- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gedraaide rabarber-frambozenkrans

Gedraaide rabarber-frambozenkrans

Nog voor ik de nieuwe Delicious in handen kreeg, wist ik al dat ik deze gedraaide rabarber-frambozenkrans zou maken. Ik zag hem eerst passeren in een newsletter waarin het nieuwe magazine aangekondigd werd. De gedraaide rabarber-frambozenkrans was zo mooi dat ze hem op de cover gezet hadden. Toen zag ik hem langskomen bij collega Roeckies World. Haha, Bart heeft smaak… en met zijn job in het onderwijs meer tijd als ik. ?

Pas toen ik het magazine in handen kreeg, ontdekte ik dat het eigenlijk helemaal geen gedraaide rabarber-frambozenkrans was, maar een gedraaide cranberry-frambozenkrans. Nu vind ik cranberry’s een typisch kerstingrediënt en ging op zoek naar rabarber, wat voor mij dan weer de absolute aankondiging is van de lente.

En ik maakte niet alleen die aanpassing. Het recept in Delicious was nl. veganistisch en ik maakte er een ‘gewoon’ recept van met zuivel. Alle respect voor veganisten, hoor, maar van aquafaba (het vocht van kikkererwten) moet ik kokhalzen. (Ik lust geen kikkererwten nl.) Ik noteer evenwel graag het vegan recept en mijn niet zo vegan alternatief.

Tip: volg het recept nauwgezet en gebruik slechts 1 el compote zoals beschreven. Ik vond dat wat weinig en deed er meer op. Fout! Bij het oprollen gutste de compote uit de rabarber-frambozenkrans… waardoor ik een misbaksel kreeg. Ik ben dus opnieuw moeten beginnen. Tweede keer, goeie keer met dit prachtplaatje als resultaat.

 

Gedraaide rabarber-frambozenkrans

 

Recept voor gedraaide rabarber-frambozenkrans

(Voor)bereiding: ca. 45 min
Rijzen: ca. 1 u
Oven: ca. 55 min (+ afkoelen)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Wat heb je nodig?
7 g (1 zakje) gedroogde gist
120 ml (plantaardige) melk, lauwwarm
8 g (1 zakje) vanillesuiker
300 g witte bloem voor brood
80 g (vegan) boter, op kamertemperatuur
Wat druppels geroosterde sesamolie
2 el aquafaba (ik verving dit door 1 eiwit)
Rasp van 2 (bio) sinaasappels, sap van 1 sinaasappel
125 g suiker + 75 g voor de compote
175 g cranberry’s uit de diepvries >> in mijn geval dus 175 g verse rabarber
2 takjes rozemarijn + extra om te versieren
75 g frambozen + extra om te bestrooien
Poedersuiker

 

Hoe ga je te werk?

Meng de gist met de melk en de vanillesuiker in een grote kom en laat ca. 5 min staan of tot het schuimig wordt. Meng de bloem, 1/2 tl zout, 50 g boter, sesamolie, eiwit, de helft van de sinaasappelrasp en 25 g suiker erdoor en kneed tot een soepele deegbal. Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakt. Voeg niet teveel bloem toe, want bloem neemt tijdens het kneden nog vocht op. Laat afgedekt in een grote kom ca. 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Maak intussen de compote. Breng in een pannetje de cranberry’s (in mijn geval rabarber in grove stukken), de 75 g suiker, het sinaasappelsap en de rest van de rasp, 2 rozemarijntakjes en 100 ml water aan de kook en kook ca. 10 min of tot alles zacht is. Prak er nog 50 g van de frambozen door. Neem van het vuur en laat afkoelen. Haal de rozemarijntakjes eruit.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm. Houd ca. 2 cm van de rand vrij en bestrijk met 30 g boter. Bestrooi met 50 g suiker en bestrijk dan met ca. 1 el van de compote. Het laagje mag echt heel dun zijn. Rol het deeg strak op en knijp de naad goed dicht. Snijd de rol in de lengte doormidden. Plak de uiteinden van de rollen goed tegen elkaar en draai ze om elkaar heen. Zorg dat de open kanten met de compote boven liggen. Leg in een cirkel en plak de uiteinden vast. Bestrooi met de rest van de suiker.

Leg in een cirkel met de open kanten naar boven.

Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 min. Dek dan losjes af met aluminiumfolie en bak nog 30-40 min of tot de krans gaar is. Het deeg zal dan lichtbruin zijn en de krans nog stevig aanvoelen. Als je op de onderkant klopt, klinkt het hol. Neem de krans uit de oven en laat afkoelen.

Bestrijk de delen van de krans waar je de compote ziet tussen de deeglagen met nog wat extra rabarbercompote. Versier met de extra frambozen, rozemarijn en wat poedersuiker en geef er compote bij.

 

Gedraaide rabarber-frambozenkrans

 

Bron: coverrecept van Delicious maart 2019, recept van Dosia Brewer uit haar bakboek Dosia bakt vegan.

Related Post