- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Flan met gember en limoen – Knack Weekend #12

Flan

Ik ben terug goed op dreef met mijn challenge. Vorige week nog maar receptje nummer 11 gemaakt en geblogd en kijk, hier is al nummertje 12. “Goe bezig”, al heb ik wel nog geen enkel hoofdgerecht gemaakt. Van de 12 uitgeprobeerde recepten zijn er 6 desserten. “Moa gow zeg!” 😉

Hoewel dit dessert bij de recepten staat waar veel tijd voor nodig is (op tafel in 75 minuten en meer), is er echt geen werk aan. Alleen vergt het wat tijd om te bakken en om te laten afkoelen. Maar de bereiding op zich is in een wip klaar.

De flan is geserveerd in een ragfijn porseleinen kommetje van de Perfect Imperfection tableware collectie van Serax.

Voor 4

3 à 4 cm verse gember
120 g suiker
2 eieren
2 eierdooiers
Geraspte schil van 1 limoen
20 cl room
20 cl melk
Verse frambozen en geraspte limoenschil voor de afwerking

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160° C. Plaats een diepe bakplaat in de oven en vul voor een derde met heet water.

Schil de gember en hak fijn. Laat 60 g suiker karamelliseren in een pannetje. Wacht tot de karamel mooi goudbruin is en voeg dan de fijngehakte gember toe. Verdeel de karamel over vier vuurvaste ramequins.

Klop de eieren en de eierdooiers los met de suiker, de geraspte limoenschil, de room en de melk. Giet in de ramequins en zet in de bakplaat. Bak de flans 40 à 50 minuten in de oven.

Laat de flans na het bakken afkoelen en zet daarna minstens 3 uur koel weg.

Ontvorm de flans op borden; zet de ramequins hiervoor even in heet water om het ontvormen makkelijker te maken. Werk de flans af met verse frambozen en geraspte limoenschil. Bij gebrek aan limoenschil gebruikte ik citroenschil voor de afwerking.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

 

Related Post