Hap en Tap logo zonder streep
Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui

Gelakte skrei, aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui

16 mei 2025 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Wat een godsgeschenk is Chat GPT toch! Ik was op zoek naar een “chefwaardig bierpairing recept met Straffe Hendrik Quadrupel” en kreeg binnen de seconde al een eerste idee: “short rib, gelakt met Straffe Hendrik Quadrupel, crème van pastinaak, gefermenteerde knoflook en pickles van rode ui”. Chat GPT voegde hier nog vriendelijk volgende vraag aan toe: Wat denk je? Wil je nog iets verfijnder of avontuurlijker? 😊 Ik vroeg hem of hij nog ideeën had en ik kreeg dit: “duif ‘Rossini’, lak van Straffe Hendrik Quadrupel, truffeljus, pastinaak en cacaocrumble”.

Ik: “Ik maak niet graag duif klaar. Heb je iets anders?”. Hij: “wildzwijnwang, lak van Straffe Hendrik Quadrupel, crème van geroosterde pompoen, kastanje en een jus met cacao”. Ik: “Heb je een alternatief voor dit? Klinkt eigenlijk vrij herfstig. En zou iets willen met meer springvibes.” Hij: “Zeker! Als je iets lichters en frisser wil dat past bij de lente, maar nog steeds mooi samengaat met Straffe Hendrik Quadrupel, dan is dit een chefwaardig alternatief: “gekaramelliseerde kalfszwezerik, lak van Quadrupel, crème van doperwt, tuinbonen, morieljes en jus met koffie”. Ik maak niet graag duif klaar, maar kalfszwezerik dus ook niet, vandaar mijn vraag: “Met vis lukt dit niet zeker?”

Chat GPT heeft engelengeduld en reageerde als volgt: “Jawel, absoluut! Ook met vis kun je een lentegerecht maken dat mooi matcht met de diepe, karamelachtige tonen van Straffe Hendrik Quadrupel. Je kiest dan best voor een vette of stevigere vis en bouwt er contrasten rond met frisse en aardse lente-elementen. Hier is een verfijnd alternatief: gelakte skrei met Quadrupel, crème van groene asperge, morieljes, rabarbercompote en jus van gebrande ui”. Meer nog, Chat GPT staafde zijn keuze: “Skrei is een seizoensvis met stevig, elegant vlees dat mooi overeind blijft naast de Quadrupel. Quadrupel-lak geeft een subtiele bitterzoete glans zonder te overheersen. Groene aspergecrème en morieljes brengen lente en aardsheid. Rabarber zorgt voor een friszuur contrast en tilt de pairing naar een hoger niveau. De jus van gebrande ui versterkt de geroosterde tonen in het bier, maar blijft luchtig en elegant.”

Klonk veelbelovend en dus vroeg ik om een gedetailleerd recept. Dit was een paar weken geleden. Ondertussen ben ik de happy owner van de nieuwe TM7 van Thermomix® en dus vroeg ik of hij het recept voor de gelakte skrei ook kon uitwerken voor de Thermomix®. Jullie raden het al. Binnen de seconde stond het recept voor me klaar. Maak jullie geen zorgen. Ik deel beide recepten, manueel en de TM-versie, al betekent dat wel weer meer werk voor mij om alles dubbel uit te typen. Binnenkort ga ik bij Vorwerk langs en misschien vraag ik wel of ze mij kunnen laten zien om dit recept in de Cookidoo® te integreren. #graaggedaan

Tips:
– Toen ik mijn skrei wilde lakken, was mijn lak al koud geworden en dus opgesteven. Ik maakte hem terug soepel door hem kort terug op te warmen in de microgolfoven. – Van een rabarberstengel maakte ik ook nog linten door die heel kort even in warme suikersiroop te leggen zodat ze zacht worden. De compote serveerde ik in een opgerold rabarberlint. (Ik voegde een mini mespuntje rode kleurstof toe zodat ik roze rabarber bekwam ipv de kleur van de kaka van een eend die in een vervuilde beek gezwommen had). Eigen uitvinding, hoor, die laatste zin. Geen Chat GPT, alleen (te)veel fantasie!

