Hap en Tap logo zonder streep
Flan met passievrucht en mango

Flan met passievrucht en mango

11 jun 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

“Woooow, zo’n lekker taartje! Megagoe!” “Heerlijk taartje. ’t is al op. Woops!” “OMG, Myriam, dees ga ik maken!” Dit is maar een kleine greep uit de reacties die ik via Teams doorgestuurd of te horen kreeg nadat ik deze flan met passievrucht en mango op de keukentafel van kantoor neergezet had. Mijn collega’s zijn wel wat gewoon, maar ik heb de indruk dat ik nog nooit zoveel reacties kreeg als bij deze. Nu ja, het is dan ook een lekker gebak. En heerlijk fris met dit weer.

Flan met passievrucht en mango

In plaats van alleen maar passievrucht voor de flan, gebruikte ik een mengeling van 4 exotische vruchten: passievrucht, mango, ananas en limoen. Voor dit soort recepten ben ik fan van de diepvries vruchtenpurees van Boiron: makkelijk te doseren en vooral voordeliger dan vers fruit. Ikzelf koop ze in het ISPC in een pot, maar je vindt ze ook bij A La Tarte in een fles.

Tot mijn scha en schande ontdekte ik vandaag (= dag waarop ik dit recept uittyp) dat er verschillende soorten pectine bestaan. Voor deze flan met passievrucht en mango gebruik je dus best de Pectine NH Nappage. Dat deed ik zelf niet en dat is eraan te zien op de foto waarin ik de flan doormidden sneed. Mijn flan was goed opgesteven, maar de laag mango erbovenop dus niet. Een mens leert altijd bij! Niet perfect, maar wel perfect lekker!

Flan met passievrucht en mango

Flan met passievrucht en mango

Flan met passievrucht en mango

Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 deegring van 18 cm diameter
  • 1 Mandoline

Ingrediënten
  

Voor het zoet deeg met tonka:

  • 250 g bloem
  • 150 g boter
  • 90 g poedersuiker
  • 35 g amandelpoeder
  • 1 ei
  • 1/2 tonkaboon, geraspt

Voor de flan:

  • 550 g passievruchtenpuree
  • 4 eidooiers + 1 ei
  • 125 g suiker
  • 3 g agar
  • 50 g maizena
  • 65 g boter
  • 150 g volle room

Voor de mangocoulis:

  • 200 g mangopuree
  • 30 g suiker
  • 4 g pectine (zie mijn intro en link hierboven)

Voor de afwerking:

  • 1 rijpe mango
  • 1 limoen of kaffir limoen

Instructies
 

Voor het zoet deeg met tonka:

  • Doe de bloem, poedersuiker, amandelpoeder en de tonkaboon in een kom. Voeg hier blokjes van de koude boter aan toe en kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg toe aan het deeg. Kneed tot er een egale deegbal ontstaat. Verpak in vershoudfolie en leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg 3 à 4 mm dik uit op het moment dat je je bakvorm wil bekleden.
  • Snijd een deegband met de hoogte van je bakring (in dit geval 6 cm) en leg die in de diepvries terwijl je verder werkt.
  • Snijd nu ook een deegcirkel uit je uitgerold deeg waarvan de diameter lichtjes kleiner is dan die van je bakring.
  • Plaats nu je deegband in je bakring en vervolgens je deegcirkel. "Las" ze zachtjes samen. 
  • Zet je bakring met het deeg in de diepvries terwijl je je flancrème maakt.

Voor de flan:

  • Klop de eieren met de suiker tot een witte massa. Voeg de maizena toe en klop verder.
  • Warm de passievruchtenpuree en het merg van de vanillestok in een kookpot op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt. Voeg de agar toe en laat 1 min goed doorkoken. Giet het passievruchtenmengsel bij de eieren en meng goed.
  • Giet alles terug in de kookpot en laat op middelhoog vuur indikken, terwijl je constant stevig roert met een klopper. Voeg van het vuur de room toe en meng goed. Voeg tot slot de koude boter toe en laat die wegsmelten in de warme massa.
  • Giet de afgekoelde en losgeklopte flancrème in de bodem en strijk de bovenkant glad met een spatel of met de achterkant van een eetlepel die je onder de warmwaterkraan gehouden hebt.
  • Bak de flan in de voorverwarmde oven gedurende 35 min op 180° C.
  • Laat volledig afkoelen: laat de flan minstens 2 tot 3 uur (!) afkoelen voor je hem ontvormt. Je kan hem ook in de koelkast zetten!

Voor de mangocoulis:

  • Meng de suiker met de pectine.
  • Warm de mangopuree op tot die kookt.
  • Voeg nu het suiker-pectine mengsel tot en laat 2 min doorkoken.
  • Laat afkoelen en smeer uit op de afgekoelde flan.

Afwerking:

  • Snijd de mango in dunne plakken met de mandoline.
  • Snijd rechthoekje uit de plakken en snijd die diagonaal in twee.
  • Maak een puzzle en steek die uit met een cirkel ter grootte van je taart.
  • Schik de puzzle op de mangocoulis.
  • Werk af met geraspte limoenzeste of (beter nog) de geraspte zeste van een kaffirlimoen).
Trefwoord flan, kaffir limoen, limoen, limoenzeste, mango, passievruchten, tonka, tonkaboon

Bron: recept van Nicook op Instagram (met video).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.471 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Anne Vanthournout

    Hey Myriam, zou je ook PEC kunnen gebruiken ipv die pectine NH nappage?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zou zeggen: voeg er dan voldoende toe en laat lang genoeg koken. Anders krijg je wat ik kreeg: een laag die ervan glijdt wanneer je je flan in stukken snijdt. Minder mooi, maar daarom niet minder lekker!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Flan met passievrucht en mango

by Myriam Minne time to read: 3 min
2