Sinds kort heeft ze zich als zelfstandige in bijberoep gevestigd en maakt van haar hobby haar beroep: onder de naam Share My Food schrijft ze food copy, doet ze aan foodstyling en -fotografie, ontwikkelt ze recepten en geeft ze kookdemo’s. (Alles wat ik zelf ook zou willen doen, maar waarvoor ik te oud geworden ben en/of het lef niet heb). In het kader van die job deed ze de eindredactie van ‘het’ boek. Evelien en ik chatten regelmatig en zo kwam ‘het’ boek ter sprake. Nu ben ik fan van de producten van bedrijf X en dus probeerde Evelien een boek voor me los te peuteren. Opdracht gelukt, want anders had ik dit fris komkommersoepje niet met jullie kunnen delen. Merci, Evelien! You’re the best!
Dat een fris komkommersoepje heerlijk smaakt, wist ik al. Ik maakte eerder al een gelijkaardig soepje toen met een zalmtartaar en nu dus met krabsalade en yoghurtijs. Het is echt een heerlijk lentegerecht en dus heel toepasselijk met alle warmterecords die de laatste dagen sneuvelen. Niet goed voor het milieu, dat besef ik wel, maar genieten doe ik toch. Met volle teugen. Zoals van dit komkommersoepje.
Recept voor fris komkommersoepje met krabsalade en yoghurtijs
(Voor)bereiden: ± 45 min
Marineren/uitlekken: ± 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het fris komkommersoepje:
2 komkommers
20 g sushi azijn
20 g witte wijnazijn
10 g suiker
20 blaadjes koriander
10 g korianderzaad
1/2 blaadje gelatine
Peper, zout, citroensap
Voor de peterselie-olie:
300 g druivenpitolie
Enkele takjes krulpeterselie
Voor de Griekse yoghurt:
200 g Griekse yoghurt
2 takjes dille
Peper, zout, citroensap
Voor de afwerking:
200 g krabvlees
50 g sjalot, fijngesnipperd
1 el mayonaise
3 sneetjes brood
Haringeitjes
Yoghurtijs
Dille
Eetbare viooltjes
Werkwijze
Voor het fris komkommersoepje:
Verdeel 1 komkommer in 3 gelijke stukken.
Snijd in de lengte in fijne plakjes, zonder de zaadlijst mee te snijden.
Mix de restjes samen met de andere komkommer fijn en haal door een zeef.
Voeg de korianderblaadjes en het korianderzaad toe, samen met de azijn en de suiker.
Laat minstens 2 uur marineren.
Zeef het soepje en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.
Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.
Warm een kleine hoeveelheid van het soepje lichtjes op om er de gelatine in te smelten.
Meng alles samen, voeg de komkommerslierten toe en laat nog eens 2 uur marineren.
Voor de peterselie-olie:
Mix de peterselie met de olie zeker 15 min in een blender.
Voor de Griekse yoghurt:
Laat de Griekse yoghurt uitlekken in een neteldoek (minimum 2 uur).
Breng op smaak met wat fijngesneden dille, citroensap, peper en zout.
Voor de krabsalade:
Breng het krabvlees op smaak met mayonaise, sjalot, peper en zout.
Snijd het brood in fijne brunoise en bak in bruisende boter tot krokante croutons.
Afwerking
Dresseer het bord met een cirkel krabvlees en plooi er de komkommerslierten rond.
Spuit tussen de slierten een paar puntjes Griekse yoghurt.
Leg in het midden van de krabcirkel een quenelle yoghurtijs en leg daarnaast wat haringeitjes.
Verdeel wat croutons rond de krab.
Giet de jus van de komkommer rond het geheel en besprenkel met wat druppels peterselie-olie.
Werk af met enkele takjes dille en een 3-tal eetbare viooltjes.
Hallo Myriam,
Met volle aandacht dit mijn inziens verfrissend recept gelezen maar mis ik nu het yoghurt ijs?
Dag Willem
Ik heb inderdaad kant-en-klaar yoghurt ijs gekocht.
Anders kan je hier een recept voor yoghurtroomijs terugvinden:
https://www.hap-en-tap.be/rabarbertaart-yoghurtroomijs/
PS Ik zou voor dit gerecht wel wat minder suiker gebruiken. Het is tenslotte geen dessert. 😉
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam,
Mag ik even vragen welk Yoghurtijs je hebt gekocht toen? Mag niet zoet zijn toch?
Vr grt.
Virginie
Dag Virginie,
Ik kocht toen een doos yoghurtsorbet in het ISPC. Ter info, daar kan je nu tot eind augustus als particulier ook nog binnen.
Mag inderdaad niet zoet zijn. Moet vooral fris zijn.
Succes!
Myriam