Geschroeide sint-jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

door | jan 15, 2021 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

Dat ik na het overlijden van mijn moeder nog het noorden kwijt ben, bleek afgelopen woensdag: ik publiceerde niet 1, maar 2 recepten met 5 minuten interval. Dat was dus, voor alle duidelijkheid, NIET de bedoeling. Gelukkig ging het om 2 totaal verschillende recepten: een hapje met een tartaar van Iers rundvlees en een vis hoofdgerecht met een heerlijk stukje tarbot. Vandaag volgt dan een voorgerecht met vis, eentje dat op de originele website als titel meekreeg ‘Luke Mangan’s Perfect Valentine’s Day Dish’ en niet zoals bij mij ‘geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade’. Dus, jullie raden het al: ik ben begonnen aan mijn Valentijnsmenu 2021!

Sint-jakobsschelpen zijn – net zoals skrei trouwens – nu volop in het seizoen en dus ideaal voor je Valentijnsdiner. En laat 1 ding al duidelijk zijn: je zal ofwel zelf moeten koken of take-away doen, want zoals de coronacijfers er nu uitzien, zal een romantisch etentje op restaurant er nog niet inzitten… Eén groot voordeel aan dit recept: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, alleen de sint-jakobsschelpen schroeien, moet je à la minute doen.

Ik serveerde het gerecht voor mezelf op een handgemaakt bord van Aster Caemaert (bovenste foto) en voor mijn Valentijn ? op een wit bord van Cosy & Trendy (foto onderaan).

 

Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

Een heel eenvoudig voorgerecht, bijna volledig vooraf klaar te maken en dus ideaal voor Valentijn.
5 van 2 stemmen
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 16 sint-jakobsschelpen
  • 1 groene appel, voor de afwerking

Voor de tabouleh salsa:

  • 150 g komkommer
  • 150 g tomaat
  • 150 g rode ui
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 el harissa pasta (of minder naar smaak)
  • 100 ml yuzusap
  • 100 ml olijfolie, extra vierge
  • 3 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el look

Voor de appel en vlierbloesem dressing:

  • 125 ml appelazijn
  • 50 ml vlierbloesem cordial
  • 75 ml olijfolie, extra vierge
  • Peper en zout

Voor de salade:

  • Jonge slamengeling
  • Fijne kruiden
  • Appel en vlierbloesem dressing

Instructies
 

Voor de tabouleh salsa:

  • Snijd de komkommer, tomaat en rode ui in kleine blokjes. Combineer de groenten met alle andere ingrediënten en meng goed. Breng op smaak.

Voor de appel en vlierbloesem dressing:

  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengkom en meng goed.

Voor de salade:

  • Meng de salade en de kruiden door elkaar en besprenkel licht met de appel en vlierbloemdressing.

Voor de sint-jakobsschelpen:

  • Schroei de sint-jakobsschelpen in een hete pan met een scheutje olijfolie - ca. 30 sec aan elke kant.

Serveren:

  • Schik de salsa in het midden van het bord en verdeel er de sint-jakobsschelpen over. Besprenkel met olijfolie en garneer met salade.
  • Werk af met een dun plakje groene appel.

Notities

Vlierbloesem cordial vond ik gewoon in mijn supermarkt (Hypermarkt Carrefour) in de rayon van de bio fruitsappen.
Trefwoord salsa, sint-jakobsnootjes, Valentijn

Geschroeide Sint-Jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

 

Bron: recept vertaald van de Australische website Rescu.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.984 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

10 Reacties

  1. Ginny sterckx

    Ik heb de pannacota van geitenkaas gemaakt maar de structuur was niet luchtig heb nochtans het recept gevolgd ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Een pannacotta is niet luchtig, he, Ginny. Het is geen mousse.
      Maar was het wel lekker?

      Antwoord
      • Ginny sterckx

        Het was een beetje korrelig niet lekker van structuur jammer, ik heb al vele lekkere gerechten van je gemaakt ?

        Antwoord
  2. Anne

    Wat een prachtig plaatje! Ziet er heel smakelijk uit! Proficiat Myriam. Of het lekker zal zijn… daar twijfel ik niet aan!

    Antwoord
  3. Sandy

    5 sterren
    Hallo Myriam,

    Wordt het zonder couscous of bulgur gemaakt de salsa van tabouleh in bovenstaand receptje?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja zenne. Alleen maar groentjes. De naam tabouleh is verwarrend, I know. Maar komt door die harissa, denk ik. PS wees zuinig met dat spul! ?

      Antwoord
  4. Sandy

    5 sterren
    Gisteren gemaakt …erg gesmaakt ook! Top receptje!! ?
    Bedankt Myriam??

    Antwoord
  5. Anja

    Dag Myriam,

    Ik sta te popelen om dit receptje te maken maar weet niet wat vlierbloesem cordial is…is dit gewoon vlierbessensiroop?

    Groeten

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Anja.
      Dat is wat er op de fles staat. Ik koop die in de Hypermarkt Carrefour van Oostakker. Staat in de rayon van de bio fruitsappen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




  +  65  =  66

Geschroeide sint-jakobsschelpen met salsa en kruidensalade

by Myriam Minne time to read: 2 min
10
%d bloggers liken dit: