- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gebakken aardbeien, espuma Brasil, crunch

Gebakken aardbeien, espuma Brasil, crunch

Gebakken aardbeien? Jawel. Been there, done that: in 2013 (!) blogde ik al een aardbeienbrochette. Dus toen ik dit recept van Jo Nelissen doorgestuurd kreeg, wist ik al meteen: dit zou een toppertje worden. Een dame (Arlette) van een kookdemo bij Peggy was nog op zoek naar een eenvoudig dessert voor Pasen en toen reageerde een andere dame (Marie-Christine) dat ze het weekend ervoor dit recept van Jo gemaakt had en dat ze hiermee veel succes geoogst had bij haar gasten. Daarna ging het snel: Marie-Christine mailde ons het recept door en een dag later stonden de gebakken aardbeien met espuma Brasil en crunch ook bij mij op tafel. Het is dan ook een eenvoudig en snel recept en al zeker als je – zoals ik – een beetje valsspeelt en een doos goeie aardbeiensorbet koopt. Eerlijk is eerlijk. ?

 

Gebakken aardbeien, espuma Brasil, crunch

 

Recept voor gebakken aardbeien, espuma Brasil, crunch

(Voor)bereiding: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de aardbeiensorbet:
125 g suiker
125 g water
25 g glucose
3 dl aardbeienpuree

Voor de espuma Brasil:
75 g melk
50 ml koffie
125 g room
3 eidooiers
50 g suiker
1 gelatineblaadje (3 g)
1 scheutje Baileys
2 gaspatronen

Voor de koffiecrunch:
55 g suiker
35 g amandelpoeder
35 g poedersuiker
35 g bloem
10 g cacaopoeder
2 g zout
45 g boter
1 tl oploskoffie

Voor de gebakken aardbeien:
350 g aardbeien
Enkele takjes munt
Enkele takjes basilicum
Sap en zeste van 1/2 citroen

 

Werkwijze

Voor de aardbeiensorbet:
Kook het water met de suiker en glucose op tot een mooie siroop.

Meng de suikersiroop onder de aardbeienpuree, laat afkoelen en draai in een sorbetière tot een mooie sorbet.

 

Voor de espuma Brasil:
Maak een ruban van de suiker en eidooiers.

Breng melk, koffie en room aan de kook en giet op de ruban.

Los de geweekte en uitgeknepen gelatine op in de warme massa.

Parfumeer met de Baileys en giet de afgekoelde crème in een espumafles.

Zet er druk op met de gaspatronen en bewaar tot het serveren in de koelkast.

 

Voor de koffiecrunch:
Smelt de boter en meng al de ingrediënten bij elkaar en meng kort.

Leg de crunch op een bakplaat en bak gedurende 7 min in een voorverwarmde oven bij 170° C.

Laat afkoelen en cutter kort in een robot.

 

Voor de gebakken aardbeien:
Spoel de aardbeien onder de koudwaterkraan en verwijder het kroontje.

Snij de aardbeien in vier en bak ze samen met wat fijngesneden munt en basilicum in een pan met boter. Werk af met citroensap en -zeste.

 

Afwerking

Doe de gebakken aardbeien in een glas en leg er een bol aardbeiensorbet op.

Spuit er een flinke toef espuma Brasil op en werk af met koffiecrunch.

 

Bron: recept van chef Jo Nelissen voor de kookdemo Jo’s Favorieten bij Peggylicious.

Related Post