De skrei kocht ik bij Alfa Fish, zoals ook al het geval was met de gerookte paling die ik gebruikte in mijn recept van afgelopen woensdag.

Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui

Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui (in de Thermomix®)

Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui (manueel recept)

Manueel recept
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gelakte skrei:

  • 4 mooie skreihaasjes, ca. 150 g per stuk
  • 200 ml Straffe Hendrik Quadrupel
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl balsamico

Voor de groene aspergecrème:

  • 500 g groene asperges
  • 1 sjalot
  • 1 el olijfolie
  • 50 ml room
  • Peper en zout
  • Citroensap

Voor de rabarbercompote:

  • 2 stengels rabarber
  • 2 el rietsuiker
  • 1/2 sinaasappel, de zeste
  • 1 scheutje vlierbloesemsiroop

Voor de jus van gebrande ui:

  • 2 grote uien, met schil
  • 300 ml gevogeltefond
  • 1 klontje boter
  • 1 el Straffe Hendrik Quadrupel

Voor de afwerking:

  • 12-tal morieljes, vers of geweekt
  • 1 handje tuinbonen, diepvries
  • Boter om te bakken
  • Tuinkruiden en eetbare bloemen
  • Parelcouscous, 1 deel couscous gegaard in 2 delen water of groentebouillon

Instructies
 

Voor de gelakte skrei:

  • Laat het bier, de bruine suiker, sojasaus en balsamico inkoken tot een siroopachtige lak. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Strijk een ovenschaal in met olijfolie en schik er de skreihaasjes in met de velkant naar boven.
  • Smeer de skrei met een borsteltje in met de lak.
  • Zet de skrei in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min. Check na die tijd of de skrei gaar is. De tjid hangt af van de dikte van je vis.

Voor de groene aspergecrème:

  • Fruit de sjalot in olijfolie, voeg de asperges toe, stoof 5 min.
  • Voeg een bodempje water toe en laat gaar stomen onder deksel.
  • Mix glad met room, kruid met peper, zout en wat citroensap. Zeef indien gewenst.

Voor de rabarbercompote:

  • Snijd de rabarber in kleine stukjes. Laat zachtjes stoven met suiker, sinaasappelzeste en een klein scheutje vlierbloesemsiroop (of witte wijn). Laat afkoelen.

Voor de jus van gebrande ui:

  • Snijd de uien doormidden (met schil) en brand ze aan in een droge pan tot ze zwart geblakerd zijn.
  • Voeg gevogeltefond toe en laat 30 min trekken.
  • Zeef, monteer met een klontje boter en voeg een scheutje Quadrupel toe.

Afwerking:

  • Bak de morieljes in boter, kruid met peper en zout. Voeg eventueel een lepeltje van de jus toe.
  • Pocheer de tuinbonen kort in kokend gezouten water. Spoel in ijswater en bak ze even mee met de morieljes.
  • Breng een dun laagje aspergecrème aan op het bord en schep er een lepeltje parelcouscous op.
  • Schik de skrei centraal, lak eventueel nog even na.
  • Verdeel morieljes, tuinbonen en rabarbercompote errond.
  • Trek de gebrande uien in "rokken" uiteen en schep wat jus in zo'n "rok".
  • Werk af met frisse kruiden en eetbare bloemen.
Trefwoord gebrande ui, groene asperges, lakken, morieljes, rabarber, rabarbercompote, skrei, Straffe Hendrik Quadrupel, Thermomix, TM7, tuinbonen, ui

Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui (in de Thermomix®)

Gelakte skrei, groene aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui (in de Thermomix®)

Thermomix® recept
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gelakte skrei:

