne.

Meng de room met wat citroensap en fijngesneden dille. Kruid met peper en eventueel wat zout. De room dikt door de toevoeging van het citroensap.
Trek een streep van deze zure room op het bord.
Schik fijne plakjes zalmrol op het bord. Deze mogen nog diepgevroren zijn, dat snijdt makkelijker. Ze zullen snel ontdooien.
Schik een lepeltje zalmeitjes of lompviseitjes of kaviaar op elk plakje.
Werk af met een paar plukjes dille.

Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post