- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Wat je zelf doet, doe je (meestal) beter. Da’s al lang mijn motto. Maar heel af en toe maak ik daar een uitzondering op. Zoals voor bladerdeeg. Daar begin ik (voorlopig) niet aan. (Al heb ik me wel al een cursus aangeschaft waar a.d.h.v. een video van 3 uur en 41 min (!) van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe je bladerdeeg maakt. To be continued!). En voor deze tomatensaus dus.

Deze tomatensaus is van Julie van Think Tomato. Ik ontmoette Julie ongeveer een jaar geleden tijdens een event en kwam meteen onder de indruk van de enthousiaste West-Vlaamse. Zoals zij over haar tomaatjes praat, da’s gewoon pure passie! Ik wilde sedertdien haar saus hier eens in de kijker zetten, maar zolang ik voor een tomatenmerk werkte, kon ik dat niet maken. Maar die zijn nu naar een andere agency getrokken en dat liet ik meteen weten aan Julie: jaaaa, ik kan eindelijk eens jouw saus proeven én aan bod laten komen.

“Think Tomato is een huisgemaakte tomatensaus gemaakt van Belgisch geteelde kerstomaten (95%). De saus is tot in de puntjes gekruid en op smaak gebracht (zonder bewaarmiddelen of toegevoegde suikers) en dus helemaal gebruiksklaar.” Dat staat zo te lezen op Julie’s site en ik kan elk woord ervan bevestigen. Ik maak ze zelf niet beter!

En dan nog even dit. Vanaf nu moet ik ALLES op Instagram aanduiden als advertentie en Paid Partnership: pakketje gekregen = Paid Partnership. Op restaurant of op een event uitgenodigd = Paid Partnership. Deze post zou ik dus moeten aanduiden als PP, want ik kreeg de saus van Julie. Maar ik ga dat niet doen. Julie stuurde me de saus zonder daar enige online tegenprestatie voor te verwachten. Ik vind Julie een topwijf, een jonge onderneemster die dag in dag uit haar f***ing best doet om haar merk uit te bouwen. Zo, dan weten jullie dat, heren en dames van de FOD als jullie meelezen! Dit is geen PR-bureau dat me de saus stuurde, maar een “vriendin”.

Tot slot moet er me nog iets van het hart. Ik deelde dit weekend deze gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus al in mijn stories en kreeg daar een – huh bizarre – reactie op: er kan iets anders gedacht worden. 😉😂 En inderdaad, sedertdien kan ik niet meer ‘neutraal’ naar deze foto kijken. A dirty mind is a joy forever. Hebben jullie dat nu ook? 🫣

Ik serveerde de lamsrack op een bord van Chic Tableware. (Ik kreeg de borden in bruikleen en hoef dus geen advertentie of Paid Partnership te gebruiken. Oef!)

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Gekruide lamsrack, met spinazie-aardappelen en tomatensaus

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 12 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur 12 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 lamsracks met 2 ribbetjes
  • Plantaardige olie

Voor de marinade:

  • 1 el knoflook, geplet
  • 1 el gember, fijngehakt
  • 1/2 rode peper, ontpit en zeer fijn gesneden
  • 1/4 citroen, geperst
  • 1 tl garam masala
  • Zout

Voor de kruidenkorst:

  • 1 el komijnzaad
  • 4 groene kardemompeulen
  • 1 gedroogd Spaans pepertje (ik gebruikte chilivlokken)
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1 el sesamzaad
  • 2 el korianderstelen, fijngehakt
  • 1 el basilicumstelen, fijngehakt
  • 4 el ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 el paneermeel

Voor de roergebakken spinazie-aardappelen:

  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el ongezouten boter
  • 1 tl knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 500 g babyspinazieblaadjes
  • 1/2 tl garam masala
  • Zout

Voor de afwerking:

  • 1 bokaaltje Think Tomato tomatensaus
  • 4 soepstengels

Instructies
 

Voor de marinade:

  • Begin voor de lamsracks met het wegsnijden van het vet. Meng voor de marinade het citroensap, de gember, rode chilipeper, garam masala en knoflook door elkaar. Masseer de marinade voorzichtig op het lamsrack en zet het 3 uur opzij.

Voor de kruidenkorst:

  • Rooster alle specerijen voor de kruidenkorst in een droge koekenpan op een matig vuur tot ze een tint donkerder worden, onder voortdurend roeren of schudden. Maak ze grof in een kruidenmolen, koffiemolen of met een stamper en vijzel.
  • Meng ze met de koriander- en basilicumstelen en voeg de zachte boter toe. Klop het mengsel samen en meng er voorzichtig het broodkruim door. Schep de kruidenkorst op een stuk vetvrij papier en spreid het uit met een spatel.
  • Steek met de punt van een mes 4 vierkantjes uit die groot genoeg zijn om de vleeskant van elk lamsrack te bedekken en zet ze in de koelkast om uit te harden.

Voor de roergebakken spinazie-aardappelen:

  • Kook voor de roergebakken spinazie-aardappelen de aardappelen in gezouten water tot ze zacht zijn en giet ze af. Verhit ondertussen de plantaardige olie en boter in een koekenpan, voeg de gehakte knoflook, gember en sjalot toe en bak tot ze zacht worden maar niet kleuren.
  • Voeg de spinazie, garam masala en het zout toe en bak tot de spinazie gaar is. Voeg als laatste de gekookte aardappelblokjes toe en schep ze door de spinazie.

Afwerking:

  • Verhit wat plantaardige olie in een grote, zware koekenpan, voeg de gemarineerde lamsracks toe en bak ze op hoog vuur tot de buitenkant goed dichtgeschroeid is.
  • Breng ze over op een bakplaat en leg de kruidenkorst op elk rack. Zet in een voorverwarmde oven op 190° C en braad 11-12 min, tot ze medium rare zijn. Haal ze eruit en laat een paar minuten rusten voor het opdienen.
  • Om op te dienen: schep de spinazie in het midden van 4 grote pastaborden en giet de opgewarmde tomatensaus eromheen. Leg het lamsvlees op de spinazie.
  • Werk af met een soepstengel (volgens je eigen fantasie 😅).
Trefwoord bladspinazie, lamsrack, spinazie, tomatensaus

Bron: recept vertaald van de Britse website Great British Chefs.

Related Post