- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gebrande zalm, feta, scampi

Gebrande zalm, feta, scampi

2 maart 2022. Woensdagavond en kookles. Maar ook woensdagavond en halve finale Beker van België op Jan Breydel: Club – Gent. Waarvoor zou ik kiezen, denk je? Inderdaad, voor het laatste. En dat had ik beter niet gedaan. Club ging roemloos de boot in met 0-3. Kwaad en ontgoocheld was ik. En dat werd ik nog meer toen ik de foto’s van de kookles doorgestuurd kreeg. GVD! Dit had ik dus gemist voor een 🤬🤬🤬🤬 match! Gelukkig zijn er nog altijd de recepten. Dus niets belette me om toch al minstens dit recept voor gebrande zalm met feta en scampi thuis te maken.

Zo gezegd, zo gedaan. En dat heb ik me niet beklaagd. Deze gebrande zalm heeft alles om te scoren: snel klaar, origineel en mét scampi. (Scampi zijn altijd een voltreffer, als ik het aanhoudend succes van mijn gebakken scampi in tomaten feta saus bekijk.) Dit is de lente op het bord en laat dat goed uitkomen: volgende week wordt er 24 graden voorspeld, mannekes. Stel je voor: deze gebrande zalm op je terras, glaasje witte wijn daarbij, achtergrondmuziekje,… Het leven is mooi!

Ik serveerde de gebrande zalm met feta en scampi op een handgemaakt bord van Aster Caemaert.

Gebrande zalm, feta, scampi

Gebrande zalm, feta, scampi

Gebrande zalm, feta, scampi

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Bunzenbrander

Ingrediënten
  

Voor de vulling:

  • 200 g feta
  • 1 Granny Smith appel
  • 10 gebakken scampi's
  • 1 1/2 tomaat
  • Bieslook
  • Olijfolie
  • Witte balsamico azijn
  • 50 g pijnboompitten
  • Koriander

Voor de zalm:

  • 1 kg verse zalm
  • Witte balsamico azijn
  • Fleur de sel
  • Peper
  • Olijfolie
  • Citroenrasp

Voor de scampi:

  • 10 scampi
  • Olijfolie
  • Kerriepoeder
  • Peper en zout

Voor de bieslookolie:

  • 1/2 bundel bieslook
  • 1/2 handvol rucola
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 10 g witte balsamico azijn
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • 125 g rucola
  • Bieslookolie (zie hierboven)
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de vulling:

  • Snijd een brunoise van de appel en tomaat.

  • Snipper de bieslook en de koriander. Kruid de scampi met peper en zout en bak kort in olijfolie. Laat afkoelen en versnijd in stukjes.

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan zonder vetstof en laat afkoelen.
  • Maak een mengeling met blokjes feta, breng op smaak met peper, olijfolie en witte balsamico azijn.

Voor de zalm:

  • Snijd de zalm in plakjes (of laat dit doen door je visboer), kruid met fleur de sel en peper.
  • Breng op smaak met witte balsamico azijn en olijfolie. Leg op een bord.
  • Brand net voor het opdienen.

Voor de scampi:

  • Pel de scampi en verwijder het darmkanaal.
Haal de scampi door olijfolie en kruid met peper en zout en kerriepoeder
  • Bak kort in olijfolie.

Voor de bieslookolie:

  • Mix alles kort en zeef door.

Voor de afwerking:

  • Reinig de sla en breng op smaak met de bieslookolie en peper en zout.
  • Schik de zalm in een grote cirkel in het midden van het bord en brand à la minute af.
  • Zet een uitsteekring op de zalm en druk er de vulling in aan.
  • Schik hierop een scampi.
  • Nappeer rondom wat bieslookolie.
  • Werk af met de rucola.
Trefwoord bieslookolie, feta, pijnboompitten, rucola, scampi, verse zalm

Bron: recept van chef René De Baets.

Related Post