  • 4 skreihaasjes, ca. 150 g per stuk
  • 200 ml Straffe Hendrik Quadrupel
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl balsamico

Voor de groene aspergecrème:

  • 500 g groene asperges
  • 1 sjalot
  • 20 g olijfolie
  • 50 ml room
  • Peper en zout
  • Citroensap

Voor de rabarbercompote:

  • 200 g rabarber, in stukjes
  • 2 el rietsuiker
  • 1/2 sinaasappel de zeste
  • 30 ml vlierbloesemsiroop

Voor de jus van gebrande ui:

  • 2 grote uien, met schil
  • 300 ml gevogeltefond
  • 1 klontje boter
  • 1 el Straffe Hendrik Quadrupel

Voor de afwerking:

  • 12-tal morieljes, vers of geweekt
  • 1 handje tuinbonen, diepvries
  • Boter om te bakken
  • Tuinkruiden en eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de gelakte skrei:

  • Doe Quadrupel, suiker, sojasaus en balsamico in de mengbeker.
  • Kook in tot siroop gedurende 15 min | Varoma | snelheid 1 zonder maatbeker. Zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Strijk een ovenschaal in met olijfolie en schik er de skreihaasjes in met de velkant naar boven.
  • Smeer de skrei met een borsteltje in met de lak.
  • Zet de skrei in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min. Check na die tijd of de skrei gaar is. De tjid hangt af van de dikte van je vis.

Voor de groene aspergecrème:

  • Hak de sjalot: 3 sec | snelheid 5 en stoof hem daarna in de olie 3 min | 100°C | snelheid 1.
  • Voeg asperges in stukjes toe: 15 min | 100°C | snelheid 2.
  • Voeg room, peper, zout, citroensap toe → 1 min | snelheid 10. Zeef eventueel.

Voor de rabarbercompote:

  • Doe alles in de mengbeker: 10 min | 90°C | snelheid 1 (linksdraaiend).
  • Voor fijnere textuur: 5 sec | snelheid 4. Laat afkoelen.

Voor de jus van gebrande ui:

  • Snijd de uien doormidden (met schil) en brand ze aan in een droge pan tot ze zwart geblakerd zijn.
  • Voeg gevogeltefond toe en laat 30 min trekken.
  • Zeef, monteer met een klontje boter en voeg een scheutje Quadrupel toe.

Afwerking:

  • Bak de morieljes in boter, kruid met peper en zout. Voeg eventueel een lepeltje van de jus toe.
  • Pocheer de tuinbonen kort in kokend gezouten water. Spoel in ijswater en bak ze even mee met de morieljes.
  • Breng een dun laagje aspergecrème aan op het bord en schep er een lepeltje parelcouscous op.
  • Schik de skrei centraal, lak eventueel nog even na.
  • Verdeel morieljes, tuinbonen en rabarbercompote errond.
  • Trek de gebrande uien in "rokken" uiteen en schep wat jus in zo'n "rok".
  • Werk af met frisse kruiden en eetbare bloemen.
Trefwoord crème, gebrande ui, lakken, morieljes, rabarber, rabarbercompote, skrei, Straffe Hendrik Quadrupel, Thermomix, TM7, tuinbonen, ui

Bron: Chat GPT!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Roger Adams

    Dag Myriam,
    bedankt voor de mooie en smakelijke gerechten.
    bestaat dit gerecht ook al voor de thermomix?
    hoe zullen we de gerechten bereid met de thermomix kunnen zien?

    mvg

    roger

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Roger,
      Nog niet. Ik heb op 6 juni een afspraak bij Vorwerk en dan zal ik meer weten. Keep you posted!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  2. Annie pollet

    5 sterren
    Dag Myriam, super handig dat we dit recept ook met een TM31 klaarmaken. Ziet er buitengewoon uit. Dank je.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Gelakte skrei, aspergecrème, rabarbercompote en jus van gebrande ui

by Myriam Minne time to read: 6 min
4