- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gelei van Schweppes met gemarineerde aardbeien

Gelei van Schweppes met gemarineerde aardbeien
Recepten met frisdrank. ’t klinkt misschien raar, maar dat is het niet. Vorige week nam ik zelfs als finaliste nog deel aan de frisdrankchallenge onder bloggers. Ik eindigde er met mijn Cuba libre van foie gras op een verdienstelijke 2de plaats, na Spritomania van Hot Cuisine de Pierre en voor de limonadebavarois met mangopuree van De Foodmadam.
 
Uit de inzendingen bleek al snel dat wanneer je met frisdrank werkt, je dit bij voorkeur doet in een dessert. En toen stootte ik op dit oude recept op een Franse blog. De combinatie van de bittere Schweppes met de zoete aardbeien leek me wel wat en ik kreeg geen ongelijk. Al mag de verhouding in het glas wel precies andersom zijn dan bij mij nu het geval was. Dus meer aardbeien en minder Schweppes. Of zou dat aan mij liggen? Ik ben nu eenmaal meer ‘into’ zoet dan ‘into’ bitter…
 
 

Nodig voor 6

500 ml Schweppes
1 limoen
10 g gelatineblaadjes
6 frambozen
500 g aardbeien
100 g bloemsuiker
Sap van 1 citroen
Een weinig balsamico-azijn
 

Bereiding

Voor de gelei van Schweppes:
Laat de gelatineblaadjes weken in ruim koud water. Rasp de schil van de limoen. Pers de limoen uit en warm het limoensap op. Voeg er de goed uitgeknepen gelatine aan toe en laat deze volledig oplossen. Giet het nog warme sap in een mengkom en voeg er de rasp en de Schweppes aan toe. Het goedje schuimt fel, maar dat duurt niet lang. Passeer door een fijne zeef en laat afkoelen.
 
Giet de vloeistof nu in glazen en zet ze in de koelkast. De vloeistof gaat geleren, maar dat duurt best wel een tijdje. Je moet dus zeker ’s morgens met dit dessert beginnen, als je er ’s avonds wil van smullen.
 
Na een 2-tal uren zal de gelei bibberig zijn. Duw er nu een framboos in tot deze zich in het midden van de massa bevindt. (Ik kon zo lang niet wachten en bij mij drijft de framboos dus boven…) Zet terug koel weg.
 
Voor de gemarineerde aardbeien:
Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Snij de aardbeien in blokjes en giet er het citroensap, de balsamico-azijn en de bloemsuiker over. Meng alles voorzichtig onder elkaar. Laat minimum 2 uur marineren in de koelkast.
 

Afwerking

Schik de gemarineerde aardbeien net voor het serveren op de gelei van Schweppes met limoen.
Bij het verorberen is het aangeraden om goed door te scheppen zodat beide smaken zich vermengen. Bitter en zoet zullen versmelten op je tong!
 
Bron: recept vertaald van de blog van Pierre Cuisine.
 

 
 

Related Post