- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gerookte eendenborst met gekaramelliseerde appel, witlofpesto en gefrituurde prei

Gerookte eendenborst met gekaramelliseerde appel, witlofpesto en gefrituurde prei

Ik kreeg weer een mooi pakket van Edouard Artzner! Dat was vorig jaar ook al het geval. Toen maakte ik een 10-tal recepten met de delicatessen van het Franse merk en die vielen zo in de smaak dat ze zelfs een plaatsje kregen in het boek dat ze uitbrachten. Eerlijk? Ik ben zo fier als een gieter dat een groot vooraanstaand Frans merk mij, kleine Vlaamse garnaal, ontdekt heeft. Soit. Ik kreeg dus weer een pakket waarmee ik met veel plezier aan de slag ga. Het eerste ingrediënt dat aan bod komt, is hun gerookte eendenborst ofte de magret de canard fumé au bois de hêtre.

Ik wist meteen wat ik ermee wilde maken! Ik had een recept gelezen (ik lees recepten zoals andere mensen een boek lezen) en wist dat dat er boenk op ging zijn: de vette, gerookte smaak van de eendenborst gecombineerd met de bittere witlofpesto, de zoete, krokante gekaramelliseerde appel, de aardse gefrituurde prei,… Mmmmh, ik begon al te kwijlen. Dat MOEST lekker zijn! Zoals een fervent lezer aan de achtercover kan opmaken of een boek goed zal zijn, zo kan ik ook op mijn buikgevoel vertrouwen. Dit was inderdaad boenk erop. (Ja, zelfs mijn man die geen witloof lust, at alles tot de laatste kruimel op).

Gerookte eendenborst met gekaramelliseerde appel, witlofpesto en gefrituurde prei

Gerookte eendenborst met gekaramelliseerde appel, witlofpesto en gefrituurde prei

Gerookte eendenborst met gekaramelliseerde appel, witlofpesto en gefrituurde prei

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Bunzenbrander

Ingrediënten
  

  • 1 pakje gerookte eendenborst

Voor de witlofpesto:

  • 50 g pijnboompitten
  • 4 stronkjes baby witlof
  • 1 bosje basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • Ca. 50 ml olijfolie

Voor de gekaramelliseerde appel:

  • 1 Granny Smith
  • 100 g kristalsuiker

Voor de gefrituurde prei:

  • Arachideolie, om in te frituren
  • 1 prei

Voor de garnering:

  • 12 blaadjes frisee
  • 8 takjes Shiso Purple
  • 4 blaadjes veldsla

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Verwarm voor de witlofpesto een koekenpan zonder vetstof. Voeg de pijnboompitten toe en rooster ze goudbruin. Schep de pijnboompitten uit de pan en zet ze even apart.
  • Snijd de onderste stukjes van de witlof en snijd de stronkjes in grove stukken. Pluk de blaadjes van de basilicum. Pel de knoflook en snijd het teentje in grove stukken.
  • Doe de witlof, de basilicum, de knoflook en de pijnboompitten in een blender en maal het tot een grove pesto; schenk er tijdens het malen zoveel van de olijfolie bij zodat er een mooie, stevige pesto ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe en bewaar de pesto afgedekt in de koelkast.
  • Schil voor de gekaramelliseerde appel de Granny Smith en steek het klokhuis eruit. Snijd 4 mooie plakken van ca. 1 cm dik uit het middelste gedeelte van de appel; de rest van de appel gebruik je niet voor dit recept, dus dat kun je lekker opeten.
  • Verwarm een koekenpan met dikke bodem zonder vetstof. Strooi de kristalsuiker op een bord en doop de appelplakken met beide kanten in de suiker. Klop de overtollige suiker af. Bak de appelplakken ca. 30 sec per kant tot de suiker gekaramelliseerd is. Laat ze afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Serveren:

  • Laat de eendenborstfilet, witlofpesto en de appel op temperatuur komen.
  • Verwarm intussen voor de gefrituurde prei de arachideolie in een frituurpan of wok tot 160° C. Snijd de wortels en het groene gedeelte van de prei. Snijd het witte gedeelte in heel dunne reepjes.
  • Voeg de prei aan de hete olie toe en frituur in 10-15 sec goudbruin en krokant. Schep de prei uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout naar smaak.
  • Rol de plakjes eendenborstfilet op (2 plakjes voor 1 rolletje). Je hebt 5 rolletjes nodig per persoon. Leg de plakken gekaramelliseerde appel op een hittebestendige ondergrond en verwarm ze kort aan beide kanten met een crème brûlée-brander.
  • Leg op elk bord een plak gekaramelliseerde appel. Zet op elk bord 5 eendenborstrolletjes. Maak met behulp van 2 eetlepels quenelles van de witlofpesto en leg op elk bord 1 quenelle. Leg er wat gefrituurde prei naast en garneer met de frisee, de Shiso Purple en de veldsla.

Notities

De Shiso Purple kocht ik bij Sligro-Ispc in Gent, dat is een horecaspeciaalzaak waar je als particulier niet binnenmag, tenzij je lid bent van de Dolce Club.
Trefwoord appel, gefrituurde prei, gerookte eendenborst, Maison Edouard Artzner, pesto, prei, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2022, witlof, witlofpesto

Bron: recept uit de Kerst Foodspecial 2020.

Related Post