- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes, Crémant saus

Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en crémant saus

Tongfilets! Hoe lang is dat geleden dat ik die nog op het menu gezet heb? Van juni 2020 om exact te zijn. Zonde, want wat een fijn ingrediënt is dat. En zo dankbaar om mee te werken. Je kan er echt alle kanten mee uit en voor welke bereiding je ook kiest, het is altijd een succes. Neem nu deze gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en Crémant saus. Hoe lekker was dat?! Ik voegde er nog zwarte pasta aan toe zodat het voorgerecht een volwaardig hoofdgerecht werd. Je kan gerust ook opteren voor fregola sarda bvb. Of voor pommes soufflées. Of voor aardappelwafeltjes. Of voor een kunstig gespoten kruidenpuree. Laat je verbeelding de vrije loop.

En dan nog even een snelle oproep voor de giveaway die momenteel op mijn Instagram account loopt. Je kan nog tot en met zondagavond deelnemen en proberen om een aankoopbon van 100 EUR bij Rob te winnen. Want jawel, alle ingrediënten voor deze gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en Crémant saus haalde ik bij de delicatessenwinkel in Brussel tijdens mijn maandelijkse date.

De kokkels in het recept verving ik door vongole en als mosselen koos ik voor Bouchot mosseltjes. 😋

Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en crémant saus
Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en crémant saus

Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes en Crémant saus

5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 tongfilets
  • 50 g boter
  • 2 el zure room
  • 20 groene asperges
  • ¼ rode paprika
  • ¼ courgette
  • ¼ venkel
  • 16 mosselen
  • 20 kokkels
  • 60 g sjalot
  • ¼ fles Crémant
  • 2 takjes peterselie
  • 1 pakje zwarte pasta

Voor de paneerlaag:

  • 40 g Comté
  • 40 g paneermeel
  • 40 g boter

Instructies
 

Voor de tongfilets:

  • Kruid de tongfilets met peper en zout en leg 2 tongfilets op elkaar. Wentel de 2 filets samen in plasticfolie zodat ze hun vorm behouden. Stoom ze gedurende 5 à 7 min. Verwijder de plasticfolie en dep de filets droog.

Voor de schelpdieren:

  • Kook de schelpdieren, mosselen en kokkels, kort open op een hoog vuur met een scheutje Crémant. Haal de schelpdieren uit de schelpen en houd ze apart. Houd het kookvocht bij.

Voor de saus:

  • Snijd de sjalotten fijn en zet ze aan in boter zonder te kleuren. Voeg het sap van de schelpdieren toe en laat inkoken. Voeg de zure room en boter toe, breng op smaak en zeef.

Voor de paneerlaag:

  • Laat de boter zacht worden. Meng de boter, het paneermeel en de Comté. Verdeel het paneermeel tussen 2 vellen bakpapier en rol dun uit (2 mm). Bewaar 1 uur in de koelkast. Snijd het paneermeel ter grootte van de tongfilets.

Voor de groentengarnituur:

  • Snij de rode paprika, courgette en venkel in 2 mm dikke brunoise. Stoof de groentjes kort aan in hete olijfolie net voor het serveren. Kruid met peper en zout.
  • Schil de asperges, kook ze in kokend water met zout gaar. Koel in ijswater. Snijd de asperges doormidden en gril ze 30 sec in hete olijfolie in een grillpan.
  • Snijd de kerstomaatjes doormidden. Kruid af en zet ze 2 min onder de gril.

Voor de zwarte pasta:

  • Kook de pasta in een ruime hoeveelheid gezouten water volgens de tijd aangegeven op de verpakking.

Voor de afwerking:

  • Leg het paneermeel op de tongfilets en laat kleuren onder de ovengrill. Schik de tong, schaaldieren en groenten op het bord. Garneer met de Crémant de Bourgognesaus.
Trefwoord Bouchot mosseltjes, Comté, courgette, Crémant, groene asperges, kerstomaatjes, kokkels, mini venkel, mosselen, puntpaprika, tongfilet, tongfilets, vongole

Bron: recept vertaald uit het Frans van de website Arts & Gastronomie.

Related Post