Of ik een gemakkelijk recept wilde bedenken voor bij hun Wijn van de Maand, de Pinot Entre Deux Monts, Gouden Médaille “Beste Belgische Wijn” in 2017 & 2018. Ze – zijnde Winetime in Nieuwpoort – wilden er nl. een wedstrijd mee organiseren en mensen zouden mijn recept moeten namaken. Ach ja, waarom ook niet. Ik hoor regelmatig dat mijn recepten toch niet voor iedereen zijn weggelegd en ik kan daarin komen. Nu ja, laat 1 ding duidelijk zijn, ik ga hier niet beginnen met dagelijkse kost recepten te delen. Daar heb je al genoeg websites voor. Maar deze gerookte zalmforel met gerookte paling en pomelosalade valt wel in de categorie ‘eenvoudig’. En dat Belgische wijntje? Dat paste daar prima bij, mijn gedacht.
Gerookte zalmforel, gerookte paling en pomelosalade
Ingrediënten
Voor het buideltje:
- 100 g gerookte palingfilet
- 4 dunne plakjes Granny Smith
- 2 stengels bleekselderij
- 2 lente-uitjes
- 2 kefir limoenblaadjes
- 1 el korianderblaadjes
- 1 stukje gember van 5 cm
- 2 el pomelo of pompelmoes in partjes, fijngehakt
- 4 partjes limoen, fijngehakt
- 8 plakjes gerookte zalmforel
- 2 tl zalmeitjes
- Micro cress of shiso cress, voor de afwerking
Voor de zoet-zure dressing:
- 75 g suiker
- 1 klein rood chilipepertje, ontpit en fijngehakt
- 1 el zonnebloemolie
- 1 1/2 el lichte sojasaus
- 50 ml appelazijn
Instructies
Voor de zoet-zure dressing:
- Doe voor de dressing de suiker in een pan met 80 ml water. Roer op middelhoog vuur om de suiker op te lossen, verhoog dan het vuur tot middelhoog en laat gedurende 5 min sudderen tot het mengsel ingekookt en stroperig is. Voeg de overige ingrediënten toe, breng aan de kook en laat gedurende 12-15 min zachtjes op laag vuur sudderen tot de dressing is ingekookt tot 80 ml. Passeer de dressing door een zeef en zet koel tot gebruik.
Voor het buideltje:
- Snijd de gerookte palingfilet in stukjes.
- Snijd de appel, selderij, bosui, limoenblaadjes, koriander en gember fijn. Doe in een grote kom samen met de paling, de pomelo of pompelmoes, de limoen en de meeste dressing. Meng goed.
- Bekleed 4 ringvormpjes van 8 x 6 cm met elk 2 plakjes zalmforel. Snijd de overhangende randen af en gebruik de restjes om eventuele gaten op te vullen. Zet de ringen op borden. Schep de salade in het midden en verwijder de ringvormpjes. Schik er zalmeitjes op, besprenkel met de resterende dressing en werk af met cress naar keuze.
Bron: recept van de Australische Delicious website.
Dag Myriam,
Veel dank voor dit mooi, en lekker (nog uit te proberen, maar ik twijfel er allerminst aan)
voorgerecht.
Een gerecht om ermee succes te oogsten.
Mieke