- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Galette met aardbeien en nectarines

Mijn grote blogidool? Da’s Ann Vertriest van Photo-copy Ann en Ann Dente. Haar foto’s zijn top en haar teksten vlot en grappig. Niet verwonderlijk want ze is dan ook copywriter. Door haar professionele activiteiten staat haar blog momenteel op een laag pitje, maar gelukkig laat ze wel alles netjes online staan, zodat ik (en jullie) van haar recepten kunnen blijven genieten. Ik ben Ann in real life nog maar 1 keer tegengekomen tijdens een eindejaarsvoorstelling van het Delhaize gamma, maar online zijn we echte vriendinnen. Er wordt dagelijks nogal wat afgechat tussen ons via Facebook.

Heel vaak ga ik bij haar te rade voor mijn foto’s. Ik trek bij wijze van spreken 10 foto’s en kan niet kiezen welke de beste is. Ik zie het niet. Heb de kennis niet. Ik ga jullie zelfs verklappen dat ik nog maar heel recent – puur per toeval eigenlijk – ontdekt heb dat er een knopje op mijn fototoestel zit waarmee ik kan kiezen op welk punt in de foto ik wil scherpstellen. Regelmatig stellen mensen mij gerust en verklappen mij dat ik best wel mooie foto’s maak. Wel mensen, dat zijn gelukstreffers!

OK. Ik geef toe dat mijn foto’s nu al een pak beter zijn dan vroeger. Kijk maar eens naar mijn allereerste foto hier. Scherpte diepte nul, styling nul komma nul (euh, een ei en een potje mascarpone als prop???),… Dat fotograferen heb ik geleerd met veel vallen en af en toe opstaan. Hoewel ik veel opgestoken heb tijdens 2 workshops die ik volgde bij Simone miste ik dus nog steeds de theoretische achtergrond. En die is Ann mij gisteren komen bijbrengen.

Om ‘stof’ tot fotograferen te hebben, maakte ik deze taart. Want taart fotograferen is niet makkelijk, zo wist Ann mij te vertellen. En ook soep is niet simpel. En dus maakte ik ook soep. Die volgt later. Het resultaat van deze snelle workshop zie je hier: 3 prachtige foto’s. Bedankt, Ann, voor je tips & tricks, je geduld, je deskundige uitleg én voor de achtergrondplankjes die je voor me achterliet! Ik ga er gretig gebruik van maken!

Trouwens, die taart moeten jullie maken. Het is een smaakbommetje. De zomer op je bord!

Ingrediënten

Voor het deeg:
225 g patisseriebloem
1 kl zout
1 kl suiker
225 g koude ongezouten boter, in stukjes gesneden
60 ml tot 120 ml ijskoud water
1 eidooier
Extra suiker om te bestuiven

Voor de vulling:
180 g aardbeien, in plakjes
180 g nectarines (ca. 3 nectarines)
3 el suiker
100 g abrikozenconfituur
2 el vodka

Bereiding

Maak eerst het deeg.

Doe de bloem, het zout en de suiker in een mixer (type KitchenAid, Kenwood,…). Voeg de boter toe en mix gedurende 8 tot 10 seconden tot de mengeling er als grof meel uitziet.

Laat het toestel draaien en voeg er in een trage maar gestage stroom het ijswater aan toe. Mix tot het deeg samenbalt zonder dat het vochtig of kleverig is. Zorg ervoor dat je niet langer dan 30 seconden mixt.

Doe een testje: druk wat deeg samen. Als het kruimelig is, voeg dan wat extra ijswater toe, 1 el met de keer. Verdeel het deeg in 2 gelijke ballen en verpak ze in plasticfolie. De ene bal mag in je diepvries voor later.

Zet het deeg in de koelkast voor minstens 1 uur.

Haal het uit de koelkast en rol uit tot een dikte van 3 mm. Zet het uitgerold deeg terug in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling:
Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Haal de pit uit de nectarines.

Snijd de aardbeien en nectarines in plakjes van 3 mm dik. Doe ze in een kom en doe er de suiker bij. Laat 10 minuutjes staan en laat daarna uitlekken.

Doe abrikozenconfituur en vodka in een kleine pan en breng al roerend zachtjes aan de kook. Haal van het vuur en houd apart.

Schik het deeg in een taartvorm van ca. 22 cm diameter. Bestuif het midden van het deeg met wat bloem om te voorkomen dat de bodem week wordt. Schik de plakjes aardbei en nectarine in het midden van het deeg. Vouw de deegrand om. Borstel het abrikozenglazuur op het fruit. Klop de dooier los met wat water en bestrijk de taartrand hiermee. Bestrooi de taartrand rondom met grove suiker.

Zet de galette in een voorverwarmde oven bij 180° C en bak gedurende 20 à 30 minuten.

Bron: recept van de blog Bakers Royale.

Related Post