Nodig voor 8 geitenkaastaartjes
Bereiding: 45 min + een paar uur om op te stijven
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voor de polentabodem:
375 ml melk
375 ml room
135 g polenta
1 teentje look
Een snufje komijn
Een handje peterselie en/of bieslook
2 sneetjes gerookte zalm
Een weinig zout
Voor de mousse van geitenkaas:
350 g room
15 g suiker (of honing)
300 g geitenkaas
10 g gelatine
Peper & zeezout
2 eiwitten
200 g gerookte zalm
Voor de kersenspiegel: (die staat niet op de foto, ik was de taart al beginnen versnijden, toen ik merkte dat ik de spiegel vergeten was. Oeps! Sorry!)
1 dl kersenazijn (of Kriek Lambik azijn of frambozenazijn)
2 el suiker
2 blaadjes gelatine
2 dl water
Voor de taco krokant:
150 g water
50 g arachideolie
20 g bloem
Zout
1 snufje gemalen komijn
Voor de afwerking:
Allerlei gekleurde wortels in dunne plakjes
Een handje radijzen
Kaapse viooltjes
Groene kruiden naar keuze
Werkwijze
Voor de polentabodem:
Snijd de bieslook fijn en hak de peterselie. Snijd de plakjes gerookte zalm in reepjes.
Breng in een pot de melk en de room aan de kook, voeg de look, bieslook en peterselie toe en voeg tot slot al roerend de polenta toe. Blijf roeren tot je een dikke massa krijgt. Haal de pot van het vuur en roer de zalmreepjes onder de massa. Kruid naar smaak met zout.
Stort de massa uit op een bakplaat bekleed met plasticfolie, strijk egaal uit tot ca. 1 cm dik en laat opstijven.
Steek er met een uitsteekvorm een rechthoek uit, waaruit je straks 8 geitenkaastaartjes kan uitsnijden.
Maak van de gerookte zalm 16 kleine rolletjes: 2 p.p. De rest van de zalm versnijd je in repen.
Voor de mousse van geitenkaas:
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng de room met de suiker (of honing), de peper & het zeezout aan de kook. Los de geitenkaas op in de warme room en vervolgens de gelatine. Zet er desnoods even de staafmixer in. Laat de massa koud worden.
Klop de eiwitten op tot schuim en spatel ze onder de massa. Roer tot slot voorzichtig de zalmreepjes onder de geitenkaasmousse.
Giet de geitenkaasmousse op de polentabodem en plaats even in de diepvries.
Voor de kersenspiegel:
Breng het water aan de kook en los hier de gelatine in op.
Voeg de kersenazijn en suiker toe.
Laat afkoelen en giet op de geitenkaasmousse.
Plaats even in de diepvries en versnijd dan in individuele geitenkaastaartjes.
Voor de taco krokant:
Meng alles samen en bak in een pan krokant.
Breek de krokant in stukken.
Afwerking
Schik dunne plakjes radijs en gekleurde wortel op elk geitenkaastaartje. Werk af met eetbare bloemetjes en groene kruiden. Schik op en tegen elk geitenkaastaartje 2 rolletjes gerookte zalm.
Zet er tot slot een stukje taco krokant tegen.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen.