- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gegratineerde oesters in een saffraan botersaus

Gegratineerde oesters in een saffraan botersaus

Deze gegratineerde oesters in een saffraan botersaus stonden niet gepland in mijn kerstmenu 2020, terwijl er andere recepten wel al voorzien zijn, maar nog moeten geblogd worden. Waarom heb ik hieraan dan voorrang gegeven? Omdat ik van de Cultuurdienst van Stad Gent een Van Eyck food box kreeg en ze me vroegen om die in de kijker te plaatsen. Met de feestdagen die eraan komen, kan zo’n box nog wel een heel leuk en lekker last-minute cadeau idee zijn.

Wat zat erin? Allemaal dingen van lokale producenten: kaas van Het Hinkelspel, een middeleeuwse kruidenmix van Tierenteyn, een infusie van Blommm met bloemetjes die terug te vinden zijn op het Lam Gods., een mok van Helen B.peperkoek van Okoro, een chocoladeschilderij fondant van Van Hoorebekeeen mondmasker met het Lam Gods, … en last but not least de foodbrochure ‘Smakeleyck’. De brochure kwam tot stand dankzij de nauwe samenwerking tussen Flemish Foodie Olly Ceulenaere, historica Annelies Van Wittenberghe en foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.

Die brochure bulkt van de interessante (middeleeuwse) weetjes én van de leuke en lekkere receptjes, gerangschikt per maand. Een paar voorbeelden? Recepten voor homemade witte pens en droge worst met walnoot en venkel, stoofpot cockentrice, pulled goose met gember en stoofvlees met peperkoek, waarin de middeleeuwse kruidenmix gebruikt wordt. Die komt hier zeker binnenkort op tafel. Alleen vond ik stoofvlees op 21 december niet feestelijk genoeg. Dan waren deze gegratineerde oesters in een saffraan botersaus dat wel. Een lange uitleg om jullie uit te leggen waarom de gegrilde tarbot met aardpeer, gekaramelliseerd witlof en beurre noisette zal moeten wachten tot woensdag.

Meer weten over het Van Eyck food aanbod?

De digitale foodbrochure met recepten van Flemish Foodie Olly Ceulenaere: https://visit.gent.be/nl/eten-drinken/smakeleyck
De foodmakers: https://visit.gent.be/nl/eten-drinken/foodmakers
De Van Eyck shop: https://visit.gent.be/nl/zien-doen/van-eyck-shop

Meer weten over deze gegratineerde oesters?

Mijn man speelde die binnen de minuut (!) goedkeurend mompelend binnen. Hij heeft er met andere woorden smakeleyck van gegeten. ?

 

Gegratineerde oesters in een saffraan botersaus

Gegratineerde oesters in een saffraan botersaus

Gegratineerde oesters in een saffraan botersaus

Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Borrelhapje

Ingrediënten
  

  • 12 oesters 000
  • 60 g sjalot, fijngesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 170 g boter
  • Oestervocht
  • 1 blaadje verse laurier
  • 1 dl room
  • 3 draadjes saffraan
  • 20 g amandelschilfers
  • Snufje peper en zout

Instructies
 

  • Open de oesters en zeef het sap, houd de oesters even opzij en spoel de schelpen. Controleer de oesters op schelprestjes.
  • Stoof de sjalot met het blaadje laurier aan in een klontje boter (20 g) en blus met de witte wijn, het oestersap en de wijnazijn.
  • Laat tot 1/4 inkoken en monteer met 150 g klontjes (koude) boter en de room.
  • Kruid af met saffraan, witte peper en zout en leg de oesters terug in hun schelp.
  • Besprenkel met de saffraan-botersaus, werk af met amandelschilfers en gratineer.
Trefwoord amandelschilfers, gratineren, oester, oesters, saffraan

Bron: recept van Olly Ceulenaere van restaurant Publiek in Gent voor de brochure Smakeleyck OMG! Smullen als Van Eyck.

Related Post