- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Geroosterde wortelsoep met cashewnoten, geitenkaas en lentegroenten

Deze geroosterde wortelsoep met cashewnoten, geitenkaas en lentegroenten maakte ik al op 16 mei, maar er waren àltijd recepten die dringender waren of het was te mooi weer voor soep. Maar sinds een week zijn de weergoden er een zootje van aan het maken hierboven en dus profiteer ik van het kwakkelweer om de soep op de blog te gooien.

En ik heb nog een goede reden: ik maakte deze soep op vraag van Ranobonuts, de notenspecialist waarmee ik al eerder samenwerkte. Ze hadden me gevraagd om een lunchgerecht te maken met hun cashewnoten en al vrij snel blogde ik toen een Thaise viscurry met kabeljauw en scampi, maar deze geroosterde wortelsoep schoof ik dus op de lange baan.

Maar deze week contacteerde Ranobonuts me terug (neen, niet om aan mijn oren te trekken en te vragen wanneer ik mijn soep zou bloggen) om me te laten weten dat ze een enquête lanceren om hun klanten beter te leren kennen. En ze vroegen me of ik een oproep wilde doen door de link naar die enquête te delen. Bij deze: https://nl.surveymonkey.com/r/ranobo Het invullen neemt nog geen 10 min in beslag én je kan er een notenpakket t.w.v. 50 EUR mee winnen.

En dan kom ik nog graag eens terug op deze geroosterde wortelsoep. Ik ontdekte het recept op de blog Beyond Sweet and Savory, maar vond dat het recept nog iets miste. Gelukkig had ik net de Instagram post van Avocado van de Duivel gezien. Ze was een take-away menu gaan afhalen bij Graanmarkt 13 en was daar nu toch wel een bijzonder mooi afgewerkt soepje bij zeker? I-de-aal! En zo werkte ik de geroosterde wortelsoep af met geblancheerde wortelen en groene asperges, die niet alleen extra smaak, maar ook extra volume gaven.

Soep geserveerd in een Dusk bord van Martine Keirsebilck uit de collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt. En ook de handgekerfde lepel kreeg ik. Happy me!

 

Geroosterde wortelsoep met cashewnoten, geitenkaas en lentegroenten

 

Recept voor geroosterde wortelsoep met cashewnoten, geitenkaas en lentegroenten

(Voor)bereiding: ± 30 min
Oven: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten:
900 g bio wortelen, geschraapt en in stukjes van ± 1,5 à 2 cm gesneden
4 teentjes look, gekneusd
1 middelgrote sjalot, in vier gesneden
60 ml extra virgin olijfolie plus extra om te besprenkelen
1 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
1 tl gemalen koriander
1/2 tl sumak
1/2 tl chilivlokken
1,5 liter groentebouillon
75 g rauwe cashewnoten (die van mij kreeg ik dus van Ranobo)
240 ml ongezoete cashewmelk (of volle room als alternatief, ik gebruikte dat laatste, of course)

Voor de topping
75 g geroosterde cashewnoten, in grove stukken gehakt
1 tl chilivlokken
1 tl sumak
75 g verkruimelde feta
1 bussel groene asperges
1 bussel jonge wortels
Goeie olijfolie

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 200° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de wortelen in een ruime mengkom met de look, sjalot, olijfolie, peper, zout, koriander, sumak en chilivlokken en roer goed om alles te mengen.

Stort de wortelen uit op de bakplaat en schik ze in een enkele laag. Bak gedurende 30 min in de oven tot ze zacht zijn.

Terwijl de wortelen aan het roosteren zijn, verwarm je de groentebouillon in een sauspan op een middelhoog vuur. Houd warm.

Rooster de cashews in een kleine antikleefpan tot ze lekker geuren. Bewaar de helft voor de soep en de helft als topping.

Maak de jonge wortels en groene asperges schoon en blancheer ze kort in kokend gezouten water. Ze moeten nog beet hebben!

Doe de geroosterde wortelen samen met de geroosterde cashews, de cashewmelk en de groentebouillon in een blender en mix tot een glad mengsel. Proef de soep en voeg indien nodig nog wat kruiding toe. Als de soep te dik is, kan je ze nog aanlengen met een extra el cashewmelk tot je de juiste dikte bekomt.

Meng voor de topping de geroosterde cashews, sumak en chilivlokken in een kleine mengkom en roer om te mengen.

Wanneer de geroosterde wortelsoep klaar is, lepel je ze in een kom of diep bord. Werk af met geroosterde cashews, sumak, chilivlokken, verkruimelde feta, jonge wortels, groene asperges en besprenkel met olijfolie.

 

Bron: recept vertaald van de blog Beyond Sweet and Savory en aangevuld met extra toppings zoals bij Graanmarkt 13.

Related Post