- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Fris komkommersoepje met gemarineerde sardines

Driemaal is scheepsrecht! Dit fris komkommersoepje met gemarineerde sardines is het derde (en voorlopig laatste) recept uit het lentenummer van Knack Weekend. Na de scampi’s met tonijn en de scampi’s met morieljes was ook dit een bijzonder geslaagd recept (mits de soep wat meer gekruid wordt, want dat wordt ze eigenlijk helemaal niet volgens het recept, ik noteer het in mijn tips). Moeilijk is het niet en de ingrediënten vind je overal (in tegenstelling tot de kataifi en de verse morieljes in de vorige recepten). Enig minpuntje: je moet serieus wat geduld hebben. Er komt geen einde aan het snijden van de fijne brunoise en wanneer je daarmee klaar bent, moet je rolletjes beginnen in elkaar knutselen… Maar het resultaat mag gezien én geproefd worden!

Tips:
In het recept wordt maar 1 1/2 komkommer gebruikt. De resterende halve komkommer sneed ik ook in brunoise en voegde die bij de wortelen. Zero foodwaste!
Voor de wortelen koos ik voor gekleurde wortelen.
Het soepje vond ik persoonlijk wat flets van smaak. Ik zou het op smaak brengen met peper en zout en een scheutje sushiazijn zoals in dit recept van 1 jaar geleden.

Tableware: Perfect Imperfection diep bord van Roos Van de Velde uit de collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Fris komkommersoepje met gemarineerde sardines

Recept voor fris komkommersoepje met gemarineerde sardines

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Rusten: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
2 komkommers
1 citroen
4 zeer verse sardines
3 cl olijfolie
1 tl balsamicoazijn
3 wortelen
2 gelatineblaadjes (4 g)
Jonge sla of cress voor de afwerking

 

Fris komkommersoepje met gemarineerde sardines

 

Bereiding

Schil de komkommers. Halveer 1 komkommer en snij in dunne plakjes met een mandoline. Mix de tweede komkommer fijn en kruid het vruchtvlees met zout. Schep in een zeef, zet boven een pan en laat uitlekken.

Pers de citroen. Fileer de sardines (of vraag aan je visboer om dit voor jou te doen), spoel de filets en dep droog. Snij de filets in ruiten, schik in een schaal, kruid met peper en zout en besprenkel met (een deel van) het citroensap, de olijfolie en de balsamicoazijn. Laat 1 uur marineren. Schil en was de wortelen. Snij in zeer kleine blokjes.

Laat de gelatine weken in koud water. Breng het komkommersap aan de kook. Haal de pan van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Giet in 4 diepe borden. Zet koel weg.

Maak komkommerrolletjes met behulp van een metalen ring. Schik een plakje komkommer aan de binnenkant van de ring, leg er een laagje wortelblokjes in, een beetje gemarineerde sardine en nog een laagje wortelblokjes. Verwijder voorzichtig de metalen ring en maak nog 11 komkommerrolletjes op dezelfde manier.

Schik 3 komkommerrolletjes in elk bord. Leg er telkens een stukje sardine en wat jonge sla (of cress) op. Druppel er een beetje marinade van de sardines over en zet koel weg tot het serveren.

 

Fris komkommersoepje met gemarineerde sardines

 

Bron: recept afkomstig uit de nieuwe lente editie van Knack Weekend.

 

Related Post