Gevuld tomaatje met mousse van gerookte paling, notenkoekje en pesto

door | jul 18, 2013 | Aperitief, Hapjes

Dit recept printen? Print dit recept
Gevuld tomaatje met mousse van gerookte paling, notenkoekje en pesto

Dit is nog zo’n klassieker die ik met plezier maak wanneer er visite over de vloer komt. Dees is zo simpel, maar zo lekker! En het notenkoekje maakt het helemaal af.

Nodig voor 4 personen

100 g gerookte rivierpaling
50 g slagroom
4 miditomaatjes
4 bieslookstengels

Voor het notenkoekje:
1 vel filodeeg (ik vond er geen en gebruikte brickdeeg in de plaats)
Een handje gehakte pijnboompitten
1 eidooier

Voor de pesto:
1/2 bot basilicum
1 teentje look
1 kl pijnboompitten
25g parmezaan
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding

Ontvel kleine miditomaatjes, snijd het kopje eraf en hol uit. Laat omgekeerd uitlekken.
Hak de gerookte paling fijn in de keukenmachine.
Klop de slagroom voor drie vierde stijf en spatel hem onder de vis.
Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Voor de pesto:
Bak of rooster de pijnboompitten zonder vetstof. Laat afkoelen.
Mix nu alle ingrediënten tot een smeuïge saus.

Voor het notenkoekje:
Snijd het deeg in driehoekjes en schik ze op een ingeboterde bakplaat.
Strijk het deeg in met eigeel en bestrooi met de gehakte pijnboompitten.
Strijk over de noten opnieuw eigeel en bak het deeg 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.

Afwerking

Vul de tomaatjes met de palingmousse.
Lepel een beetje pesto op een hoopje op een koud bordje of kommetje en plaats het tomaatje er middenin. Garneer met een bieslookstengel en het notenkoekje.

Bron: recept van Dhr. Marc Peeters, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.023 andere abonnees

Archief

  • 2021 (117)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

2 Reacties

  1. Dana

    Hallo,
    Dit lijkt me een leuk gerechtje om als amuse te serveren maar ik heb nog wel een paar vraagjes. Ten eerste “klop de slagroom voor drie vierde stijf”, bedoel je hiermee dat de slagroom bijna stijf moet worden geslagen of dat slechts 35 gram stijf moet worden geslagen.
    Verder staat er “1/2 bot basilicum” ik neem aan dat je bedoelt een halve pot verse basilicum? En ten slotte ” 1 kl pijnboompitten” hoeveel is dat in grammen? Ik mag hopen dat je niet bedoeld dat het om 1 kilo gaat, toch?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Danielle
      Met 3/4 stijf bedoel ik inderdaad dat de slagroom bijna stijf moet worden geslagen maar niet helemaal.
      Met 1/2 bot basilicum wordt inderdaad een 1/2 pot bedoeld of de helft van een verpakking. In België vind je basilicum ook soms gewoon in een plastic tasje zonder pot.
      1 kl pijnboompitten = 1 tl pijnboompitten. Kl staat voor koffielepel. Theelepel dus bij jullie. En zeker geen kilo!
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gevuld tomaatje met mousse van gerookte paling, notenkoekje en pesto

by Myriam time to read: 1 min
2
%d bloggers liken dit: