Dat ik na het overlijden van mijn moeder nog het noorden kwijt ben, bleek afgelopen woensdag: ik publiceerde niet 1, maar 2 recepten met 5 minuten interval. Dat was dus, voor alle duidelijkheid, NIET de bedoeling. Gelukkig ging het om 2 totaal verschillende recepten: een hapje met een tartaar van Iers rundvlees en een vis hoofdgerecht met een heerlijk stukje tarbot. Vandaag volgt dan een voorgerecht met vis, eentje dat op de originele website als titel meekreeg ‘Luke Mangan’s Perfect Valentine’s Day Dish’ en niet zoals bij mij ‘geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade’. Dus, jullie raden het al: ik ben begonnen aan mijn Valentijnsmenu 2021!
Sint-jakobsschelpen zijn – net zoals skrei trouwens – nu volop in het seizoen en dus ideaal voor je Valentijnsdiner. En laat 1 ding al duidelijk zijn: je zal ofwel zelf moeten koken of take-away doen, want zoals de coronacijfers er nu uitzien, zal een romantisch etentje op restaurant er nog niet inzitten… Eén groot voordeel aan dit recept: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, alleen de sint-jakobsschelpen schroeien, moet je à la minute doen.
Ik serveerde het gerecht voor mezelf op een handgemaakt bord van Aster Caemaert (bovenste foto) en voor mijn Valentijn ? op een wit bord van Cosy & Trendy (foto onderaan).
Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade
Ingrediënten
- 16 sint-jakobsschelpen
- 1 groene appel, voor de afwerking
Voor de tabouleh salsa:
- 150 g komkommer
- 150 g tomaat
- 150 g rode ui
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 2 el harissa pasta (of minder naar smaak)
- 100 ml yuzusap
- 100 ml olijfolie, extra vierge
- 3 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 el look
Voor de appel en vlierbloesem dressing:
- 125 ml appelazijn
- 50 ml vlierbloesem cordial
- 75 ml olijfolie, extra vierge
- Peper en zout
Voor de salade:
- Jonge slamengeling
- Fijne kruiden
- Appel en vlierbloesem dressing
Instructies
Voor de tabouleh salsa:
- Snijd de komkommer, tomaat en rode ui in kleine blokjes. Combineer de groenten met alle andere ingrediënten en meng goed. Breng op smaak.
Voor de appel en vlierbloesem dressing:
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengkom en meng goed.
Voor de salade:
- Meng de salade en de kruiden door elkaar en besprenkel licht met de appel en vlierbloemdressing.
Voor de sint-jakobsschelpen:
- Schroei de sint-jakobsschelpen in een hete pan met een scheutje olijfolie - ca. 30 sec aan elke kant.
Serveren:
- Schik de salsa in het midden van het bord en verdeel er de sint-jakobsschelpen over. Besprenkel met olijfolie en garneer met salade.
- Werk af met een dun plakje groene appel.
Notities
Bron: recept vertaald van de Australische website Rescu.
Ik heb de pannacota van geitenkaas gemaakt maar de structuur was niet luchtig heb nochtans het recept gevolgd ?
Een pannacotta is niet luchtig, he, Ginny. Het is geen mousse.
Maar was het wel lekker?
Het was een beetje korrelig niet lekker van structuur jammer, ik heb al vele lekkere gerechten van je gemaakt ?
Wat een prachtig plaatje! Ziet er heel smakelijk uit! Proficiat Myriam. Of het lekker zal zijn… daar twijfel ik niet aan!
Hallo Myriam,
Wordt het zonder couscous of bulgur gemaakt de salsa van tabouleh in bovenstaand receptje?
Ja zenne. Alleen maar groentjes. De naam tabouleh is verwarrend, I know. Maar komt door die harissa, denk ik. PS wees zuinig met dat spul! ?
Gisteren gemaakt …erg gesmaakt ook! Top receptje!! ?
Bedankt Myriam??
Graag gedaan, Sandy!
Dag Myriam,
Ik sta te popelen om dit receptje te maken maar weet niet wat vlierbloesem cordial is…is dit gewoon vlierbessensiroop?
Groeten
Dag Anja.
Dat is wat er op de fles staat. Ik koop die in de Hypermarkt Carrefour van Oostakker. Staat in de rayon van de bio fruitsappen.