- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba’s

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Soms moet ik al eens een snel recept bloggen (ook al zou ik het liefst alleen maar culinaire/hoogstaande gerechten delen). Bij de start van Hap & Tap, ondertussen 9 jaar geleden, deelde ik 3 keer per week een recept van mijn kooklessen aan Spermalie, waardoor ik in het weekend nog maar 1 recept moest maken voor de blog. Aan Spermalie ben ik ondertussen al een tijdje gestopt en ook mijn maandelijkse kooklessen liggen al een jaar stil, waardoor ik volledig op mezelf ben aangewezen. (Al heb ik wel het geluk dat mijn kookbubbelvriendin Ann 1 keer per maand komt helpen). Om toch het tempo van 3 à 4 blogs per week te kunnen volhouden, moet er dus af en toe een snel recept tussen. Wel snel, maar niet alledaags. Een voorbeeld bij uitstek van zo’n recept is dit finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba’s.

Tip: prik het bladerdeeg goed in zodat het minder rijst dan bij mij het geval was.

 

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Een snel en eenvoudig hapje. Ideaal finger food voor de paasbrunch of een lentefeest.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 24 stuks

Equipment

  • Siliconevormen in de vorm van halve bollen

Ingrediënten
  

Voor de crème van asperges:

  • 200 g groene asperges
  • 200 g roomkaas
  • Peper en zout
  • 3 blaadjes gelatine (2 g / blaadje)

Voor het bladerdeeg:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eidooier

Voor de gamba topping:

  • 8 gamba's
  • 3 el olijfolie
  • 2 stengels bieslook
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 cm verse gember
  • Het sap van een limoen

Instructies
 

Voor de crème van asperges:

  • Start met het bereiden van de crème van asperges. Snijd de asperges in stukjes, bewaar de koppen en dompel de stukjes enkele minuten onder in een grote hoeveelheid gezouten water. Voeg halverwege het koken de aspergekoppen toe (die worden sneller gaar). Gebruik de punt van een mes om de gaarheid te controleren.
  • Giet de asperges af en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om de groene kleur te fixeren.
  • Wanneer de asperges goed zijn afgekoeld, doe je de stukjes in de kom van een blender (zet 24 koppen apart voor decoratie) en mix je ze met de roomkaas, het zout en de peper tot een crème.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water en laat ze in 5 min zacht worden. Knijp ze uit.
  • Verwarm de crème op laag vuur, voeg de gelatine toe en roer tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Doe de crème in siliconen vormpjes in de vorm van een halve bol en zet in de diepvries om te laten stollen.

Voor het bladerdeeg:

  • Gebruik een koekjesvorm die iets groter is dan de diameter van je siliconen vormpjes (het bladerdeeg krimpt iets tijdens het bakken) en steek 24 cirkels uit.
  • Prik de bladerdeegcirkels in, bestrijk ze met losgeklopt eigeel en bak gedurende 5 à 10 min op 180° C tot het deeg goudbruin is.

Voor de gamba topping:

  • Doe de gamba's, de gehakte bieslook en gember, olijfolie, het citroensap en de cayennepeper in een slakom. Laat minimaal een uur marineren.
  • Pel de gamba's na een uur, snijd ze in 3 en schroei ze snel bruin in een hete pan.

Afwerking

  • Leg op elk rondje bladerdeeg een halve bol aspergecrème, schik er een stukje gamba en een aspergekop op. Rasp er een beetje limoenzeste overheen. Zet koel weg tot je klaar bent om te serveren.
Trefwoord bladerdeeg, crème, gamba, gamba's, groene asperges

Bron: recept vertaald van de Franse blog Fraise & Basilic.

Related Post