Hap en Tap logo zonder streep
Gebakken schelvishaasje met Provençaals bloempje en tomatenwater

Gebakken schelvishaasje met Provençaals bloempje en tomatenwater

28 aug 2013 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Eten. Receptjes. Menu’s. Dinertjes. Het is een onderwerp waarover ik nooit uitgepraat geraak. En wie mij kent, weet wat voor een spraakwaterval ik ben. 😉

Onlangs kwam ik op een looptraining, Greet, de vrouw van een clubgenoot tegen. Nu weet ik dat Greet ook een fervente hobbykok en trouwe fan van mijn blog is en dus kwam het gesprek al heel snel op haar laatste exploten in de keuken. Ze had voor één van haar diners een receptje klaargemaakt van Wout Bru en het was bijzonder in de smaak gevallen bij haar gasten. Ik zou het wel snel terugvinden via Google…

Zo’n uitspraak volstaat voor mij om meteen op zoek te gaan naar het recept in kwestie en het ook te proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen was ik te laat bij de visboer en was de griet op. Ik verving die dan maar door schelvishaasje. En jawel, ’t gerecht werd bijzonder gesmaakt ten huize Hap & Tap. Of om het met de West-Vlaamse woorden van manlief te zeggen: “’t was wree lekker, scheetje”.

Nodig voor 4 personen

4 schelvishaasjes van ca. 200 g p.p.

Voor het Provençaals bloempje:
1 aubergine
1 courgette
3 tomaten
Olijfolie
Peper en zout
Tijm

Voor het tomatenwater:
3 tomaten
Basilicum
Munt
Peper en zout

Voor de afwerking:
Zelfgebakken aardappelchips

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180° C. Snij de tomaten in grote stukken en doe in een glazen kom. Voeg enkele blaadjes basilicum en munt toe. Kruid met peper en zout. Span plasticfolie over de kom zodat er geen lucht aan kan. Zet de kom in een met water gevulde pot en laat gedurende 3 uren au bain marie koken. Tip: check regelmatig of er nog wel voldoende water in de pot zit. Bij mij ontsnapte er stoom door een spleetje tussen de kookpot en de glazen kom en was het water na verloop van tijd volledig weg. Passeer dan de inhoud door een zeef. Druk goed aan en vang al het tomatenwater op in een kom.

Snijd de courgette en de aubergine in fijne plakjes met een mandoline. Snijd de tomaten in fijne schijfjes met een scherp mes. Knip vier repen bakpapier van ca. 8 cm breed. Leg afwisselend een schijfje aubergine, een schijfje tomaat en twee schijfjes courgette op een reep bakpapier tot het vol ligt. Herhaal dit voor de vier repen bakpapier. Leg alle repen op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en wat geritste tijm. Schuif de bakplaat tien minuten in de oven op 180° C.

Indien de schelvishaasjes te dun zijn, kan je er een inkeping in maken en ze dubbel plooien. Kruid de filets met peper en zout en bak ze in een pan met olijfolie, bij voorkeur eerst op de velkant. Bak 5 minuten vooraleer je de filets omkeert. Bak dan ook nog 5 minuten op de andere zijde.

Haal na 10 minuten de groentenreepjes uit de oven en rol ze op. Zet ze op hun kant en druk wat naar beneden tot je een bloem bekomt. Voor een verfijnder resultaat snijd je de repen middendoor.

Serveer de schelvishaasjes met een tomatenbloempje erbovenop, eventueel wat gebakken aardappelchips en nappeer met het tomatenwater (warm of koud).

De aardappelchips maak je zo:
Neem vastkokende aardappelen die je schilt. Snijd ze met een mandoline in fijne plakken en spoel die goed af onder de koudwaterkraan.
Droog de aardappelschijfjes met een schone handdoek en bak de chips in een friteuse op 180° C gedurende 2 minuten. Schud goed met het mandje zodat de chips niet aan mekaar kleven.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Bron: website van VTM Koken.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.550 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gebakken schelvishaasje met Provençaals bloempje en tomatenwater

by Myriam time to read: 2 min
0