- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gele tomatensoep met paprika en kerrie

Gele tomatensoep met paprika en kerrie

Gele tomatensoep? Yes, indeed! Zoals jullie wellicht weten, lopen privé en werk bij mij nogal eens door elkaar. Ik werk als community manager voor een digital agency met heel wat klanten in de voedingssector. Voor wie het nu hoort donderen in Keulen: ik onderhoud dus Facebook pagina’s voor een aantal foodbrands. Soms speel ik mijn blogcontacten door aan mijn collega van de sales en soms komt daar dan voor mijn werkgever een contract uit. Dat was reeds het geval met Maggi en heel binnenkort volgt ook nog Elvea, hét tomatenmerk waarvoor we vanaf 1 februari starten met Facebook, Pinterest en Instagram. Boss happy, ik happy, iedereen happy!

Nu gebeurt het vaak dat mijn collega’s en ik, om grondig te kunnen kennismaken met het merk, een setje producten toegestopt krijgen en bij Elvea was dat niet anders. Alhoewel. Setje is een ‘zware’ understatement. De marketing manager stuurde zijn bevallige saleslady, toevallig ook nog een buurmeisje van mij, langs met 2 loodzware dozen met voor mijn 3 collega’s en mezelf zo goed als het volledige tomatenassortiment, goed voor 40 referenties! Het scheelde geen haar of ik zat weken werkonbekwaam thuis met een hernia na het tillen van die dozen!

Een van de producten die onmiddellijk mijn aandacht trok, was de bokaal met gele gepelde Datterini tomaten van Selezione del Maestro. Die Selezione is een limited edition reeks die Elvea lanceerde n.a.v. de 130ste verjaardag vorig jaar en dus niet alleen exclusief, maar ook beperkt in aantal. Hiervoor worden tomaten gebruikt die onder de Italiaanse zon met extra liefde geplukt en met zorg verpakt werden in hersluitbare bokaaltjes. Het resultaat: tomatenproducten van topkwaliteit die een nog intensere en volle smaak hebben.

Nu had ik al lang een geel soepje in mijn hoofd en die bokaal was de uitgelezen kans, al zou ik met zo’n exclusieve tomaten er eerder een feestelijker soepje van maken dan ik nu gedaan heb. Door er bv. coquilles of scampi’s aan toe te voegen i.p.v. mijn bladerdeegstengels. Maar ja, mijn bladerdeeg moest op, remember? Bovendien was dit soepje ideaal om eens het soepprogramma van mijn Orsa Versa blender te testen. Wel, ik kan alleen maar bevestigen dat de verkoopspraatjes helemaal waar zijn: de 1400W motor haalt een snelheid van 400 kilometer per uur (ofte 28.000 (!) toeren per minuut), waardoor verse ingrediënten in slechts een paar seconden tot een supergladde drank, snack, saus of maaltijd worden geblend. Deze dampend warme, gladde gele tomatensoep kwam na circa zes minuten na één druk op de knop tevoorschijn.

Uiteraard beschrijf ik hieronder de klassieke manier van soep maken, aangezien niet iedereen zo’n Orsa Versa blender heeft…

 

Gele tomaten- en paprikasoep met twisters

 

Nodig voor 4 kommen dampende gele tomatensoep

1 bokaal gele gepelde Datterini tomaten van Elvea
2 gele paprika’s, ontdaan van zaadlijsten en in grove stukken
1 ui, gepeld en in grove stukken
1 teentje look, gepeld en de kiem verwijderd
1 el olie
750 ml kippenbouillon (water + een bouillonblokje)
Peper en zout (gebruik witte peper om zwarte spikkels in je soep te vermijden!)
1 kl kerriepoeder
Mascarpone en bladpeterselie voor de afwerking

Voor de twisters:

1 vel bladerdeeg
1 doosje Pomo e Peperoni van Elvea
1 geklutste eierdooier

 

Bereiding

Verhit de olie in een kookpot. Bak de ui en de knoflook gedurende ca. 2 minuten. Doe de tomaten en paprika’s erbij en bak ze even mee. Doe de kippenbouillon en het kerriepoeder erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep met deksel op de pot 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Kruid naar smaak met (witte) peper en zout en serveer ze meteen. Schep er een lepel mascarpone op en werk af met gehakte bladpeterselie. Serveer er een nog lauwe twister bij.

 

Gele tomaten- en paprikasoep met twisters

 

Voor de twisters:

Verwarm de oven voor op 200° C.

Rol het bladerdeeg uit, versnijd tot een vierkant en laat liggen op het bakpapier. Snijd het vierkant middendoor tot 2 rechthoeken.
Bestrijk het bladerdeeg met de Pomo e Peperoni, maar zorg ervoor dat 1 cm rondom de randen vrij blijft. Plaats de 2e rechthoek bladerdeeg bovenop de 1e.

Druk het bladerdeeg iets aan en plaats deze voor ca. 15 minuten in de koelkast zo kan je er straks makkelijker stroken van snijden.

Snijd het bladerdeeg in stroken van 1.5 cm breed Druk de bovenkant en onderkant goed aan pak de strook op draai deze een paar keer. Plaats de twisters op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de twisters voorzichtig met een geklutst eitje.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de twisters in 15 minuten goudbruin en gaar.

Laat de twisters afkoelen op een roosters en serveer ze direct. Dan zijn ze op hun lekkerst!

 

Gele tomaten- en paprikasoep met twisters

 

Disclaimer: ik kreeg de Oster Versa blender om uit te testen, maar mijn mening over het toestel is 100% persoonlijk.

Related Post